O echipă de specialiști din cadrul Compartimentului de radiologie intervențională a Laboratorului de radiologie și imagistică medicală al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a realizat o intervenție în premieră în România - tratarea a cinci anevrisme cerebrale prin implantarea simultană a două dispozitive de ultimă generație pentru devierea fluxului sanguin.

08.02.2018 / Agerpres

 

"În cadrul intervenției, care a durat aproximativ patru ore, unei paciente de 54 de ani, din județul Mureș, i-au fost implantate la nivelul principalelor vase cerebrale (artere carotide interne) două dispozitive de ultimă generație care deviază fluxul sanguin excluzând anevrismele din circulație. Astfel, prin această intervenție minim invazivă s-a eliminat riscul major de ruptură și hemoragie cerebrală, care îi puteau fi fatale pacientei. Cazul acestei paciente este foarte rar, ea având șapte anevrisme cerebrale, din care două (tot fără soluție chirurgicală) au fost tratate de echipa doctorului Lucian Mărginean, în urmă cu câteva luni, când au generat o hemoragie cerebrală, necesitând o intervenție de urgență', se arată într-un comunicat de presă dat publicității, joi, de SCJU Târgu Mureș.

Dispozitivele care au fost implantate în cadrul intervenției au o particularitate prin faptul că riscul de a se tromboza (închide) este mult redus prin tehnologia construcției lor și astfel a fost posibilă implantarea lor simultană în ambele artere principale care duc sânge la creier.

Echipa care a realizat această premieră a fost coordonată de dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională, sub supravegherea prof. Istvan Szikora, de la Institutul de Boli Neurologice din Budapesta, ex-președinte al Societății Europene de Tratament Neurologic Minim Invaziv.

"Așa cum am spus în nenumărate rânduri, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș se face medicină de performanță, iar intervenția realizată de echipa coordonată de dr. Mărginean confirmă spitalul ca centru de referință la nivel național. Felicit cu această ocazie întreaga echipă și îi asigur și pe viitor de tot sprijinul din partea conducerii", a declarat dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu Mureș.

Potrivit SCJU Târgu Mureș, starea pacientei este foarte bună, astfel că în următoarele 48 de ore va fi externată și dacă nu se intervenea cu dispozitivele menționate, aceasta era expusă riscului unei hemoragii cerebrale fatale, fără soluție chirurgicală.

"Intevenția realizată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost gratuită pentru pacientă, deoarece cele două dispozitive de ultimă generație implantate au fost puse la dispoziție gratuit de către firma producătoare, ca sponsorizare printr-o fundație", mai precizează sursa citată.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .