Boehringer Ingelheim a anunțat că Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat OFEV™ (nintedanib*) pentru tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice (IPF), o afecțiune pulmonară debilitantă și fatală, care are o medie de supraviețuire de 2-3 ani de la diagnosticare.

17.11.2014 / Action Global Communications

 

Până în prezent nu exista niciun tratament aprobat de FDA pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice (IPF). Cu titlul de Terapie Inovatoare acordat de FDA în etapa de evaluare, nintedanib* este primul și singurul inhibitor tirozin kinazic (TKI) aprobat pentru tratarea IPF. Doza de administrare a nintedanib* este de o singură capsulă de două ori pe zi și este acum disponibil pacienților din SUA.

„Deși cauza apariției fibrozei pulmonare idiopatice (IPF) este necunoscută și nu a fost găsit încă un tratament curativ, pacienții care se confruntă cu această boală și medicii care îngrijesc pacienții din Statele Unite au așteptat cu nerăbdare apariția unor tratamente aprobate de FDA”, a declarat Ganesh Raghu, M.D., Profesor de Medicină la Universitatea din Washington în cadrul Diviziei pentru Medicină Pulmonară și Îngrijire Critică și director al Centrului pentru Afecțiuni Pulmonare Interstițiale la Universitatea Washington Medical Center, Seattle, WA. „În cadrul a trei studii clinice, nintedanib a demonstrat o reducere a ratei declinului funcției pulmonare în comparație cu tratamentul placebo. Această aprobare reprezintă o evoluție bine-venită pentru pacienți și pentru persoanele care îi îngrijesc și oferă o speranță celor care suferă de această afecțiune gravă”.

În studiile clinice, nintedanib* a redus rata anuală a declinului funcției pulmonare cu aproximativ 50%. Studiile au inclus și pacienți cu un stadiu incipient al afecțiunii (capacitate vitală forțată [FVC]>90% prezis), iar în cadrul acestora nu au fost observate formațiuni de tip fagure în tomografiile computerizate de înaltă rezoluție (HRCT) și/sau emfizem pulmonar concomitent.

Nintedanib* este primul tratament țintit pentru IPF care a îndeplinit în mod constant obiectivul principal în cadrul a două studii clinice de Faza III proiectate identic. De asemenea, Nintedanib* a redus semnificativ riscul de apariție al exacerbărilor adjudecate acute. Exacerbările IPF – evenimente acute caracterizate prin înrăutățirea simptomelor respiratorii – pot influența semnificativ evoluția bolii. Aproximativ jumătate din pacienții spitalizați din cauza unei exacerbări acute a fibrozei pulmonare idiopatice (IPF) încetează din viață în timpul perioadei de spitalizare.

Mecanismul de acțiune al nintedanib* în tratarea IPF este cunoscut. Nintedanib*, un inhibitor tirozin kinazic (TKI), acționează asupra receptorilor factorilor de creștere implicați în mecanismele prin care se produce fibroza pulmonară. Elementul cel mai important constă în faptul că nintedanib* inhibă factorul de creștere derivat plachetar (PDGFR), receptor al factorului de creștere fibroblastic (FGFR) și factorul de creștere endotelial vascular (VEGFR). Efectele secundare în tratamentul cu nintedanib* pot fi gestionate în mod eficient la majoritatea pacienților.

„Aprobarea tratamentului cu nintedanib în Statele Unite marchează un moment cu adevărat important în istoricul fibrozei pulmonare idiopatice (IPF) și suntem foarte încântați să oferim acest nou tratament pacienților și medicilor care au mare nevoie de el. Pacienții se află în centrul activităților desfășurate de către Boehringer Ingelheim și continuăm să lucrăm cu toate autoritățile de reglementare pentru a asigura pacienților accesul la acest tratament inovator cât mai curând posibil”, a declarat profesorul Klaus Dugi, vicepreședintele Consiliului Director, responsabil pentru Divizia Medicină, Boehringer Ingelheim.   

Boehringer Ingelheim a anunțat în luna iunie 2014 că cererea pentru autorizația de comercializare a nintedanib* pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice (IPF) a fost validată și se află într-un proces accelerat de evaluare de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Aprobarea nintedanib* de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) se bazează pe rezultatele studiului clinic de Fază II (TOMORROW) și două studii clinice de Fază III (INPULSIS™-1 și INPULSIS™-2).

Despre studiul clinic TOMORROW

Studiul clinic de Fază II TOMORROW a fost un studiu de 12 luni, randomizat, dublu-orb, placebo-controlat, realizat în 92 de locații din 25 de țări.5 Studiul a evaluat eficacitatea și siguranța formei de administrare orală a nintedanib* pentru patru nivele de dozaj în rândul a 432 de pacienți diagnosticați cu IPF, în conformitate cu criteriile publicate de Societatea Americană Toracică (ATS) și Societatea Europeană pentru Boli Respiratorii (ERS).

