Începând de astăzi, 4 iulie 2017, modificările efectuate în programul social de compensare cu 90% a medicamentelor pentru pensionari devin operaționale.

04.07.2017 / Ministerul Sanatatii

 

Conform modificărilor aprobate printr-o Hotărâre de Guvern, vineri 30 iunie 2017, în prima ședință a cabinetului Mihai Tudose, pragul de pensie până la care se poate beneficia de program a fost majorat de la 700 la 900 lei /lună. Totodată, de program vor beneficia și pensionarii care încasează venituri din alte surse, în afara pensiei și a indemnizației sociale. În viitor, beneficiarii programului nu vor mai depune la medicul de familie declarația pe proprie răspundere referitoare la veniturile obținute, ci vor prezenta doar talonul de pensie și actul de identitate.

Pentru aplicarea Hotărârii de Guvern, a fost necesară elaborarea de norme de aplicare, printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și CNAS, precum și modificarea altor două acte normative subsecvente, referitoare la prescripția electronică și la normele de aplicare a Contractului-cadru.

Finanțarea programului de compensare cu 90% a medicamentelor din sublista B prevăzută de HG nr. 720/2008 se asigură în proporție de 50% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și în proporție de 40% din veniturile proprii ale Ministerului Sănătății.

„Prin noul program se soluționează și problema pensionarilor care obțin venituri suplimentare în afara pensiei. Se debirocratizează astfel și activitatea medicilor de familie, care nu vor mai trebui să solicite declarații pensionarilor” – a declarat Florian Dorel Bodog, ministrul Sănătății.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .