O nouă tehnologie creată de Abbott ar putea ajuta la descoperirea sursei infecțiilor grave, reducând semnificativ cheltuielile de sănătate

09.09.2014 / 2activepr

 

Conform rezultatelor unui nou studiu, o tehnologie inovatoare de testare ar putea reduce durata spitalizării cu până la opt zile și costurile anuale aferente îngrijirii medicale pentru persoanele cu infecții grave cu aproximativ 2,2 milioane USD (1,5 milioane EUR / 1,2 milioane GBP). Reducerile costurilor se bazează pe un model economic medical, descris în studiul RApid Diagnosis of Infections in the CriticAlly-IlL (RADICAL), prezentat astăzi la a 54-a Conferință interdisciplinară privind agenții antimicrobieni și chimioterapia, în Washington, D.C.

Autorii studiului RADICAL arată că tehnologia Abbott [reacția de polimerizare în lanț/ionizare prin electropulverizare și spectroscopie de masă (Polymerase chain reaction – PCR / Electrospray Ionization Mass Spectrometry – ESI-MS)] poate detecta sursa infecției – de exemplu, bacteriană, fungică sau viral㠖 în doar câteva ore, chiar și atunci când hemoculturile (standardul medical actual) sunt negative. Aceste informații ar putea ajuta medicii să stabilească diagnosticul și să inițieze mai rapid tratamentele necesare. În plus, tehnologia Abbott poate contribui la întreruperea mai timpurie a utilizării antibioticelor cu spectru larg.

„Când o persoană grav bolnavă este internată cu o posibilă infecție, medicii încearcă să afle cauza prin efectuarea de analize, care pot dura zile sau săptămâni. Această situație poate duce la întârzieri importante în prescrierea tratamentului adecvat și la prelungirea perioadei de spitalizare”, a declarat Dr. David J. Ecker, vice‑președinte al Direcției de cercetare și dezvoltare la Ibis Biosciences, afiliată companiei Abbott.

„Noua tehnologie Abbott este creată pentru a identifica rapid infecțiile, fără cultură, și pentru a oferi medicilor informații pentru a prescrie imediat cel mai eficient tratament.”

O comisie independentă de experți medicali a examinat rezultatele studiului RADICAL, bazate pe probe prelevate de la 420 de pacienți grav bolnavi cu posibile infecții grave din Regatul Unit, Franța, Belgia, Polonia, Elveția și Germania. După examinarea retrospectivă comparativă a rezultatelor obținute pe baza tehnologiei Abbott, pe de o parte, și a celor obținute prin cultură, pe de altă parte, medicii au declarat că ar fi prescris un tratament diferit în 57% din cazurile evaluate pe baza rezultatelor tehnologiei Abbott.

„Peste 50 % din analizele efectuate pe hemocultură au fost negative, chiar dacă se credea că există infecții”, a declarat autorul studiului, Dr. Jean-Louis Vincent, doctor în științe medicale, Profesor de terapie intensivă la Universitatea Liberă din Bruxelles și șeful Catedrei de terapie intensivă, Erasme. „Rezultatele studiului RADICAL și analiza economică sugerează că tehnologia Abbott va oferi informații viabile mult mai devreme, va permite medicilor să îmbunătățească starea pacienților și, în final, ar putea reduce costurile generale aferente îngrijirii medicale pentru infecțiile grave.”

Peste 26 de milioane de oameni sunt afectați anual de septicemie în întreaga lume. Infecția rapidă a sângelui este considerată cea mai costisitoare afecțiune ce necesită spitalizare, costurile aferente depășind 20 miliarde USD în Statele Unite și 2,5 miliarde GBP în Regatul Unit. Pe baza rezultatelor studiului RADICAL, s-a stabilit că, prin utilizarea tehnologiei Abbott, un spital poate reduce costurile terapiei intensive pentru persoanele cu infecții sangvine cu peste 30% anual.

Abbott a conceput o platformă bazată pe tehnologia PCR/ESI-MS pentru a permite realizarea unei mari varietăți de teste care pot identifica în termen de 8 ore sute de bacterii, ciuperci și virusuri direct pe baza unei probe prelevate de la pacient. Această platformă, IRIDICA (nu este disponibilă în SUA), ar urma să fie disponibilă în statele europene ca dispozitiv de diagnostic in vitro, marcat CE, în lunile următoare.