Societatea Națională de Medicina Familiei anunță că de pe 3 ianuarie cabinetele nu vor mai acorda servicii decontate de CAS

25.12.2017 / Agerpres

 

Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunță că începând cu data de 3 ianuarie 2018 cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.

“În locul unei creșteri a procentului alocat asistenței medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României prevede o stagnare la 5.8%. Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate și de asigurarea unei finanțări corecte a segmentului de asistență medicală primară dovedesc o disponibilitate extrem de redusă de a modifica ceva consistent“, se arată într-un comunicat al SNMF.

SNMF reclamă faptul că principalele revendicări nu și-au găsit rezolvarea, iar cu excepția “unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor”, rezultatele discuțiilor purtate în ultima lună cu Guvernul sunt “doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză și refuzuri nejustificate ale propunerilor organizațiilor medicilor de familie”.

“În 15 noiembrie medicii de familie și pacienții lor protestau în Piața Victoriei împotriva unui sistem de sănătate deteriorat, deviat de la direcția firească, cauza faptului că poporul român este cel mai bolnav din Europa, în ciuda finanțării crescânde. Prim-ministrul Mihai Tudose și-a manifestat disponibilitatea pentru dialog și în prezența Ministrului Sănătății, Ministrului de Finanțe, Președintelui interimar al CNAS și Ministrului Dialogului Social a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a răspunde solicitărilor medicilor de familie. La mai bine de o lună de atunci constatăm că principalele revendicări nu și-au găsit rezolvarea”, se arată în comunicat.

Potrivit acesteia, acest grup de lucru a început să funcționeze imediat, zeci de ore de discuții și consultări consumându-se în echipe paralele care au abordat atât la CNAS cât și la Ministerul Sănătății debirocratizarea, o nouă abordare a asistenței medicale primare, o finanțare de tip european, drepturi ale medicilor de familie.

Medicii de familie spun că se constată că autoritatea prim-ministrului României este sfidată de funcționarii “unui sistem inert și rigid, incapabil de ameliorări de substanț㔠și că deși medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul și Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25.000 de medici și asistenți medicali care oferă servicii medicale întregii populații a României. “De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliția Solidari pentru Sănătate consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienților și profesioniștilor din medicina familiei”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .