Descifrarea genei longevității a eșuat

19.11.2014 / Rador

 

Secvențierea genomului unora dintre cele mai longevive persoane din lume a eșuat în identificarea unor posibile variații genetice care să fie legate de longevitatea extremă, potrivit unui studiu publicat recent.

Secvențierea genomului a 17 persoane aflate printre cele mai longevive din lume a eșuat în încercarea de a găsi variațiile genetice specifice legate de longevitatea extremă. În prezent, există 74 de persoane pe glob, recunoscute oficial, a căror vârstă depășeste 110 ani.

Autorii studiului condus de Hinco Gierman, de la Univesitatea Stanford din California, au efectuat secvențierea completă a genomului a 17 dintre aceste persoane foarte bătrâne, pentru a încerca să afle secretele genetice ale acestei longevități de invidiat.

Dar, pornind de la acest mic eșantion, savanții nu au găsit variații genetice rare responsabile de producerea unor proteine care ar fi putut explica longevitatea. Pe de altă parte, oamenii de știință au descoperit în cazul acestor persoane o mutație genetică legată de patologii cardiace, dar, în cazul lor, efectele acestei mutații nu s-au produs deloc sau doar în foarte mică măsură. Chiar dacă studiul nu a permis o cunoaștere mai profundă a mecanismelor biologice care permit o longevitate excepțională, autorii au făcut publice secvențierile genomurilor pentru a fi utilizate în cercetări ulterioare. Scăderea natalității și creșterea speranței de viață face ca populația americană să îmbătrânească rapid.

Potrivit datelor Biroului de recensământ, un american din cinci va avea peste 65 de ani, până în 2050, și cel puțin 400.000 vor avea peste 100 de ani. Medicina s-ar putea dezvolta în deceniile următoare, încât ar putea permite stoparea, dacă nu chiar inversarea procesului de îmbătrânire, crescând limita longevității, potrivit unor cercetători.

Laboratoare private și universități desfășoară în prezent cercetări care vizează descoperirea unei “fântâni” a tinereții, iar responsabili religioși, filosofi și experți în domeniul bio-eticii dezbat implicațiile sociale și morale ale unei astfel de creșteri a duratei de viață, a relevat, în 2013, o anchetă realizată de Pew Research Center, un organism de cercetare independent, cu sediul la Washington.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.