Posibilă legătură între tratamentul hormonal de substituție și lupus (studiu)

2.10.2014 / Agerpres

 

Medici columbieni au descoperit o posibilă legătură între tratamentul hormonal de substituție și dezvoltarea lupusului eritematos, arată un studiu difuzat marți de Universitatea Rosario din Bogota. Studiul, ale cărui rezultate sunt publicate în revista științifică americană PLOS ONE, indică faptul că 'o femeie care primește un tratament hormonal de substituție prezintă un risc de 1,96 ori mai mare să facă lupus', potrivit unui comunicat al universității, preluat miercuri de AFP.

Lupusul este o boală auto-imună cronică ce poate afecta mai multe organe, printre care rinichii sau inima, precum și articulațiile, putând provoca leziuni ale pielii sau probleme pulmonare. Studiul cercetătorilor columbieni s-a desfășurat pe circa 7.000 de femei sănătoase și bolnave. Autorii insistă totuși pe faptul că un tratament hormonal nu duce neapărat la apariția lupusului.

Prevenirea osteoporozei prin tratamentul hormonal de substituție la menopauză este un adevărat progres, însă apariția lupusului eritematos poate îndemna în anumite cazuri la utilizarea limitată a medicamentelor, scrie e-sante.fr.

'Acest subiect nu este rezolvat încă și mai trebuie realizate studii pentru a putea afla dacă există o legătură între hormoni și dezvoltarea lupusului sau exacerbarea lui', se arată în comunicatul preluat de AFP.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.