Riscurile legate de administrarea pe termen lung a paracetamolului sunt încă subestimate

06.03.2015 / Agerpres

 

Administrarea pe termen lung și în doze mari de paracetamol prezintă riscuri îndeosebi în plan cardiovascular și renal, care până acum au fost subestimate, avertizează un studiu apărut marți. Cel mai bine vândut medicament împotriva durerilor din lume, în cele mai multe cazuri fără rețetă, paracetamolul este recomandat în multe patologii acute sau cronice. 

În general este considerat mai puțin periculos decât medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) sau opiaceele, prescrise și ele pentru calmarea durerilor. Fiind cunoscută deja toxicitatea paracetamolului asupra ficatului în cazul abuzului, cercetători britanici s-au ocupat de consecințele administrării regulate și pe termen lung a medicamentului, rezultatele studiului fiind publicate în revista Annals of the Rheumatic Diseases a grupului British Medical Journal (BMJ). După ce au analizat opt studii existente, cercetătorii au pus în evidență o rată a mortalității cu până la 63% mai mare la persoanele care consumă în mod repetat cantități mari de paracetamol (3 grame pe zi).

Consumul regulat de paracetamol ar mări și riscul de boli cardiovasculare, cu până la 68% dacă se administrează peste 15 pastile pe săptămână. În aceeași situație s-a constatat și un risc crescut de apariție a unor probleme gastrointestinale și renale. În cazul tulburărilor renale, riscul a fost de două ori mai mare dacă s-au administrat în total mai mult de 500 de grame de paracetamol de-a lungul vieții. 

Echipa de cercetători condusă de profesorul Philip Conaghan de la spitalul britanic din Leeds admite că riscurile evocate sunt slabe în mod global, însă apreciază că studiul lor arată că "adevăratul risc al paracetamolului este mai mare decât credea până acum comunitatea medicală". "Ținând seama de consumul însemnat de paracetamol și de faptul că se eliberează fără rețetă, ar fi normal să se reanalizeze sistematic eficiența și toleranța sa în anumite boli", încheie cercetătorii.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .