Infrastructura și crearea unui mini-oraș medical, discutate de Primăria Iași cu consultații din proiectul Spitalului Regional de Urgență

21.07.2017 / Agerpres

 

Reprezentanții Primăriei Iași au avut o nouă întrevedere cu reprezentanții firmelor de consultanță contractate de Ministerul Sănătății în vederea gestionării proiectelor celor trei spitale regionale de urgență din țară, în cadrul întâlnirii fiind abordate probleme de mediu și infrastructură precum și posibilitatea creării unui mini oraș medical în zonă.

“S-au pus în discuție condițiile privind zborurile în zonă și obținerea unor eventuale avize, contaminarea solului atât în prezent, dar și în urma începerii activității, accesibilitatea și dimensiunile sistemelor de utilități, regimul de înălțime și eventuala extindere. Discuții s-au purtat și despre situația creată de construcția unui nou stadion în zonă, implicațiile construcției autostrăzii și a șoselei de centură. Posibilitatea creării unui mini-oraș medical în jurul obiectivului și posibilitatea preluării unui drum județean de către Ministerul Transporturilor au fost luate și ele în discuții. S-a mai vorbit despre poluarea atmosferică și fonică create de mașinile care vor aduce pacienți și aparținători, crearea de parcări, încălzirea în perioadele reci și posibilitatea existenței unei surse alternative de energie termică, eventual regenerabilă, modalitatea de colectare, sortare, depozitare și eliminare a deșeurilor, inclusiv cele specifice“, a declarat viceprimarul Gabriel Habaragiu.

În cadrul discuțiilor, edilul a solicitat din partea firmelor de consultanță să prezinte cât mai rapid un necesar în ceea ce privește utilitățile din zonă. “Pentru noi, este foarte important să știm care sunt nevoile în ceea ce privește utilitățile. De aceea am solicitat să ni se dea cât se poate de repede acest necesar. Ulterior, vom face un calcul preliminar. Trebuie să avem aceste date pentru a putea discuta și cu furnizorii de utilități, să vedem ce bugete au și ei și ce lucrări pot fi executate rapid. În funcție de aceasta vom vedea și ce suplimentări bugetare vor fi necesare de la Primărie, Consiliul Județean sau chiar Guvern”, a afirmat viceprimarul Gabriel Harabagiu.

La discuții au participat și reprezentanți ai Consiliului Județean, Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa, Direcției de Sănătate Publică, precum și membri ai comisiei municipale de implementare a proiectului Spitalului Regional de Urgență. Discuțiile cu reprezentanții companiilor Planet SA, Conseil Sante și Tieg au vizat cu precădere detalii tehnice de construcție.

Potrivit schiței calendarului proiectului Regional de Urgență de la Iași, până la sfârșitul acestui an ar urma să se finalizeze soluția tehnică. Documentația va fi depusă spre finanțare la Comisia Europeană în primul trimestru al anului 2018, urmând ca, după aprobarea finanțării, lucrările să demareze la sfârșitul anului 2018, cel târziu la începutul anului 2019, astfel încât să fie finalizate în cursul anului 2022.

Viitorul Spital Regional de Urgențe din Iași va fi amplasat în cartierul Moara de Vânt, pe un teren de 12 hectare, care este situat la peste doi kilometri de aeroport, iar accesul rutier, atât pentru pacienții din județele din nordul Moldovei, cât și din sud se va face prin bulevardul C.A. Rosetti. Pe restul suprafeței terenului, după cum susțin reprezentanții municipalității, vor fi dezvoltate alte proiecte conexe, precum un campus pentru personalul medical și medicii rezidenți, dar și alte campusuri studențești sau de IT, ori proiecte privind comunitatea.

La Spitalul Regional de Urgențe vor lucra aproximativ 2.500 de cadre medicale, iar unitatea medicală va fi realizată după un proiect suedez și va fi structurată pe trei module, a căror înălțime variază între patru și șase etaje.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .