Ministerul Sănătății ar putea avea 59 de comisii de specialitate, potrivit unui ordin al instituției aflat în dezbatere publică până pe 23 august.

18.07.2017 / Agerpres

 

Membrii comisiilor de specialitate prevăzute la art. 1 al proiectului beneficiază de o indemnizație lunară de 10% din indemnizația secretarului de stat, care se acordă, la cerere, în condițiile prevăzute de art. 16 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Potrivit proiectului, membru al comisiilor de specialitate poate fi orice profesionist în domeniul medical respectiv având activitate profesională, de cercetare medicală, didactică sau academică apreciată în sistemul de sănătate. Membrii comisiilor vor fi numiți în urma unui proces de consultare a Ministerului Sănătății cu universități de profil, societăți profesionale și Colegiul Medicilor din România.

Membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății se supun regimului conflictelor de interese și incompatibilităților prevăzute de lege și sunt obligați, în termen de 30 de zile de la numire, să întocmească și să depună o declarație de interese, pe propria răspundere, cu privire la funcțiile și activitățile pe care le-au desfășurat în ultimul an calendaristic anterior momentului numirii, prevede proiectul.

De asemenea, membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății sunt personalități de notorietate, cunoscute în domeniul acestora de competență și care nu dețin funcții remunerate sau neremunerate în cadrul companiilor producătoare, deținătoare de autorizații de punere pe piață și distribuitoare de medicamente, dispozitive, aparatură sau echipamente medicale.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății sunt organisme consultative permanente care furnizează expertiza necesară pe baza căreia Ministerul Sănătății coordonează, din punct de vedere științific și metodologic, rețeaua de asistență medicală corespunzător domeniului de specialitate din sfera de competență a comisiei, se precizează în referatul de aprobare al acestui ordin.

Reprezentanții Ministerul Sănătății vor să dea dreptul comisiilor de specialitate să elaboreze protocoalele standardizate la nivel național sau să adapteze conținutul protocoalelor internaționale în domeniu.

De asemenea, acestea vor putea: fundamenta deciziile ministrului sănătății cu privire la politicile, strategiile și programele de acțiune în domeniul sănătății populației din sfera sa de competență, în acord cu Programul de guvernare; identifica și propune ministrului sănătății prioritățile naționale pe termen scurt, mediu și lung, corespunzător domeniului de specialitate din sfera sa de competență; elabora propuneri pentru pachetele de servicii medicale care se asigură în cadrul sistemului de sănătate și vor putea colabora cu societățile științifice sau asociațiile profesional-științifice în problemele majore ori de interes național din sfera sa de competență.

Totodată, vor putea stabili competențele incluse în pregătirea pentru specialitate și vor putea alcătui tematicile examenului de medic specialist și primar și bibliografiile aferente.

Cele 59 de comisii de specialitate prevăzute în proiect sunt: Comisia de alergologie și imunologie clinică, Comisia de anatomie patologică, Comisia de anestezie și terapie intensivă, Comisia de boli infecțioase, Comisia de cardiologie, Comisia de cardiologie pediatrică, Comisia de chirurgie cardiovasculară, Comisia de chirurgie generală, Comisia de chirurgie orală și maxilo-facială, Comisia de chirurgie pediatrică, Comisia de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, Comisia de chirurgie toracică, Comisia de chirurgie vasculară, Comisia de dermatovenerologie, Comisia de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Comisia de endocrinologie, Comisia de epidemiologie, Comisia de farmacologie clinică, toxicologie și toxicodependență, Comisia de gastroenterologie, Comisia de gastroenterologie pediatrică, Comisia de genetică medicală, Comisia de geriatrie și gerontologie, Comisia de hematologie, Comisia de igienă, Comisia de medicină alternativă, Comisia de medicină de familie , Comisia de medicină de laborator, Comisia de medicină de urgență și dezastre, Comisia de medicină dentară, Comisia de medicină internă,Comisia de medicină legală, Comisia de medicina muncii, Comisia de microbiologie medicală, Comisia de nefrologie, Comisia de nefrologie pediatrică, Comisia de neonatologie, Comisia de neurochirurgie, Comisia de neurologie, Comisia de neurologie pediatrică, Comisia de obstetrică-ginecologie, Comisia de oftalmologie, Comisia de oncohematologie pediatrică, Comisia de oncologie medicală, Comisia de radioterapie, Comisia de ortopedie pediatrică, Comisia de ortopedie și traumatologie, Comisia de otorinolaringologie, Comisia de paliație, Comisia de pediatrie, Comisia de pneumologie, Comisia de pneumologie pediatrică, Comisia de psihiatrie, Comisia de psihiatrie pediatrică, Comisia de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară, Comisia de medicină fizică și de reabilitare , Comisia de reumatologie, Comisia de sănătate publică și management, Comisia de transfuzii și Comisia de urologie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical Urmărește-ne pe Facebook .