Medicii de familie – promotori ai unei alimentații echilibrate 

30.12.2014 / Sănătatea Press Group

 

Alimentația echilibrată poate fi considerată o adevărată provocare în zilele noastre, în contextul în care excesele pot influența negativ starea de sănătate a publicului larg, atrag atenția specialiștii. Aici intervin medicii de familie, care au un rol deosebit de important în promovarea stilului de viață sănătos, bazat de o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate, pentru prevenirea și tratarea numeroaselor probleme de greutate. 

„Rolul medicilor de familie în procesul de educație nutrițională a populației este unul primordial. Medicul de familie este primul specialist cu care pacientul intră în contact și cu toții știm că între cei doi există o relație strânsă - în anumite cazuri putem vorbi chiar de familiaritate. Tocmai din acest considerent, medicii nutriționiști trebuie să colaboreze îndeaproape cu medicii de familie. Pe de o parte vorbim de promovarea unui stil de viață sănătos ca mijloc de prevenție și menținere a greutății, iar pe de altă parte discutăm de identificarea și ajutarea persoanelor cu probleme de greutate în atingerea unei greutăți sănătoase”, a declarat prof. univ. dr. Nicoale Hâncu, membru de onoare al Academiei Române. 

Orice întâlnire între medicul de familie și pacientul său poate fi momentul potrivit pentru a evalua starea de greutate a pacientului și pentru a-i oferi sfaturi de bază legate de un stil de viață sănătos. Dacă este nevoie, medicul de familie ar trebui să îndrume pacienții cu probleme de nutriție către specialiștii avizați. Mesajul care trebuie să ajungă la fiecare persoană în parte este că alimentația sănătoasă este un aliat și un prieten, care ne oferă în schimb un beneficiu de neprețuit: menținerea sănătății.  

„Pentru anumite persoane, a fi sănătos înseamnă exact ceea ce spunea celebrul scriitor Mark Twain, și anume că: ‹‹singurul mod prin care te poți menține sănătos este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ți place și să faci ceea ce ai prefera să eviți››. Ei bine, eu consider că a fi sănătos înseamnă exact opusul. Poți mânca și bea ceea ce îți face plăcere, însă cu moderație”, explică prof. univ. dr. Nicoale Hâncu. 

O alimentație este cu adevărat sănătoasă atunci când este echilibrată, asigură un aport caloric corespunzător necesarului fiecărei persoane și conține toate substanțele nutritive în proporții adecvate. Este recomandat ca aportul de sare să nu depășească 5-6 grame pe zi, iar consumul de lichide să fie de minimum doi litri. Concret, o alimentație sănătoasă înseamnă o greutate sănătoasă, iar aceasta din urmă presupune o greutatea normală, însoțită de cele mai reduse riscuri pentru sănătate, de o stare de bine, cu o calitate optimă a vieții. 

Importanța implicării medicului de familie în promovarea stilului de viață sănătos a fost discutată în cadrul seriei de simpozioane „Nutriție, Sănătate și Longevitate”, dedicate medicilor de familie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.