CNAS se află în etapa finală a procesului de pregătire a reluării prescrierii tratamentului fără interferon pe aria terapeutică hepatita cronică virală C, data estimată pentru ca pacienții să poată beneficia de prescripții medicale fiind 1 mai 2017.

20.04.2017 / CNAS

 

Astfel, CNAS a semnat contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C pentru 10.000 de pacienți eligibili. În perioada imediat următoare se va finaliza elaborarea și publicarea protocoalelor terapeutice. Pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, CNAS va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective. Menționăm că un alt contract cost-volum-rezultat pe aceeași arie terapeutică, semnat în urmă cu o lună, vizează alți 2.000 de pacienți eligibili cu ciroză decompensată, medicamentul fiind deja inclus în Lista aprobată prin HG nr.178/04.04.2017.

Astfel, noua etapă de tratament pentru hepatita cronică virală C vizează:

·         9.700 pacienți cu fibroză F3 si F4 (ciroză compensată), cu fibroză F2 asociată cu manifestari extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majoră, precum și personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei;

·         250 pacienți cu insuficiență renală aflați în dializă, stadiile de fibroză F2, F3 si F4 (ciroză compensată);

·         50 pacienți cu transplant hepatic;

·         2.000 pacienți cu ciroză decompensată.

Tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum+Ombitasvirum+Paritaprevirum+ Ritonavirum pentru primele două grupe de pacienți menționate și cu DCI Ledipasvirum+ Sofosbuvirum pentru celelalte două grupe de pacienți.

După succesul tratării fără interferon a 5.860 de pacienți, în cadrul primului contract cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C, contract finalizat la 1 noiembrie 2016, negocierea și semnarea noilor contracte cost-volum-rezultat, țintind un număr semnificativ mai mare de pacienți pe aceeași arie terapeutică, a reprezentat o prioritate pentru CNAS.  

În acest scop, CNAS a fost autorizată prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2017 să încheie contracte în limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat.

,,Includerea treptată în tratament a pacienților cu hepatita cronică virală C este necesară în condițiile în care efortul bugetar este mare. Contractele cost-volum-rezultat reprezintă un mecanism care permite eficientizarea acestui efort în beneficiul pacienților, urmărindu-se astfel reducerea incidenței afecțiunii respective în Romania, în concordanță cu obiectivul prevăzut în programul de guvernare” – a declarat Marian Burcea, președintele CNAS.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .