Șase molecule noi au fost introduse în acest an pentru tratarea diabetului, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog

14.11.2017 / Agerpres

 

Șase molecule noi au fost introduse în acest an pentru tratarea diabetului, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog, marți, în cadrul conferinței-dezbatere "Femeia, în contextul diabetului zaharat... Povești de viață", organizată de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România. Casa Națională de Asigurări de Sănătate va propune creșterea cu 20% a bugetului alocat Programului Național de Diabet, a anunțat, marți, președintele interimar al CNAS, Răzvan Vulcănescu, în cadrul conferinței-dezbatere "Femeia, în contextul diabetului zaharat... Povești de viață", organizată de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România și Sănătatea Press Group.

"Programul Național de Diabet al CNAS consumă 960 de milioane de lei pe an în tratamentul a aproape 800.000 de pacienți. Ce am făcut în mandatul meu în ceea ce privește depistarea diabetului și în ceea ce privește tratamentul diabetului: așa cum știți, în programul de guvernare am avut prevăzut faptul că introducem molecule noi pentru a crește accesibilitatea pacienților și avem molecule noi introduse pentru diabet. Dacă nu mă înșel, în număr de șase introduse toate în acest an. Aceste molecule nu au fost introduse în anii anteriori", a spus ministrul.

El a afirmat că MS accesează fonduri europene, în valoare de zece milioane de euro, pentru depistarea precoce a diabetului, dar și pentru depistarea persoanelor cu risc, gravide și copii.

"Dorim să operaționalizăm registrele de diabet care funcționează, să spunem, sporadic și neorganizat la nivelul României, funcționează doar la nivel local, motiv pentru care accesăm un grant european de 300.000 de euro pentru a avea un registru de diabet consolidat. Pe de altă parte, în acest an am crescut numărul de locuri la specialitatea diabet la rezidențiat pentru a aduce specialiști în domeniu. De asemenea, în afară de depistarea precoce, suntem preocupați de prevenție. (...) În noua lege a sănătății, împreună cu colegii din Comisiile de sănătate, lucrăm și la un capitol de prevenție care să permită finanțarea prevenției", a mai susținut ministrul Bodog.

"În premieră, pot să vă confirm faptul că avem în vedere o construcție bugetară pentru anul viitor la care ne-am adresat și Ministerului de Finanțe. (...) Vă anunț de o propunere a noastră de creștere de 20% pentru finanțarea acestui program", a declarat președintele CNAS.

El a afirmat că, prin creșterea finanțării, va fi asigurată medicația specifică, ar putea fi introduse molecule noi și va crește accesul pacienților la program.

"Ne dorim să creștem numărul testelor zilnice pentru adulți de la unu la două. Ne dorim să avem capacitatea să discutăm și despre acei senzori pentru măsurarea glicemiei la copii", a informat reprezentantul CNAS.

Potrivit lui Vulcănescu, în România sunt circa un milion și jumătate de pacienți care suferă de diabet, iar peste 800.000 dintre aceștia sunt tratați prin programul național.

"În ultimii zece ani s-a dublat numărul de pacienți, dar, pe de altă parte, și finanțarea este una semnificativ mai mare decât cea de acum zece ani, ajungându-se la un miliard de lei în 2017", a susținut el.

Un centru de referință pentru tratamentul diabetului va fi creat în București, a declarat directorul medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Turkes Ablachim, în cadrul conferinței-dezbatere "Femeia, în contextul diabetului zaharat... Povești de viață", organizată de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România și Sănătatea Press Group.

"Pentru că serviciile de ambulatoriu din România și din București sunt insuficiente în raport cu cerințele populației, ne-am gândit să creăm un centru de excelență pentru tratamentul diabetului. Prin implicarea directă a doamnei primar vom amenaja un spațiu foarte generos în București, care va fi primul centru dedicat diabetului din România. Acesta va fi un centru ambulatoriu, în care se vor găsi toate specialitățile conexe care se referă la tratamentul complicațiilor diabetului. Astfel, pe lângă cabinete de diabet vom avea cabinete de cardiologie, nefrologie, neurologie, cabinete de nutriție, cabinete de psihologie. Aici va funcționa primul cabinet de podiatrie și primul cabinet dedicat diabetului gestațional. Desigur că acest centru nu va fi complet fără un laborator de explorări funcționale complex. Ne dorim ca pacientul diabetic să se prezinte în acest centru și absolut toate investigațiile, toate consultațiile care îi vor fi necesare să le poată realiza în ambulatoriu fără să îi afecteze viața activă profesională", a explicat directorul ASSMB.

Realizarea centrului și dotarea cabinetelor vor fi suportate de Primăria Municipiului București iar serviciile medicale vor fi decontate de CNAS și vor fi gratuite.

"Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de diabet evident că duce la o disproporție a serviciilor medicale oferite. Astfel, este nevoie de crearea unor structuri medicale suplimentare. Împreună cu doamna profesor Doina Pleșca (n.r. — managerul Spitalului 'V. Gomoiu') intenționăm să introducem în structura organizatorică a noului Spital 'Gomoiu' un compartiment de diabet dedicat copiilor cu diabet zaharat nou diagnosticat și cu complicații ale diabetului care necesită spitalizare", a susținut reprezentantul ASSMB.

În opinia sa, educația privind sănătatea ar trebui să înceapă din copilărie.

"Anul acesta, cu sprijinul ISMB, am obținut patru ore de educație pentru sănătate în toate școlile și grădinițele din București. Începând cu acest an școlar, cu sprijinul echipe de specialiști de la Spitalul Malaxa, vom organiza cursuri de instruire a medicilor școlari pentru ca aceștia să poată oferi informații utile copiilor despre o alimentație sănătoasă, despre importanța activității fizice și despre menținerea greutății normale. (...) În ceea ce privește viitoarele mămici, am preluat și am dezvoltat în maternitățile primăriei conceptul de școală a părinților, în care viitoarele mămici învață, pe lângă cum să își alimenteze copiii, cum să își vaccineze copii, cum să evite să facă diabet prin menținerea unor reguli de alimentație și a greutății", a adăgat Turkes Ablachim.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .