22% din accidentele vasculare sunt cauzate de fibrilație atrială, susțin specialiștii

24.11.2014 / Agerpres

 

22% din accidentele vasculare sunt cauzate de fibrilația atrială iar mortalitatea este dublă față de cea în cazul accidentelor vasculare care au altă cauză, a declarat joi în cadrul unui workshop vicepreședinta Asociației Pacienților cu Aritmii, dr. Anca Dan, medic primar cardiolog.

Potrivit acesteia, fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac și a doua cauză de accident vascular după hipertensiunea arterială. Deși tratamentul de prevenire a accidentului cerebral vascular este cunoscut, acesta nu este administrat în mod optim și eficient, a susținut medicul.

"În România se estimează că sunt peste 200.000 de pacienți cu fibrilație atrială, motiv pentru care Asociația Pacienților cu Aritmii propune includerea acestei afecțiuni în grupul bolilor cronice care beneficiază de tratament compensat sută la sută în baza protocoalelor terapeutice avizate de Ministerul Sănătății", a afirmat dr. Anca Dan.

În opinia sa, este necesar accesul egal al pacienților la toată medicația de prevenire a accidentului vascular cerebral și includerea prevenției în Programul Național de Profilaxie.

Fibrilația atrială este o aritmie frecventă ce apare în special la persoane în vârstă. În mod normal, bătăile inimii sunt ritmice. În fibrilația atrială semnale electrice anormale determină camerele superioare ale inimii (atrii) să tremure sau să fibrileze. O inimă aflată în fibrilație nu poate pompa tot atât de mult sânge ca una normală. 

Fibrilația atrială crește riscul pentru accidentul vascular cerebral.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.