Adăugarea radioterapiei la tratamentul hormonal împotriva cancerului agresiv de prostată reduce cu aproape 50% mortalitatea în rândul bărbaților în vârstă care suferă de această boală, afirmă autorii unui studiu publicat luni în revista medicală americană Clinical Oncology.

08.01.2015 / Agerpres

 

Acest studiu a fost realizat pe pacienți cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani. Cercetătorii au comparat rezultatele oferite de combinația dintre cele două tratamente cu rezultatele medicale ale pacienților care au primit doar tratament hormonal.

A fost primul studiu din lume care a analizat efectele combinate ale celor două terapii pe bărbați de vârsta a treia care suferă de un cancer localizat, dar avansat, al prostatei.

Cercetarea are la bază rezultatele furnizate de două teste clinice care au arătat că cele două terapii combinate salvează viețile bărbaților mai tineri care suferă de același tip de cancer.

Studiile clinice au arătat, de asemenea, că 40% dintre bărbații vârstnici diagnosticați cu un cancer agresiv de prostată sunt tratați doar prin hormonoterapie, precizează oamenii de știință de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite, autorii studiului.

Această terapie reduce concentrațiile de testosteron și de alți hormoni masculini care hrănesc tumorile de la nivelul prostatei.

Cercetătorii americani au monitorizat un grup de 31.541 de bărbați care sufereau de un cancer de prostată cu vârstele cuprinse în intervalul 65 - 85 de ani.

În grupul de pacienți cu vârste cuprinse între 76 și 85 de ani care au beneficiat de radioterapie în combinație cu tratamentul hormonal, a fost înregistrată o perioadă de supraviețuire de șapte ani și cu 49% mai puține decese decât în grupul care a primit doar tratament hormonal.

În grupul de bărbați mai tineri (65-75 de ani) care au primit la rândul lor ambele terapii, medicii au constatat cu 57% mai puține decese decât în rândul bolnavilor din aceeași categorie de vârstă care au primit doar tratament hormonal.

Autorii studiului spun că această combinație de tratamente este "bine tolerată și eficientă" și provoacă puține efecte secundare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .