Întâlnire ministrul Sănătății cu managerii unităților sanitare și reprezentanții autorităților locale în Neamț

08.03.2019 / Ministerul Sanatatii

 

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, s-a întalnit ieri, 6 martie 2019, cu managerii unităților sanitare și reprezentanții autorităților locale în Neamț pentru a analiza activitatea spitalelor în conformitate cu proiectul tehnic al Master planului pentru Regiunea de Nord – Est în Sănătate.

Analiza activității unităților se realizeaza în funcție de indicatori, precum durata medie de spitalizare, indicele de utilizare a paturilor și gradul de complexitate al cazurilor tratate. În funcție de acești indicatori, managerii unităților sanitare vor propune modificări de structura, astfel încât spitalele să satisfacă nevoia de servicii medicale în zona pe care o deservesc.

„Astăzi s-a înțeles că ne dorim cu toții creșterea calității serviciilor medicale și nu se pune problema tăierii numărului de paturi în unitățile sanitare. Odată la 3 ani, prin Hotarare de Guvern, se aprobă planul național de paturi, care urmează să fie finanțat. Anul acesta, Ministerul Sănătății a propus același număr de paturi ca acum trei ani și care va fi valabil încă trei ani de zile. La unele spitale vom face redistribuiri, de la o secție la alta. De exemplu, un spital are 30 de paturi de chirurgie și un indice de utilizare de 50 la sută. Asta înseamnă că, 15 zile pe lună, secția este goală, ceea ce nu este în regulă. Pe de altă parte, la medicină internă, gradul de ocupare este peste sută la sută. Deci, redistribuim paturi de la chirurgie la medicină internă”, a declarat Sorina Pintea.

Anul acesta, bugetul de investitți în Sănătate este de peste un milliard de lei, destinat pentru a asigura un nivel de dotare corespunzator al unităților sanitare. De asemenea, Master planul în Sănătate reprezintă o condiționalitate ex ante pentru accesarea fondurilor structurale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .