Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății – 7 aprilie 2017 – CNAS reamintește că este o instituție aflată în slujba asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România.

10.04.2017 / CNAS

 

Organizația Mondială a Sănătății a ales ca temă a zilei sănătății din acest an depresia și bolile mintale, în condițiile în care incidența tulburărilor psihice și de comportament este într-o creștere alarmantă, la nivel global, în ultimul deceniu.

Din păcate, studiile sociologice arată că în România persoanele cu simptome de tulburări psihice și de comportament sunt expuse atitudinilor negative, excluziunii și blamului social. Deoarece chiar și simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ, tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate.

Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asigurați care au beneficiat anul trecut de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 – sub 5% – au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

În aceste condiții, CNAS își propune pentru perioada următoare să continue și să dezvolte propriile programe naționale de sănătate curative care țintesc anumite afecțiuni mintale și neurologice degenerative.

Totodată, CNAS își propune ca, în colaborare cu profesioniștii din domeniu, să perfecționeze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării și tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice și de comportament.

„Multe din bolile mintale pot fi vindecate sau ținute sub control, dacă sunt diagnosticate și tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viață normală, cu sprijinul profesioniștilor din domeniu, dar și al societății” – a declarat Marian Burcea, președintele CNAS, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .