Ministerul Sănătății intenționează să achiziționeze în acest an câte un computer tomograf pentru fiecare spital județean

04.04.2017 / Agerpres

 

Ministerul Sănătății intenționează să achiziționeze în acest an câte un computer tomograf pentru fiecare spital județean, printr-un împrumut de 250 milioane de euro acordat de Banca Mondială, potrivit precizărilor făcute, la Zalău, de ministrul Florian Bodog.

Ministrul Sănătății a precizat, într-o conferință de presă, că, deși împrumutul a fost acordat din 2014, până în prezent s-a folosit din acesta mai puțin de cinci milioane de lei. “Ministerul Sănătății are un program de dotare a tuturor spitalelor județene care nu au computer tomograf și RMN. Încercăm în acest an să facem prima etapă din acest program și anume dotarea cu CT. Acestea au fost prinse și bugetate pe un împrumut de la Banca Mondială, pe care eu l-am găsit cam stând în minister, dar în momentul de față este deblocat și suntem în negocieri în ceea ce privește termenele pentru a nu fi redusă această sumă de la Banca Mondială, care a fost acordată Guvernului României în 2104, 250 milioane de euro, din care au fost folosiți doar 4,8 până azi. Riscul este mare de dezangajare, dar am schimbat toată echipa și eu zic că suntem în linie și încercăm în fiecare spital județean să aducem un computer tomograf“, a declarat Florian Bodog.

Unul din aceste CT-uri va ajunge la Spitalul Județean de Urgență Zalău, pe care ministrul l-a vizitat sâmbătă, apreciind colaborarea bună dintre Consiliul Județean și managementul unității spitalicești în reabilitarea spitalului.

“Am găsit un spital județean aproape în totalitate renovat, am găsit oameni inimoși, specialiști care își desfășoară activitatea aici, în slujba pacientului. (…) Regândire a modului în care va funcționa spitalul județean în contextul spitalului regional. Este un spital frumos, este un spital renovat, este un spital care respectă circuitele și managementul este bun. Ceea ce vreau să apreciez în mod deosebit și am apreciat întotdeauna când a fost cazul este buna colaborare între autoritățile locale și managementul spitalului și cred că asta este în folosul pacienților și cred că acesta este un model de urmat. (…) E un lucru pe care ar trebui să îl facă toate autoritățile locale din România”, a precizat ministrul.

Florian Bodog a menționat că a discutat cu autoritățile județene și despre lipsa specialiștilor din cabinetele de medicină școlară, problemă pe care s-a angajat să o rezolve. “Una din problemele pe care m-am angajat să o rezolv este cea a medicilor de medicină școlară, a cabinetelor de medicină școlară și anume încadrarea de asistenți medicali de medicină școlară pentru cabinetele din școli. Este o prioritate a Ministerului Sănătății, este o prioritate a Guvernului revitalizarea sistemului de medicină școlară”, a subliniat Florian Bodog.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .