Test de sânge revoluționar pentru depistarea cancerului pulmonar în stadii incipiente, realizat de cercetătorii francezi

4.11.2014 / Agerpres

 

Un test de sânge pentru a evidenția cancerul pulmonar la fumătorii înveterați, înainte de a fi vizibil la o scanare de tomografie computerizată, a fost pus la punct de o echipă de cercetători francezi, condusă de profesorul Paul Hofman, patolog la Spitalul Universitar din Nisa, informează online cotidianul Le Parisien.

Studiul publicat vineri în revista "PLoS One" arată că este posibil să se câștige în lupta cu boala circa patru ani până la apariția unui nodul. Această descoperire revoluționară pentru medicină este rezultatul unui parteneriat public-privat între INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale ), Universitatea din Nisa și compania Rarecells Diagnostics care realizează testul de sânge. "Când se ajunge la diagnosticul de cancer pulmonar, în 85% dintre cazuri este vorba deja despre un stadiu inoperabil. Această descoperire va permite ca mulți pacienți să beneficieze de tratament chirurgical în stadii precoce", a menționat Hofman.

"Ne-am dorit să dezvoltăm un test de sânge care să fie extrem de sensibil și capabil să ducă la un diagnostic. După cincisprezece ani de muncă, testul este acum capabil să detecteze prezența celulelor tumorale, care sunt foarte rare în sânge", a precizat Patrizia Paterlini-Brechot, profesor de biologie celulară și oncologie la Universitatea Paris-Descartes, șefa echipei care a creat celebrul test de sânge numit Iset (Isolation by Size of Tumor cells).

Des médecins français revendiquent une avancée... by BFMTV

Pentru acest studiu, echipa de cercetători a lucrat pe un grup de 245 de pacienți, dintre care 168 de fumători cu boli pulmonare obstructive cronice — o maladie cronică inflamatorie care afectează bronhiile și care este legată cel mai adesea de fumat. Toți participanții au fost supuși la teste de sânge și examene convenționale de imagistică medicală. Cu ajutorul testului de sânge, celulele canceroase numite "circulante" au fost identificate la cinci pacienți (3%).

În examinarea imagistică nu a apărut însă nimic, notează Le Parisien. La cei cinci pacienți, un nodul a devenit vizibil după patru ani de la identificarea celulelor tumorale din sânge. El a fost imediat operat, iar analiza nodulului a confirmat diagnosticul de cancer pulmonar. Cancerul la plămâni este maladia cu cea mai mare mortalitate în Franța, cu o rată de 15% de supraviețuire în medie de cinci ani și care provoacă 27.000 de decese în fiecare an.

În viitor, vor fi efectuate noi teste pe un grup mai extins de pacienți deoarece este crucial ca aceste rezultate să fie validate în mai multe centre medicale din Franța, a spus medicul oncolog Marc Ychou, de la Institutul de Cercetare a Cancerului Montpellier (IRCM).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.