Obiectivul principal al studiului TOMORROW a constat în rata anuală a declinului capacității vitale forțate (FVC).5 Obiectivul secundar a inclus exacerbările acute, calitatea vieții măsurată cu Chestionarul pentru Afecțiuni Respiratorii St. Georges (SGRQ) și capacitatea pulmonară totală. La pacienții tratați cu 150 mg de nintedanib* de două ori pe zi, administrat zilnic, capacitatea vitală forțată (FVC) a scăzut cu 0,06 litri pe an comparativ cu 0,19 litri pe an la pacienții tratați cu placebo. Acest dozaj a avut ca efect și scăderea incidenței de apariție a exacerbărilor acute comparativ cu tratamentul cu placebo (2,4 versus 15,7 la 100 de pacienți pe an; p=0,02) și a fost, de asemenea, asociat cu menținerea calității vieții în comparație cu placebo, așa cum a fost măsurat cu SGQR.

Efectele secundare gastrointestinale au fost frecvente în grupul experimental căruia i-a fost administrat nintedanib* 150 mg de două ori pe zi, dar majoritatea acestor efecte au fost de intensitate slabă sau moderată. Evenimentele cu efecte adverse severe au apărut cu frecvență similară în grupurile placebo și cele cu tratament activ, dar au fost înregistrate mai puține cazuri în cadrul grupului cu tratament de 150 mg administrat de două ori pe zi.

Despre studiile de Fază III INPULSIS™ cu nintedanib*

Studiile clinice dublu-orb, randomizate și placebo-controlate, care au inclus  1.066 de pacienți din 24 de țări, au evaluat efectul nintedanib* 150 mg administrat oral de două ori pe zi, asupra ratei anuale a declinului capacității vitale forțate (FVC), la pacienții cu IPF, de-a lungul a peste 52 de săptămâni.

Studiile au fost proiectate identic, având același dozaj, aceleași criterii de adeziune și obiective. Obiectivul principal a constat în rata anuală a declinului capacității vitale forțate (exprimată în mL pe o perioadă de 52 de săptămâni). Obiectivele secundare cheie au fost: schimbarea nivelului inițial al calității vieții în ceea ce privește sănătatea, potrivit evaluării prin Chestionarul pentru Afecțiuni Respiratorii St. Georges (SGRQ) și perioada până la declanșarea primului eveniment de exacerbare acută.

Rezultatele principale au arătat:

·         Nintedanib* a redus rata declinului funcției pulmonare cu 50% comparativ cu pacienții cărora le-a fost administrat tratamentul placebo.

·         Nintedanib* a redus semnificativ riscul de apariție a exacerbărilor acute  adjudecate cu 68%.

·         A existat un beneficiu semnificativ, chiar dacă redus, al nintedanib*  comparativ cu tratamentul placebo, care a schimbat scorul total al SGRQ  în studiul clinic INPULSIS™-2, însă fără a exista o diferență semnificativă între grupuri în studiul clinic INPULSIS™-1.

În ambele studii clinice INPULSIS™, cele mai frecvente evenimente adverse au fost de natură gastrointestinală, de intensitate slabă sau moderată, în general ușor de gestionat și care au dus rar la întreruperea tratamentului.

Procentul pacienților care au suferit efecte adverse severe a fost similar în toate grupurile.

Despre OFEVTM (nintedanib*)

Nintedanib* este un inhibitor tirozin kinazic cu moleculă mică (TKI), dezvoltat de Boehringer Ingelheim pentru tratarea fibrozei pulmonare idiopatice (IPF).5 Nintedanib*, administrat sub forma unei singure capsule de două ori pe zi, încetinește progresia bolii prin reducerea ratei anuale a declinului funcției pulmonare cu 50% pe un spectru larg de tipuri de pacienți cu IPF – inclusiv pacienții aflați în stadiu incipient (FVC>90% pred), fără formațiuni de tip fagure în tomografiile HRCT și/sau emfizem pulmonar concomitent.1 Doar nintedanib* reduce exacerbările acute adjudecate cu 68%.1 Acest rezultat poate fi de o importanță foarte mare având în vedere că aproximativ 50% dintre pacienții spitalizați pentru o exacerbare acută a IPF încetează din viață pe durata spitalizării.4 Efectele secundare generate de nintedanib* pot fi ușor gestionate în mod eficient la majoritatea pacienților.

Nintedanib* vizează receptori ai factorilor de creștere despre care s-a demonstrat că sunt implicați în mecanismele ce duc la apariția fibrozei pulmonare. Cel mai important aspect este că nintedanib* inhibă receptorii factorilor de creștere derivați din plachete (PDGFR), receptori ai factorului de creștere a fibroblastelor (FGFR) și receptori ai factorului de creștere a endoteliului vascular (VEGFR).Prin blocarea căilor de semnalizare implicate în procesul de fibroză, se consideră că nintedanib* are potențialul de a reduce progresia bolii în IPF prin încetinirea declinului funcției pulmonare. Nintedanib* se află totodată în dezvoltare clinică drept opțiune de tratament pentru cancer. Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a emis recent o opinie pozitivă pentru aprobarea nintedanib* în combinație cu docetaxel pentru tratarea pacienților adulți cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici (NSCLC), avansat local, metastazic sau cu recurență locală, al histologiei adenocarcinomului, după tratamentul de primă-linie cu chimioterapie.