Informare privind situația vaccinurilor

07.06.2018 / Ministerul Sanatatii

 

Începând cu data de 31 mai 2018, a început livrarea către direcțiile de sănătate publică a 410 000 de doze de vaccin ROR pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar și a celor restanți, conform calendarului transmis de către furnizorul de vaccin la Ministerul Sănătății.

De asemenea, mâine se va încheia procesul de livrare a celor 198 000 de doze de vaccin hepatitic B, care se utilizează în maternități pentru imunizarea nou-născuților.

Până la sfârșitul lunii iunie, direcțiile de sănătate publică vor primi 225 000 de doze de vaccin hexavalent pentru a fi distribuite medicilor de familie.

De asemenea, următoarea tranșă de livrare a vaccinului DTPa este preconizată în a doua parte a acestui an, astfel încât să asigure continuitate în aprovizionare cu acest tip de vaccin la nivel național.

În cazurile copiilor în care nu a fost respectat Calendarul Național de Vaccinare, conducerea Ministerului Sănătății este preocupată ca aceștia să fie recuperati, astfel încât să ajungă la schema de imunizare completă. În această vară, Ministerul Sănătății, în colaborare cu OMS și UNICEF, intenționează să realizeze o campanie de creștere a gradului de vaccinare ROR în comunitățile vulnerabile.

Precizăm că raportarea stocurilor de vaccinuri existente în cabinetele medicilor de familie se realizează lunar către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a Municipiului București, astfel încât până la data de 15 a fiecărei luni, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile are situația stocurilor la nivel național pentru luna anterioară, conform prevederilor OMS nr. 377/2017.

Astfel, conform ultimei raportări lunare a CNSCBT, la data de 30.04.2018 situația stocurilor de vaccinuri la nivel național era următoarea:

Hepatitic B – 11.696 doze,

ROR – 56.413 doze,

Hexavalent – 61359,

DTPa- 40.969 doze.

De asemenea, precizăm că, la nivelul Ministerului Sănătății, direcțiile de sănătate publică au la dispoziție o platformă online unde raportează săptămânal stocurile de vaccinuri aflate în depozitele DSP județene. Această raportare nu cuprinde numărul de doze de vaccin aflate la medicii de familie și este utilizată de către reprezentanții direcțiilor de sănătate publică pentru a identifica posibilitatea de relocare a stocurilor, atunci când este necesară.

La data de 6.06.2018, situația stocurilor raportate prin platforma online era următoarea:

– 34.538 doze Vaccin Hepatitic B,

– 2241doze ROR,

– 6081 doze Hexavalent,

– 3.568 doze DTPa.

Menționăm că, în medie, în fiecare lună sunt vaccinați ROR aproximativ 30 000 de copii, astfel încât din cele 56.413 doze de vaccin existente în stoc la data de 30 aprilie 2018, estimăm că astăzi mai există în cabinetele medicilor de familie aproximativ 20 000 de doze, la care se adauga cele 2241 de doze raportate de DSP-uri pe platforma online.

„Voi lua toate măsurile necesare astfel încât să asigurăm continuitate în aprovizionarea cu vaccinuri în viitor. Sunt necesare proceduri mai clare și clauze care să permită derularea contractelor –cadru astfel încât să nu ne mai confruntăm cu situații limită într-o problemă atât de importantă precum respectarea Calendarului Național de Vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .