Prof. univ dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății a discutat astăzi cu reprezentanții statelor membre ale UE despre elaborarea Ghidului European de Control al Cancerului, un instrument deosebit de util în elaborarea Planului național de control al cancerului la standarde europene.

15.02.2017 / Ministerul Sanatatii

 

·                  Ministrul Sănătății a participat în Malta la conferința finală a Proiectului CANCON – acțiune comună a statelor membre UE pentru controlul cancerului.

Această acțiune a avut ca obiectiv elaborarea Ghidului european pentru îmbunătățirea calității în controlul integrat al cancerului de la prevenție până la îngrijiri paliative.

Cu acest prilej, ministrul român al Sănătății a declarat că România a finalizat un prim draft al Planului național de control al cancerului (PNCC), document elaborat conform recomandărilor europene pe parcursul acestei acțiuni comune utilizând recomandările din Ghidul european.

PNCC este un document comprehensiv care propune un ansamblu de măsuri menite să asigure controlul cancerului în țara noastră.

Planul național de control al cancerului are următoarele obiective:

·                  întărirea capacității sistemului de sănătate de a reduce prevalența factorilor de risc ai cancerului prin promovarea intervențiilor care să favorizeze adoptarea unui stil de viață sănătos (reducerea fumatului, a consumului excesiv de alcool, combaterea sedentarismului și adoptarea unei diete sănătoase);

·                  implementarea programelor de depistare precoce activă a cancerelor de col uterin, sân și colorectal în conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calității în programele de screening organizate la nivel populațional;

·                  dezvoltarea capacității sistemului de sănătate de a asigura accesul la servicii medicale de diagnostic și tratament, precum și dezvoltarea cercetarii și inovației în domeniul cancerului;

·                  îmbunătățirea monitorizării incidenței bolii prin dezvoltarea registrelor regionale de cancer;

PNCC mai conține un set de măsuri care vizează domeniile extrem de importante ale dezvoltării resurselor umane, revizuirii ghidurilor și protocoalelor de diagnostic și tratament și realizarea de investiții în infrastructura de diagnostic și radioterapie.

Ministrul Sănătății a mulțumit Comisiei Europene pentru susținerea statelor membre în activitățile de control a cancerului.

Ministrul Bodog a declarat că, în programul actual de guvernare este prevăzută creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor netransmisibile cu impact asupra sănătății publice: cancer col uterin, cancer mamar, cancer colo-rectal, cancer de prostată, cancer pulmonar, diabet zaharat, boli cardio-vasculare, boli pulmonare cronice prin accesarea fondurilor structurale nerambursabile.

De asemenea, Guvernul României va demara construcția a opt spitale regionale, a unui spital republican, precum și dotarea și reabilitarea unităților sanitare existente.

Mai mult, printr-un proiect finanțat cu sprijinul Băncii Mondiale, Ministerul Sănătății va dota, echipa și va reabilita 12 centre de radioterapie în urma cărora se va dubla capacitatea de tratament a pacienților cu afecțiuni oncologice.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .