Programul de testare pentru cancer mamar începe din trimestrul doi al anului 2019

13.12.2018 / Agerpres

 

Cel puțin 30.000 de femei, cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, ar putea beneficia după jumătatea anului 2019 de programul de screening pentru cancerul de sân.

“A demarat proiectul de implementare a screeningului pentru cancer de sân, cred că sunt cam două luni. Avem o finanțare asigurată. Acest proiect are două etape. O primă etapă este de implementare a proiectului și beneficiarul acestui proiect este Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuț㔠din Cluj-Napoca. Valoarea totală a acestei prime etape este de 22.760.659 de lei, undeva la 4 milioane de euro. (…) Etapa a doua, primul trimestru 2019, pentru lansarea de apel, iar trimestrul doi 2019 pentru demarare. Demararea etapei a doua presupune și începerea screeningului”, a declarat secretarul de stat Tiberius Brădățan într-o conferință de presă, în care au fost prezentate rezultatele campaniei de investigații gratuite a FABC “Nu am făcut destul” 2018.

El a explicat că prima etapă presupune elaborarea metodologiei de screening pentru cancerul mamar, întocmirea unui registru de pacienți, formarea personalului care este implicat în screening și o campanie de informare publică.

Secretarul de stat a punctat că etapa a doua beneficiază de o finanțare de 16 milioane de euro, împărțită în două proiecte, iar fiecare proiect acoperă un grup de regiuni de dezvoltare.

“Proiectul 1 are ca grup țintă persoanele cu domiciliul în regiunile nord – vest, vest; proiectul 2 – ca grup țintă persoanele cu domiciliul în nord – est, sud – est. Grupul țint㠖 femei cu vârste cuprinse între 50 – 69 de ani. Numărul de persoane care vor beneficia de procesul de screening este de minim 30.000 de femei. Implementarea etapei a doua depinde de momentul în care vom avea format personalul care va face parte din proiect, partea care revine beneficiarului, Institutul Oncologic prof. dr. Ion Chiricuță din Cluj Napoca”, a spus oficialul din Ministerul Sănătății.

Întrebat când vor debuta testările în cadrul acestui program, el a spus: “Undeva după jumătatea anului să zicem. Întotdeauna se ia în calcul și partea birocratică. Ce spunem noi acum – trebuie să adăugăm acea marjă care e legată de modul în care va funcționa aparatul birocratic în toată chestia asta, modul în care sunt împinse hârtiile”.

Tipurile de servicii medicale care ar putea fi furnizate gratuit prin programul de screening național de cancer mamar sunt: o consultație primară, efectuarea de mamografie și ecografie de sân, examen histopatologic procedură completă în momentul în care se detectează o formațiune care ridică suspiciuni și excizia locală a leziunilor sânului.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .