Analize genetice gratuite la Centrul de Cercetare UMF Târgu Mureș pentru implementarea medicinii personalizate

09.05.2017 / Agerpres

 

Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș a anunțat, marți, că urmează să efectueze analize genetice gratuite pentru obținerea unui scor de risc genetic cardio-vascular în populația din România și pentru implementarea medicinii personalizate.

Potrivit unui comunicat de presă al UMF Târgu Mureș, analizele genetice gratuite se vor efectua în perioada 16-18 mai, persoanelor cu vârsta între 30 și 55 de ani cu infarct miocardic sau angina pectorală documentată coronarografic.

‘Acestea vor ajuta la un studiu pentru depistarea profilului de risc genetic precum și obținerea unui scor de risc genetic cardio-vascular în populația din România (…) Obținerea unor modele de risc va permite implementarea medicinii personalizate. Un profil de risc pentru boala cardiovasculară specifică fiecărui pacient ar ajuta clinicianul în stabilirea de intervenții țintite, precum și o abordare profilactică pentru descendenții familiali. Acest studiu ar avea drept consecință o îmbunătățire a nivelului de cunoștințe vizavi de etiopatogenia bolii cardiace aterosclerotice în populația românească, precum și la abordarea profilactică a acestei patologii’, precizează comunicatul UMF Târgu Mureș.

Analizele vor consta în recoltarea a două probe de sânge (6 ml și 8,5 ml) pentru monitorizarea clasei de risc în care se încadrează persoana, se va determina concentrația serică a parametrilor metabolici și se va determina prezența mutațiilor asociate hipercolesterolemiei familiale și/sau a hiperlipidemiei familiale combinate.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .