Spitalul de Neurochirurgie Iași are cel mai performant robot din lume folosit în domeniu

08.01.2019 / Agerpres

 

Cel mai performant robot folosit în chirurgia spinală și neurochirurgie a intrat în dotarea Spitalului de Neurochirurgie Prof. dr. Nicolae Oblu din Iași, valoarea acestuia fiind de 1,2 milioane de euro.

Potrivit managerului Spitalului de Neurochirurgie Prof. dr. Nicolae Oblu din Iași, medicul Lucian Eva, începând de vineri unitatea medicală este singura din țară care deține o astfel de tehnologie de ultimă generație.
“Robotul Mazor X este un sistem care va da o siguranță aproape de sută la sută chirurgului, având 6 grade de libertate a mișcărilor. El este unic în țară, este unic în lume ca versiune. În lume sunt 142 de roboți, versiuni mai vechi. Cele mai multe sisteme sunt în SUA. Fiecare stat american are cel puțin un asemenea robot care a devenit standard în chirurgia coloanei. Va fi foarte util intervențiilor care nu vor mai necesita secțiuni mari operatorii, ci doar incizii, pacientul putându-se recupera mult mai repede, chiar va putea pleca acasă după două-trei zile. Am ajuns la nivelul în care, vorbind de robotică în medicină, în neurochiriurgie, putem sta alături de clinici precum cea din Viena, de exemplu”, a declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie Prof.dr.Nicolae Oblu din Iași, medicul Lucian Eva.

Potrivit managerului Spitalului de Neurochirurgie din Iași, robotul poate fi utilizat nu numai în ceea ce înseamnă patologie traumatică, tumorală, degenerativă, cât și în diformități ale coloanei, cum sunt scoliozele la copii. “Ca să vă faceți o imagine, nu se mai deschide coloana, nu mai sunt operații deschise cu incizii mari de sus până jos, ci pur și simplu, prin mici incizii, de un centimetru, se deplasează fiecare șurub, iar coloana este îndreptată printr-o tijă specială care relaxează coloana pe planul respectiv. Ceea ce face robotul în plus este faptul că elimină orice eroare umană în privința implantării device-urilor în coloană. El nu exclude prezența chirurgului în sala de operație”, a explicat dr. Lucian Eva.

Robotul are două componente, una dintre acestea fiind un braț care se atașează în sala de operație și o consolă de comandă. “Operațiile se fac virtual. Se face un planning preoperator, se setează operația din punct de vedere virtual, robotul preia imaginile, pacientul este așezat pe masa de operație, este scanat, se preiau imaginile reale pe care robotul le suprapune pe operația virtuală, iar după aceea se poate începe operația propriu-zisă. E un mecanism destul de sofisticat care necesită o echipă multidisciplinară, inclusiv bioingineri”, a precizat dr Lucian Eva.

Robotul a fost achiziționat cu fonduri alocate de Consiliul Județean Iași. “Când domnul director Eva mi-a spus de intenția dumnealui și ne-a cerut ajutorul pentru a aduce la Iași un asemenea robot și, mai ales, după ce a arătat cât de util va fi chirurgilor și cât de benefic va fi pacienților, am făcut tot posibilul pentru a găsi fondurile necesare achiziționării acestuia. Este o investiție mai mult decât necesară într-un spital cu personal atât de bine pregătit și cu cazuri medicale dintre cele mai complexe. Să nu uităm că aici vin pacienți din toată Moldova și nu numai. Au existat situații când bolnavi din centre medicale mari au fost îndrumați la spitalul nostru pentru operații extrem de complicate”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.

Robotul a fost montat deja în blocul operator al Spitalului de Neurochirurgie din Iași, însă prima intervenție chirurgicală va fi efectuată cu ajutorul său abia peste două luni. Până atunci, cadrele medicale care vor lucra folosind această tehnologie vor urma cursuri de perfecționare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .