Celulele stem pot ajuta la vindecarea traumelor cerebrale

11.11.2014 / Rador

 

Celulele stem pot fi folosite pentru repararea distrugerilor produse creierului de boala Parkinson, potrivit unui studiu al cercetătorilor suedezi, descoperire considerată o reușită majoră în drumul spre dezvoltarea unui tratament eficient contra acestei maladii. În prezent, nu există niciun tratament pentru boala Parkinson, dar medicația și stimularea cerebrală pot atenua simptomele. Cercetătorii spun că mai sunt multe întrebări cărora trebuie să li se găsească un răspuns înainte de a se începe testele pe pacienți umani. 

Boala Parkinson este cauzată de pierderea celulelor nervoase care produc dopamină, un hormon care controlează mișcările și starea de spirit. Pentru a simula boala Parkinson, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au omorât celulele producătoare de dopamină dintr-o emisferă a creierului unor șobolani. Apoi, savanții au convertit celule stem embrionare în neuroni care produc dopamină. Aceste celule nervoase au fost apoi injectate în creierul șobolanilor, iar cercetătorii au descoperit dovezi că trauma indusă a fost vindecată. 

Până în prezent, nu au avut loc teste clinice pe oameni care să implice neuroni obținuți din celule stem, dar oamenii de știință cred că acestea ar putea fi pregătite pentru a avea loc începând din 2017. O metodă similară a fost testată pe un număr limitat de pacienți. Tehnica a presupus utilizarea de țesut cerebral prelevat de la mai mulți fetuși avortați. 

Testele clinice au fost însă abandonate din cauza rezultatelor neconcludente, dar circa o treime dintre acei pacienți au avut celule neuronale funcționabile timp de 25 de ani. Utilizarea de celule stem embrionare ar fi de preferat, având în vedere că este mai ușor ca medicii să dispună de un număr mare de astfel de celule pentru transplantare, cultivându-le în laborator.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.