Ascultarea unor piese muzicale înainte, în timpul sau după o intervenție chirurgicală are un efect benefic asupra pacienților, prin reducerea anxietății și durerii, facilitând recuperarea lor, potrivit unui studiu publicat joi în revista medicala britanică "The Lancet" și preluat de AFP.

14.08.2015 / Agerpres

 

Analizând rezultatele din 72 studii efectuate pe circa 7.000 de pacienți, o echipă de cercetători britanici a arătat că pacienții operați pe fundal muzical au fost mai puțin anxioși, au avut mai puține dureri post-operatorii și au luat mai puține medicamente analgezice decât cei care nu au beneficiat de muzică în timpul intervenției chirurgicale. De asemenea, ei au fost mai mulțumiți în ansamblu.

Efectul asupra anxietății și durerii a fost observat când muzica a fost audiată înainte, în timpul sau după o intervenție chirurgicală, el fiind totuși mai puternic atunci când muzica a fost ascultată înainte de operație.

Întreaga muzică testată (peste 4.000 de titluri) a fost eficientă, însă beneficiul a crescut, chiar dacă "nu semnificativ", atunci când piesele muzicale au fost alese de pacient.

De asemenea, același efect a fost observat sub anestezie generală, însă a fost ceva mai pronunțat când pacienții au fost conștienți în timpul procedurii chirurgicale.

Muzica a dus, de asemenea, la reducerea utilizării de calmante, mai scrie AFP.

Cercetătorii menționează că muzica nu a contribuit și la reducerea duratei de spitalizare a pacienților.

Intervievată de AFP, conducătoarea studiului, Catherine Meads de la Brunel University (Marea Britanie), a explicat că reducerea durerii a fost de aproximativ o cincime din nivelul obișnuit, pe o scară de la 0 la 10, ceea ce reprezintă o scădere "semnificativă din punct de vedere clinic".

Potrivit sursei citate, "muzica este un mod neinvaziv, sigur și ieftin, care ar trebui să fie pus oricărei persoane înainte de o intervenție chirurgicală". Ea adaugă că, pe viitor, pacienților ar trebui să li se permită să aleagă muzica pe care doresc să o asculte, atrăgând atenția totuși că acesta nu trebuie să perturbe comunicarea între membrii echipei medicale.

Într-un comentariu atașat studiului, dr Paul Glasziou de la Bond University din Australia notează că rezultatele cercetării sunt în conformitate cu testele deja efectuate pe pacienți ventilați mecanic sau hipertensivi, ale căror simptome și-au diminuat intensitatea sub efectul muzicii.

Paul Glasziou a atras atenția asupra faptului că este greu de spus în acest stadiu al cercetării dacă efectul se datorează relaxării, distragerii cognitive sau altui mecanism, mai scrie AFP.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .