O nouă tehnică de tratament promițătoare pentru tratarea cancerului de pancreas

09.02.2015 / Agerpres

 

O nouă tehnică experimentală permite pătrunderea în țesuturile canceroase, deschizând potențial calea pentru o chimioterapie mai eficace împotriva cancerului pancreatic avansat, potrivit unui studiu publicat în revista medicala americană "Science Translational Medicine". 

Această abordare, care utilizează câmpuri electrice, este "un mod fundamental nou de tratare a cancerului de pancreas", care înregistrează o rată a mortalității de 75% în anul de după diagnosticare, rată care nu s-a schimbat de peste patruzeci de ani, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord. 

"Intervenția chirurgicală de extirpare a tumorii reprezintă acum singura șansă de vindecare a cancerului pancreatic", a menționat dr Joseph DeSimone, profesor de chimie la universitatea menționată, unul dintre principalii autori ai studiului. "Dar de foarte multe ori diagnosticul se stabilește prea târziu pentru ca pacientul să poată fi operat, deoarece tumorile pancreatice se dezvoltă fără simptome și sunt strâns legate de alte organe, ceea ce le face dificil de țintit de chimioterapie", a adăugat el. 

Cu această nouă tehnică, medicamentele anti-cancer sunt introduse direct în țesutul tumoral, împiedicându-l să se dezvolte sau chiar ducând la reducerea dimensiunii lui. 

Această abordare deschide calea îmbunătățirii semnificative a îngrijirii pacienților, care vor putea fi operați chiar și diagnosticați cu întârziere, potrivit cercetătorilor. "Când acest mecanism va face obiectul unor studii clinice, s-ar putea revoluționa tratamentul cancerului pancreatic sau al tuturor tumorilor solide greu de țintit cu chimioterapia", susține dr Jen Jen Yeh, profesor asistent de chirurgie la facultatea de medicină a Universității din Carolina de Nord, unul dintre autorii studiului. 

În funcție de tipul de cancer, acest aparat poate fi utilizat intern, cu mini-electrozi implantați direct în tumoră în cazul pancreasului, sau pe piele, la cancerul de sân de exemplu. Cercetătorii au demonstrat și capacitatea acestui sistem de a introduce concentrații mari de medicamente anti-cancer în țesutul tumoral, evitând în același timp creșterea toxicității. Acest mecanism este deosebit de eficient pentru cancerul de pancreas, organ puțin vascularizat și, din acest motiv, dificil de țintit cu tratamentele standard. 

Potrivit Institutului National pentru Cancer (NCI) din SUA, 46.420 de cazuri noi de cancer pancreatic au fost diagnosticate în 2014 în aceasta țară, iar 39.590 de pacienți au murit din cauza acestei boli.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .