Depistarea cancerului de col uterin s-ar putea face printr-un test de urină

18.09.2014 / Agerpres

 

Testele de urină pentru depistarea prezenței papilomavirusului uman (HPV), care stă la baza celor mai multe tipuri de cancer de col uterin, ar putea fi o alternativă la testul Papanicolau convențional, potrivit unui studiu publicat miercuri, de un colectiv de cercetători britanici pe pagina de internet a revistei British Medical Journal. 
Aproape 80% dintre femeile active sexual sunt infectate cu HPV la un moment dat în viața lor, dar numai 10 % - 20% dintre ele dezvoltă infecția persistentă, care, în unele cazuri, poate duce la cancer de col uterin. 

Pentru a preveni cancerul, femeile sunt încurajate să facă testul Papanicolau la fiecare trei ani. Testul este parte a programelor de screening, în țări precum Marea Britanie, sau se realizează în cadrul controlulului individual, ca în Franța. 

Analizând rezultatele a 14 studii efectuate pe 1442 de femei, specialiști au comparat eficiența testelor de urină cu cea a testelor Papanicolau. Rezultatele au fost destul de asemănătoare, dar cu un ușor avantaj pentru testul Papanicolau. 

Aceste teste au o sensibilitate "moderată" în depistarea cazurilor pozitive și "ridicată" pentru identificarea cazurilor negative. Proporția testelor cu rezultate pozitive identificate corect a fost de 73%, în timp ce în cazul rezultatelor negative a fost de 98%. "Detectarea HPV în urină este o metodă neinvazivă, ușor accesibilă și acceptabilă pentru femei", au afirmat autorii studiului, care cred că se poate spori gradul de depistare a prezenței HPV la anumite subgrupuri ale populației feminine reticente la testele Papanicolau . Totuși, ei recunosc că rezultatele obținute ar trebui să fie interpretate cu prudență din cauza variațiilor existente între studii și a absenței "unei metode standardizate pentru detectarea HPV în urină". 

Într-un comentariu care însoțește acest studiu, cercetătorii afirmă că testele de urină pot, de asemenea, să constituie "alternative benefice și ieftine în țările cu venituri mici și care suferă de lipsa dotărilor medicale".