Noul ministru al Sanatatii este Florian Dorel Bodog

05.01.2016 / Agerpres

 

Bodog a declarat că până la sfârșitul anului va fi adoptată o nouă lege a Sănătății.

"Vom avea o nouă lege a Sănătății, care va prinde în componența sa toate modificările legislative pentru a putea da aceste salarii — pentru un medic rezident anul I, salarizarea va porni de la 1.200 de euro brut, iar pentru un medic specialist gradul 5 clinic — 2.750 de euro brut, inclusiv pentru a debirocratiza relația contractuală cu Casa de Asigurări a tuturor furnizorilor serviciilor de sănătate", a precizat Bodog. 

El a mai declarat că propune deficitul de personal prin revizuirea sistemului de salarizare în direcția flexibilizării și stimulării performanței și competitivității.

"Am propus o serie de măsuri care vor fi aplicate începând cu anul următor. 0% impozit pe venit pentru medici, 100% creșterea salariilor asistenților medicali, începând tot cu 1.01.2018, 2.150 de lei salariul minim brut pentru infirmieri și asistenți sociali începând tot cu aceeași dată, 2.500 salariul minim brut pentru angajați cu studii superioare — asistență socială, tot de la aceeași dată. Tichete de vacanță pentru toți bugetarii din sistemul medical", a explicat Bodog.

În ceea ce privește infrastructura de sănătate, el a spus că este în plan construirea a opt spitale regionale dotate cu echipamente de ultimă generație, organizate ca centre de urgență pentru toate specialitățile medicale, 1.000 de paturi, zece clinici, centre de cercetare, cartier de locuințe pentru medici și personal, lucru care contribuie la stoparea exodului medicilor tineri.

De asemenea, el a menționat construirea unui spital republican în București, cu centre de excelență și cercetare pentru toate specialitățile — 2.500 de paturi, 30 de clinici, cinci centre de cercetare, echipamente de ultimă generație și școală medicală, dar și modernizarea ambulatoriilor de specialitate.

Bodog s-a referit și la dotarea localităților cu ambulanțe, dezvoltarea capacității de răspuns pentru serviciile de ambulanță și SMURD prin programul național de dotare cu ambulanțe "O ambulanță la fiecare comună".

Cât privește medicamentele, Bodog a spus că vor trebui găsite soluții legale pentru a limita exportul paralel și pentru reducerea cu 35% a prețului medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul.

"Programul național în care pe fiecare boală pacientul să aibă la dispoziție un medicament gratuit pentru afecțiunea sa, actualizarea periodică a listei medicamentelor compensate, prima actualizare va fi făcută până cel târziu la 1 martie 2017", a enumerat Bodog alte priorități.

El a mai spus că își propune repornirea și dezvoltarea Institutului Cantacuzino, care a trecut din nou la Ministerul Sănătății, urmând fi "operat" în colaborare cu noul minister al cercetării.

Florian Bodog, propus pentru funcția de ministru al Sănătății, a declarat miercuri că doctoratul său nu are "nicio problemă", iar teza se găsește la Biblioteca Națională.

"E o confuzie. Doctoratul meu nu are absolut nicio problemă. Eu am fost făcut conducător de doctorat de către Ministerul Educației. În luna mai anul trecut, o publicație din Oradea a făcut o sesizare la Ministerul Educației. Ministerul Educației nu a luat absolut nicio măsură, pentru că sesizarea nu se încadra în limita legii și nici nu avea bază legală pentru acest lucru, iar la sfârșitul lunii septembrie — început de octombrie, în momentul la care se făceau listele pentru noul Parlament, mi s-a retras conducerea de doctorat. Această decizie a ministerului am considerat-o nelegală și am atacat-o în justiție la Curtea de Apel Oradea și aștept răspunsul", a precizat Bodog, la Palatul Parlamentului, întrebat în legătură cu această chestiune.

El a spus că teza sa doctorat a fost depusă în trei exemplare în momentul susținerii și se găsește la Biblioteca Națională.

"Nu știu de ce, practic, în Biblioteca Universității din Oradea nu se mai găsesc tezele din 2001 încoace decât foarte puține și asta datorită faptului că biblioteca s-a mutat dintr-un local vechi într-o altă clădire nouă. Nu cunosc modul în care a dispărut. Teza mea de doctorat nu a fost niciodată contestată de nimeni, nu am fost niciodată acuzat de plagiat. De altfel, teza mea de doctorat a fost făcută sub conducerea domnului profesor Gicu Ionescu, care a fost rectorul Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca. Teza mea de doctorat a fost scrisă toată cu mâna", a susținut Bodog.

Florian-Dorel Bodog s-a născut la 6 septembrie 1971.

A urmat Liceul Sanitar, Oradea (1985-1989), apoi Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității din Oradea (1991-1997). A devenit doctor în științe medicale, la Facultatea de Medicină și Farmacie, Universitatea din Oradea (1997-2001) și este absolvent al Cursului de Înalt Funcționar Public (2010-2011).

A fost preparator universitar (1998-1999), asistent universitar (1999-2002), șef de lucrări (2002-2008), secretar științific (1 ian. 2005-1 mart. 2008), conferențiar universitar (2008-2013), profesor universitar doctor (din 2013), prodecan (5 mai 2008-10 febr. 2012) și decan (26 iun. 2012-iun. 2016) la Facultatea de Medicină și Farmacie, Universitatea din Oradea. În iunie 2016, a devenit prodecan responsabil cu managementul resurselor materiale, financiare și de patrimoniu, la aceeași facultate.

A fost manager al Spitalului Clinic Județean Oradea (2009-2010); director în Ministerul Sănătății — Direcția Sănătate Publică și Control în Sănătate Publică (2010-2011); director de cabinet în Ministerul Sănătății — Cabinetul ministrului (2011-mai 2012); director în Ministerul Sănătății — Direcția Sănătate Publică și Control în Sănătate Publică (mai 2012); secretar de stat la Ministerul Sănătății (23 mai 2012-19 dec. 2012).

În legislatura 2012-2016, a fost senator PSD, ales în Circumscripția electorală nr. 05 Bihor. La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, a obținut un nou mandat de senator de Bihor, tot din partea PSD.

Din 1998, este membru al Societății Maghiare de Chirurgie Plastică, al New York Academy of Science și al Societății Române de Chirurgie Estetică; din 1999, este membru al Societății Române de Microchirugie Reconstructivă și al Societății Române de Chirurgie Plastică și Estetică; din 2004 este membru fondator al Asociației chirurgilor plastici din România.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .