Articole medicale :

 

O echipă de cercetători români a primit medalia de aur la Târgul de Inovații - Innova de la Bruxelles, cu o nouă tehnologie medicală care va permite regenerarea mai rapidă a suturilor nervilor periferici, în prezent fiind necesare grefe de nervi pentru salvarea zonelor afectate. ( continuare )

Boehringer Ingelheim anunță depunerea cererilor de extindere a indicației pentru utilizarea tiotropium (Spirivaź) Respimatź pentru  tratamentul astmului la pacienții adulți de peste 18 ani. ( continuare )

Un nou articol al prestigioasei publicații Jurnalul Internațional de BPOC a prezentat rezultatele unui studiu non-intervențional, ce reflectă practica medicală zilnică, și care a investigat efectele terapeutice ale Spiriva în tratamentul pacienților cu Boală Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC*) din șase țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România. ( continuare )

Boehringer Ingelheim a anunțat date noi din studiul clinic de fază III, pe care îl conduce, STARTVersoTM, care evaluează faldaprevir* în combinație cu interferonul pegylat și cu ribavirina (PegIFN/RBV). ( continuare )

Analgezicele ieftine, precum paracetamolul și ibuprofenul, sunt la fel de eficiente pentru calmarea durerii ca medicamentele specializate, conform Serviciului național de sănătate (NHS) din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

Un nou medicament, creat de cercetătorii americani, a reușit să distrugă gena RAS, responsabilă pentru cele mai letale trei forme de cancer, ceea ce deschide calea pentru tratarea formelor grave ale acestei maladii. ( continuare )

Femeile însărcinate expuse la ftalați - substanță chimică folosită la materialele plastice, vopsele și produse cosmetice, cum ar fi deodorantele - riscă mai mult decât celelalte să nască prematur, arată un studiu publicat în Jurnalul Asociației de medicină americane (JAMA), preluat de AFP. ( continuare )

Cardiologii americani recomandă administrarea preventivă a medicamentelor anticolesterol pentru adulții sănătoși, dar care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare, se arată în Ghidul clinic actualizat al Colegiului american de cardiologie (ACC), publicat marți. ( continuare )

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor /ECDC/ a anunțat că procentul infecțiilor provocate de bacteria Klebsiella pneumoniae, o cauză obișnuită a îmbolnăvirii la pacienți spitalizați, care erau rezistenți la carbapeneme, era mai mare de 5% în 2012 în cinci țări membre ale Uniunii Europene: Grecia, Cipru, Italia, România și Slovacia, relatează vineri agenția Reuters. ( continuare )

La cea de-a cincisprezecea aniversare de la aprobarea Micardisź (telmisartan) de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Boehringer Ingelheim a anunțat că experiența clinică cu acest blocant al receptorului pentru angiotensină II (BRA) a atins 50 de milioane pacienți-ani în întreaga lume. ( continuare )

FDA tocmai a aprobat o nouă substanță de contrast pentru imagistica creierului, Vizamyl* (Flutemetamol F18 injectabil), care permite detectarea beta-amiloidului la pacienții adulți cu tulburări cognitive supuși testelor de depistare a bolii Alzheimer sau a altor cauze de tulburări cognitive, în completarea celorlalte investigații de diagnosticare. În afara Statelor Unite, Vizamyl este în curs de evaluare de către autoritățile de reglementare sau urmează să fie transmis acestora. ( continuare )

Depresia ne poate îmbătrâni fizic, prin accelerarea procesului de îmbătrânire celulară. Testele de laborator au arătat că celulele par biologic mai vârstnice la persoanele care suferă sau au suferit în trecut de forme severe de depresie, relevă un studiu citat miercuri de BBC. ( continuare )

Stimularea neuronilor cu ajutorul unui câmp magnetic a redus anxietatea și a îmbunătățit raporturile sociale ale unor persoane bolnave de autism, informează cotidianul francez Le Figaro. ( continuare )

Studii realizate pe un eșantion de peste 14.000 de persoane, timp de 15 ani, au ajuns la concluzia că este imposibil de stabilit o legătură între depresie și cancer, informează cotidianul francez Le Figaro. ( continuare )

O echipă de cercetători americani a anunțat luni că a identificat o metodă promițătoare care ar putea să le permită medicilor să diagnosticheze și posibil să trateze încă din perioada intrauterină o posibilă cauză aflată la originea sindromului morții subite la nou-născuți, conform unui material publicat de Xinhua. ( continuare )

GSK a anunțat că CHMP (Comisia pentru Produse Medicamentoase de uz Uman), din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente, a emis un aviz pozitiv  care recomandă o indicație suplimentară pentru Synflorix, un vaccin pediatric pneumococic conjugat, pentru imunizarea împotriva pneumoniei cauzate de bacteria Streptococcus pneumoniae la sugari și copii cu vârste de la șase săptămâni până la cinci ani. ( continuare )

Doi chirurgi belgieni au descoperit un nou ligament în genunchiul uman, care pare să joace un rol important, mai ales în cazul pacienților care au suferit accidentări și ai căror genunchi continuă "să cedeze", chiar și după tratamentul de recuperare. ( continuare )

Experții avertizează cu privire la pericolul unei definiții mai extinse a hiperactivității și a tulburărilor de deficit de atenție la copii și care riscă să conducă la o diagnosticare și tratament eronate și potențial periculoase, relevă un studiu apărut în revista medicală British Medical Journal (BMJ), citat miercuri de AFP. ( continuare )

Specialiști români de la Institutul Clinic Fundeni au participat alături de specialiști americani și singaporezi la un studiu în urma căruia au fost descoperite patru mutații genetice responsabile de apariția unei forme agresive de cancer, colangiocarcinomhepatic, a anunțat luni, într-o conferință de presă, președintele Academiei de Științe Medicale, prof dr Irinel Popescu. ( continuare )

O simplă analiză de sânge ar putea stabili dacă melanomul - cancerul pielii - a început sau nu să se extindă, informează luni BBC. ( continuare )

Vaccinarea femeilor cu o singură doză de vaccin împotriva papilomavirusului uman (HPV), responsabil pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin, ar putea fi suficientă pentru a produce o imunitate de lungă durată, conform unui studiu publicat luni, relatează AFP. ( continuare )

Puțin câte puțin, extrem de complicatul puzzle al bolii Alzheimer începe să fie completat. 'Cartografia' genelor se conturează. Câteva noi piese - unele majore? - au fost inserate de curând cu ajutorul celui mai mare studiu epidemiologic internațional realizat până acum pe marginea acestei boli, desfășurat în cadrul consorțiului International Genomics of Alzheimer's Projet, informează cotidianul La Libre Belgique. ( continuare )

Pacienți cu migrene persistente, care nu au putut fi combătute cu ajutorul medicamentelor, au găsit un tratament eficace într-un sistem compus dintr-un electrod implantat în cap și conectat la un aparat portabil, informează cotidianul francez Le Figaro. ( continuare )

Părinții care recurg la tehnica tot mai populară a înfășării copiilor pun în pericol sănătatea acestora, avertizează un chirurg ortoped, conform BBC News. ( continuare )

Apneea obstructivă de somn (AOS) este asociată cu leziuni ale miocardului, nu doar cu o creștere a incidenței bolilor cardiovasculare, relevă un studiu publicat în 'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine', informează Europa Press. ( continuare )

Un copil american în vârstă de trei ani născut seropozitiv și tratat imediat după naștere cu antiretrovirale continuă să nu prezinte nicio urmă de SIDA, după 18 luni fără tratament, au anunțat miercuri oamenii de știință, oferind speranță pentru o vindecare a nou-născuților printr-o terapie precoce. ( continuare )

O femeie din Columbia, prima beneficiară a unei grefe de trahee obținută din celule stem, are o viață normală la cinci ani după intervenție, potrivit unui articol din revista medicală britanică The Lancet, preluat de AFP. ( continuare )

Prezența unei mici molecule în sângele unei persoane este strâns asociată cu riscul ca aceasta să dezvolte, cu ani de zile mai târziu, diabet de tip 2, dezvăluie oameni de știință americani din Boston în revista 'Journal of Clinical Investigation', informează cotidianul francez Le Nouvel Observateur. ( continuare )

Cercetătorii americani au descoperit un mecanism în ADN-ul uman care funcționează asemenea unui 'ceas biologic' ce poate măsura vârsta țesuturilor și a organelor și ar putea ajuta la înțelegerea procesului de îmbătrânire, relatează revista Genome Biology, citată de EFE. ( continuare )

O nouă terapie contra SIDA, alternativă la tratamentele aplicate în prezent, a fost prezentată, vineri, în cadrul Congresului european de luptă împotriva SIDA care se desfășoară la Bruxelles, de Fundația Huesped din Argentina, transmite EFE. ( continuare )

Un laborator american realizează o analiză pe multiple proteine din sânge ce permite diferențierea, în peste 90% dintre cazuri, între un nodul benign din plămân de cancerul pulmonar, potrivit rezultatelor unui studiu dat publicității miercuri, relatează AFP. ( continuare )

O picătură pe zi poate ține departe cecitatea. Oamenii de știință susțin că au descoperit un posibil tratament pentru degenerarea maculară asociată vârstei înaintate (AMD) - principala cauză de cecitate în rândul persoanelor în vârstă - tratament ce poate fi administrat sub forma unor banale picături oculare, conform LiveScience. ( continuare )

Un compus care se găsește în varză ar putea proteja bolnavii de cancer în timpul radioterapiei și ar putea reduce efectele secundare provocate de acest tip de tratament, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani. ( continuare )

O nouă analiză a datelor din studiul clinic de Fază III LUME-Lung 1 a arătat că noul compus investigațional nintedanib, un triplu inhibitor oral al angiokinazei care vizează trei receptori implicați decisiv în procesul de angiogeneză și creșterea tumorii, a oferit o îmbunătățire relevantă și clinic semnificativă a supraviețuirii generale în cazul pacienților cu cancer pulmonar avansat cu alt fel de celule decât cele mici (NSCLC), cu histologie de adenocarcinom. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Congresului European de Cancer din Amsterdam. ( continuare )

Femeile care au un nivel ridicat de bisfenol A în sânge prezintă cu 80% mai multe riscuri de a suferi un avort spontan, potrivit rezultatelor unui nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford din California. ( continuare )

Adulții sănătoși nu trebuie să ia suplimente alimentare cu vitamina D, se arată într-un studiu publicat în revista The Lancet, în care se susține că acestea nu au niciun efect în prevenirea scăderii densității osoase, un simptom al osteoporozei, informează bbc.co.uk. ( continuare )

O echipă de oameni de știință a anunțat joi că a reușit să obțină un medicament care, testat pe șoareci, contribuie la stoparea bolilor prionice (boli ce aparțin unui grup de afecțiuni progresive care atacă sistemul nervos atât la om cât și la animale) și ar putea avea efecte pozitive și în cazul unor maladii precum Alzheimer și Parkinson care evoluează după mecanisme asemănătoare, informează AFP. ( continuare )

Studiul TIOSPIR™ (Tiotropium Safety and Performance in Respimat – Siguranța și Performanța Tiotropium în Respimat), ce a inclus o populație de peste 17.000 de pacienți cu BPOC, și totodată unul dintre cele mai mari studii internaționale pentru BPOC efectuate până în prezent, a confirmat profilul comparabil de siguranță și eficacitate al celor două forme disponibile ale SPIRIVAÒ – SPIRIVAÒ RespimatÒ 2,5 μg (2 pufuri administrate o dată pe zi) și SPIRIVAÒ HandiHalerź 18 μg. Studiul a avut în vedere două dispozitive comercializate sub brandul SPIRIVAÒ, și anume inhalatorul unic RespimatÒ Soft Mist™ și inhalatorul cu pulbere uscată HandiHalerÒ. ( continuare )

Medicii americani prescriu în continuare mult prea des antibiotice, în pofida eforturilor depuse de autoritățile medicale de a descuraja folosirea prea frecventă a acestora, care duce la creșterea rezistenței bacteriilor și a virușilor, relevă un studiu citat joi de AFP. ( continuare )

Grupul Actavis, numărul 3 mondial în dezvoltarea, producția și comercializarea de produse farmaceutice generice, anunță lansarea pe piața din Romania a produsului AZATRIL 500mg, comprimate filmate - substanța activă azitromicina, indicat în tratamentul infecțiilor bacteriene determinate de microorganisme sensibile la azitromicină. ( continuare )

O femeie în vârstă de 30 de ani din Japonia, care a primit diagnosticul de infertilitate, a adus pe lume recent un copil sănătos în urma unui tratament experimental împotriva infertilității, conform LiveScience. ( continuare )

Boehringer Ingelheim anunță primirea autorizației de comercializare pentru monoterapia cu afatinib, din partea Comisiei Europene, pentru tratamentul pacienților adulți cu diagnostic de cancer pulmonar local avansat sau metastatic cu alt tip de celule decât cele mici (NSCLC) ce prezintă mutații activatoare ale Receptorului pentru Factorul de Creștere Epidermal (EGFR) și care nu au fost supuși anterior tratamentului cu inhibitori de tirozin-kinază (TKI). Afatinib va fi comercializat în Europa sub denumirea GIOTRIFź ( continuare )

Disfuncționalitățile ce apar în funcționarea unor neuroni situați la nivelul hipotalamusului constituie una din cauzele obezității, susțin cercetătorii de la Institutul de cercetări biomedicale August Pi i Sunyer din Barcelona, transmite EFE. ( continuare )

Un medicament creat de savanții francezi de la Centrul Mediteranean pentru Cercetări Moleculare din Nisa ar putea inversa efectele nanismului în doar trei săptămâni, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

Cercetătoarea de origine română Ileana Hancu a dezvoltat propria metodă de screening pentru depistarea cancerului de sân. Hancu este fizician și cercetător la Centrului de Cercetare Globală GE din Statele Unite. În opinia ei, măsura succesului este impactul pe care îl ai asupra vieții unui om. ( continuare )

Societatea franceză Carmat a obținut autorizația să efectueze primele patru implanturi, pe pacienți din Franța, ale inimii artificiale bioprotetice pe care a creat-o, transmite Reuters. ( continuare )

Cele mai multe dintre migrene au drept cauză excesul de histamină în sânge, provocat de deficitul de diaminoxidază (DAO), o enzimă care degradează histamina, este concluzia unui studiu spaniol prezentat duminică la Viena în timpul Congresului mondial de neurologie, relatează agenția EFE. ( continuare )

Un băiețel de doi ani din Arabia Saudită bolnav de obezitate morbidă a devenit cea mai tânără persoană din lume supusă unei operații de bypass gastric, informează New York Post. ( continuare )

Un nou test, poate prezice care tip de cancer de prostată va deveni agresiv în cazul unui pacient. Astfel, medicii pot evita aplicarea tratamentelor invazive pentru cancerele care se dezvoltă mai lent. ( continuare )

Un doctor argentinian, care conduce o echipă de cercetători de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, susține că în următorii zece ani surditatea ar putea fi tratată cu ajutorul celulelor stem, transmite EFE. ( continuare )

Oamenii de știință au creat un "nas" artificial capabil să diagnosticheze, pe baza mirosului, germenii responsabili cu declanșarea infecțiilor sangvine (septicemii) mult mai repede decât testele clasice, fapt care ar putea salva multe vieți. ( continuare )

Grupul Actavis, numărul 3 mondial în dezvoltarea, producția și comercializarea de produse farmaceutice generice, anunță lansarea pe piața din România a produsului ACTELSAR HCT – telmisartan / hidroclorotiazidă combinație fixă folosită în tratamentul hipertensiunii arteriale care nu poate fi controlată în mod adecvat. ( continuare )

Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Statele Unite, susțin că numărul complicațiilor asociate folosirii robotului chirurgical Da Vinci ar fi mult subestimat, stârnind o 'furtună în blocurile chirurgicale americane', scrie joi portalul destinationsante.com. ( continuare )

Alte articole medicale 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1