Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, duminică, că în România, în prezent, sunt șapte spitale județene care nu au Computer Tomograf, 12 nu au RMN, 17 noi aparate de angiografie stau nefolosite, precizând că unii dintre managerii de spitale sunt slab pregătiți.

08.05.2017 / Digi 24

 

"În momentul de față sunt șapte spitale județene care nu au Computer Tomograf (CT) deloc, sunt 12 care nu au RMN. Noi avem în programul de guvernare un program de achiziționare a unui CT și a unui RMN, demarăm săptămâna următoare această achiziție. Am făcut și o analiză a resurselor umane pentru a ne asigura că există personalul necesar. În momentul de față sunt 17 echipamente de angiografie, pentru diagnosticul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, marea majoritate stau fiindcă au fost cumpărate pe proiecte cercetare și anul trecut nu au fost achiziționate consumabilele necesare. Sunt în acest moment cu ministrul Fondurilor Europene pentru a găsi o soluție de a le repune în funcțiune", a declarat Florian Bodog la Digi 24.

Ministrul susține că bani pentru echipamente medicale au existat, însă nu au fost cheltuiți."Din 2013 și până astăzi, din 250 de milioane de euro bani prevăzuți pentru acest program (n.r. de achiziție de echipamente), nu au fost cheltuiți decât 4,9 milioane de euro, majoritatea la începutul mandatului meu. Motiv pentru care Banca Mondială a vrut să retragă acest program din România și să îl ducă în altă parte, având negocieri foarte serioase, împreună cu ministrul de Finanțe, pe această temă", a explicat Bodog.

Ministrul Sănătății a mai spus că unii dintre managerii spitalelor aflate în subordinea administrațiilor locale sunt slab pregătiți, astfel încât nici calitatea serviciilor medicale oferite în aceste unități nu este una pe măsura așteptărilor.

"Sunt și manageri slab pregătiți. Sunt spitale ale Ministerului Sănătății și spitale administrate de autoritățile locale. Spitalele administrației locale se împart, la rândul lor, între consiliile județene și consiliile municipale. A fost o perioadă în care managerii unora dintre aceste spitale au fost numiți interimar și nu îți poți face plan de management pentru o perioadă de 3 luni - 6 luni", a spus Bodog.

În ceea ce privește criza medicilor, Bodog susține că cele mai mari probleme sunt în zona de anestezie și terapie intensivă.

"Sunt spitale unde există o problemă în a asigura gărzile. Cifra este undeva în jur de 12.000 de medici (n.r. care au plecat în străinătate). Pe unii dintre medici, salariul mai mare cred că îi va face să se întoarcă. Dar nu numai pentru salariu, ci și pentru că am îmbunătățit condițiile din spital. La începutul anului viitor vom avea o lege a personalului medical, o lege a spitalelor, o lege a sistemului de sănătate, practic, va fi un codex de legi care va reglementa modul în care își desfășoară fiecare activitatea", a declata Florian Bodog.

Ministrul Sănătății a admis că sunt spitale, în România, care se confruntă cu infecții nosocomiale, dar a explicat că nu este singura țară unde există această problemă. Bodog a precizat, însă, că în noua legislație, ce ar trebui finalizată până la finalul anului, ar trebui introdus și un program de combatere a infecțiilor nosocomiale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .