Sorina Pintea, noul ministru al Sănătății

29.01.2018 / Agerpres

 

În cadrul audierilor, Sorina Pintea a arătat că este nevoie de investiții, de debirocratizare, de eficiență în gestionarea banilor, de motivarea personalului medical și a pledat pentru necesitatea menținerii în țară a personalului medical. Totodată, ea crede că este nevoie de o strategie de resurse umane în domeniu. "Avem nevoie de respect atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical. De fapt, trebuie să punem pacientul în centrul sistemului. Până la urmă, sănătatea este un pacient care trebuie tratat și care are o patologie multiplă. (...) Cred că dorim ca împreună să facem din sănătate un pacient sănătos", a spus ministrul propus pentru Sănătate.

Sorina Pintea a menționat că a ocupat funcția de manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare (2009 - 2013), este, din 2013, manager la Spitalul Județean de Urgență ''Dr. Constantin Opriș'' Baia Mare și a dat asigurări că experiența dobândită din această perspectivă o va ajuta să realizeze o reformă reală a sistemului de sănătate, cu măsuri pe termen mediu și lung. În opinia sa, actuala lege a sănătății este una învechită.

"În toți acești ani, împreună cu echipele ambelor spitale, am reușit să creăm o oază de normalitate, luptându-ne uneori cu deficitul de personal, cu subfinanțarea, cu birocrația, dar și cu lacunele legislative. Ne-am luptat cu o lege a sănătății care a suferit numeroase modificări începând cu anul apariției acesteia - 2006. Însă, cu toate aceste probleme, am reușit împreună, pentru că totdeauna am fost un om care a lucrat în echipă, să învingem o mentalitate bolnavă. Toate aceste lucruri generează nevoia stringentă de reformă în sistem, dar nu cu soluții pe termen scurt, în afara problemelor punctuale, ci cu soluții pe termen mediu și lung. Este nevoie de investiții, de debirocratizare, de eficiență în gestionarea banilor, de motivarea personalului medical. Avem nevoie de specialiști pe care să îi păstrăm în țară", a spus Pintea.

Ministrul propus la Sănătate a susținut că programul de guvernare propus de PSD are intenția să repare toate aceste lucruri, fiind un program generos, realizabil, care pe termen lung va face bine Sănătății din România.

Totodată, Sorina Pintea a pledat pentru întărirea capacității medicinei de familie de a face ceea ce trebuie să facă.

"Mai grav este că, după rezolvarea problemelor acute din spital, ieșirea din spital înseamnă uneori și moartea. Aceste realități există. (...) În ceea ce privește legea vaccinării, nu spun decât că în acest moment avem 9.900 de pacienți bolnavi de rujeolă. În noiembrie a murit un copilaș de un an și o lună nevaccinat. Toate celelalte le vom discuta mai târziu. Avem o lege a transplantului care nu mai corespunde și pe care împreună trebuie să o gândim și să o facem. (...) Avem probleme cu resursa umană, dar cred că prima problemă pe care eu, în calitate de ministru, ar trebui să o rezolv, ar trebui să fie problema rezidenților care au rămas fără loc, care au obținut un punctaj corespunzător, dar care acum sunt șomeri de lux. Nu ne permitem luxul acesta. În acest context, cred că devine absolut necesară elaborarea unei strategii de resurse umane în domeniu, astfel încât aceste probleme să nu mai existe, iar această strategie se regăsește în programul de guvernare și cu toții trebuie să colaborăm la întocmirea ei", a arătat ministrul propus al Sănătății.

La finalul audierilor, Sorina Pintea a subliniat că a venit să rămână în Guvern, nu să plece și a reafirmat că o primă măsură pe care o va lua ca ministru este rezolvarea problemei medicilor rezidenți, în colaborare cu parlamentarii din comisiile de sănătate. Aceasta consideră că poate schimba mentalități "prin exemplul propriu". "Am venit să fac treabă, am venit să muncesc, am venit să schimb mentalități și să fac ce știu mai bine - să muncesc. (...) Vreau să fac bine!", a susținut aceasta.

În privința legii vaccinării, Sorina Pintea a dat asigurări că va continua discuțiile premergătoare aprobării acesteia cu actorii implicați. "Legea vaccinării va fi discutată și va fi aprobată, dar cred că mai trebuie să avem o discuție cu actorii implicați în zona aceasta - Parlament, ONG-uri, asociații pentru pacienți -, astfel încât atunci când ieșim cu toții să avem o decizie comună", a arătat Pintea.

Întrebată dacă îl va avea în echipa sa pe fostul ministru al Sănătății și dacă va colabora cu acesta, Sorina Pintea a spus: "Dl Florian Bodog este un medic care a condus bine Ministerul Sănătății, deci categoric voi colabora și cu dânsul. Dânsul este senator, este în echipa Senatului României, deci, în calitate de senator, membru în Comisia de sănătate, categoric o să colaborez cu dânsul".

Sorina Pintea a fost Manager - Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare in perioada 2009-2013, director economic - Directia Silvica Maramures, Baia Mare intre anii 2005-2009, consultant - S.C. Sov Consulting S.R.L., Baia Mare, in perioada 2007-2009 si consilier integrarea europeana - 2003-2005.

In perioada 2001-2003, Sorina Pintea a fost consultant managerial - Consiliul Judetean Maramures, Baia Mare.

Anterior, din anul 1996 a fost sef serviciu financiar-contabil - Intreprinderea Forestiera de Exploatare si Transport (I.F.E.T.), iar din '88 pana in 1995 a fost economist in cadrul aceleiasi intreprinderi. 

In perioada 1984-1988 a fost studenta la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca unde a urmat cursurile unei facultati de economie.

Presa locala scrie ca in 2011 fiul Sorinei Pintea, Ionut Pintea, a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri, dupa ce procurorii au facut perchezitii la domiciliul acestuia. Surse judiciare spuneau atunci ca anchetatorii au gasit in locuinta mai multe pastile de ecstasy. 

Baimareanul a fost judecat la Curtea de Apel Cluj. Judecatorul a luat in considerare ca Ionut Pintea este recidivist, motiv pentru care a fost condamnat la 6 ani de inchisoare.

Ionut Pintea a mai fost cercetat si in octombrie 2010, cand a fost retinut in timp ce incerca sa ii vanda unui politist sub acoperire 440 de comprimate ecstasy si 300 de grame de "Speed", aduse din Olanda. In urma perchezitiei, politistii au mai gasit asupra lui Ionut Pintea si un pistol cu aer comprimat, 2.620 de euro, 5.000 de forinti si 1.561 de lei.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .