Înființare Registrul național al riscurilor pentru sănătate în relație cu factorii de mediu

15.02.2019 / Ministerul Sanatatii

 

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi Hotărârea de Guvern privind înființarea și funcționarea Registrului național al riscurilor pentru sănătate în relație cu factorii de mediu.

Registrul național al riscurilor pentru sănătate în relație cu factorii de mediu ( ReSanMed) reprezintă un sistem informatic, o platformă unică care va fi disponibilă Direcțiilor de Sănătate Publică județene, în vederea transmiterii în timp real a informațiilor despre un risc asociat, avarie/incident, accident ecologic sau temperaturi extreme.

Practic, ReSanMed va include înregistrări de date privind cazuri de boală care pot fi determinate de temperaturi extreme (precum degerături, insolații), boli asociate modificării factorilor de mediu (precum methemoglobinemie acută infantilă, gușă endemică prin carența de iod), notificări incidente/avarii si accidente majore care pot induce boli asociate.

Înființarea ReSanMed este necesară pentru monitorizarea corespunzătoare a stării de sănătate a populației în relație cu factorii de mediu. Registrul va ajuta în identificarea și punerea în aplicare a măsurilor necesare de răspuns de către autoritățile locale în cazul producerii unor avarii/incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme. De asemenea, va asigura accesul la informație a publicului care poate fi afectat de producerea unui eventual accident prin transmiterea informațiilor și măsurilor de siguranță necesare protejării sănătății și a bunurilor.

Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar va organiza, asigura funcționarea și administrarea ReSanMed.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .