Subiectul eliberarii certificatelor de conformitate este unul destul de delicat. Nu sunt putini medicii romani care se plang pe la colturi sau sub protectia anonimatului ca obtin cu mare greutate certificatele cu pricina. In opinia lor, birocratii din DSP-uri si de la Ministerul Sanatatii ii plimba de la Ana la Caiafa, le cer pe rand tot felul de acte si le insira diverse motive pentru a pune piedici celor care doresc sa plece. Neobtinand in timp util certificatele, medicii risca sa piarda contractele cu angajatorii din strainatate.

01.03.2013 / CMB

 

Din dorinta de-a afla care este situatia reala, am intocmit un set de intrebari privind situatia eliberarii certificatelor de conformitate pe care le-am trimis pe 17 ianuarie la Ministerul Sanatatii (mai precis la biroul de presa al MS) cu rugamintea de-a primi raspunsuri cat se poate de repede. Cele 16 intrebari le-a dat foarte multa bataie de cap celor din Ministerul Sanatatii (MS), devreme ce au raspuns numai la 6 intrebari si asta de abia pe 15 februarie, adica intr-o luna. Va oferim mai jos intrebarile si raspunsurile:

1. Daca DSP-urile sunt cele care accepta dosarele pentru certificatele de conformitate, de ce le accepta incomplete si de ce nu elibereaza tot ele si certificatele pentru a nu-i mai pune pe medicii din toata tara pe drumuri pana la Ministerul Sanatatii?
MS: Dosarele cu actele necesare obtinerii documentelor de recunoastere a profesiei in celelalte state membre U.E. se depun la directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti. Eliberarea acestor documente se face la directiile de sanatate publica la care petentii si-au inregistrat solicitarea.

2. Termenul legal de eliberare al certificatului de conformitate pentru medici a ramas de o luna de zile, intrucat multi medici spun ca il primesc in 4-5 luni? Care sunt criteriile care impun eliberarea certificatelor in regim de urgenta?
MS: Termenul de eliberare a documentelor necesare recunoasterii calificarii in celelalte state membre U.E.(certificat de conformitate/recomandare) este de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii dosarului la Ministerul Sanatatii.

3. Exista situatii semnalate de catre medici ca eliberarea acestor certificate de conformitate s-a facut in cazul unora in 4-5 zile, iar al altora in 6 luni-un an. Care este explicatia?
MS: Depasirea termenului de 30 zile lucratoare este justificata de faptul ca dosarele respective fie sunt incomplete, motiv pentru care se face o corespondenta cu petentul, fie au documente gresit intocmite si sunt necesare verificari suplimentare la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, la unitatile emitente (universitati de medicina si farmacie, directii de sanatate publica).

4. Care este situatia pe ani privind evolutia numarului certificatelor de conformitate eliberate in 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 si ianuarie 2013?
MF: Situatia privind numarul anual de solicitari pentru certificate de conformitate pentru medici, medici dentisti si farmacisti:
In 2007-numar solicitari 3585, in 2008-numar solicitari 2766, in 2009-numar solicitari 3197, in 2010-numar solicitari 7830, in 2011-numar solicitari 5676, in 2012-numar solicitari 3863, in ianuarie 2013-numar solicitari 392. TOTAL 2007-ian 2013: 27309. Din totalul de 27309 solicitari pentru certificate de conformitate inregistrate in perioada 2007-ianuarie 2013 au fost eliberate 23823 documente de recunoastere a profesiei in celelalte state membre U.E.

5. Cat timp este valabil certificatul de conformitate?
MF: Certificatele de conformitate au valabilitate nelimitata, iar cele de experienta profesionala 3 luni de la data emiterii.

6. Concediul de maternitate se considera intreruperea activitatii?
MF: Concediul de maternitate nu constituie intreruperea activitatii atunci cand dupa reluarea activitatii titularul exercita profesia pe o durata egala si continua cu cea intrerupta.

Intrebari fara raspuns:

In ce baza legala poate fi temporizata mult peste termenul limita eliberarea certificatului de conformitate?
Cat de solicitat este acest serviciu din Ministerul Sanatatii care se ocupa de eliberarea certificatelor de conformitate, cate persoane lucreaza in acest serviciu si daca se are in vedere suplimentarea personalului?
Cum se explica faptul ca unele certificate de conformitate eliberate contin greseli privind numele persoanei sau data eliberarii diplomei de medic si cum se procedeaza in asemenea situatie?
De ce in situatiile similare cand pentru Medicina generala pregatirea de baza este nerecunoscuta, dar rezidentiatul recunoscut, iar in cazul Stomatologie pregatirea de baza nerecunoscuta in UE, dar rezidentiatul recunoscut, medicii primesc certificat de conformitate, dar dentistii nu?
Daca un medic are in Romania 2 ani si 6 luni de practica si inca 6 luni in alta tara se incadreaza pentru a primi certificat de conformitate?
Inteleg ca exista nemultumiri din partea dentistilor privind procesul de eliberare a certificatelor de conformitate?
Exista particularitati in privinta acestora comparativ cu medicii generalisti?
Medicii care lucreaza intr-o tara (de exemplu Suedia) pe baza unei recomandari a Ministerului Sanatatii, iar dupa 3 ani de munca in tara respectiva vor sa lucreze in alta tara (de exemplu Belgia) de unde trebuie sa-si ridice certificatul de conformitate?
Din ce an este conforma Medicina Generala din Romania cu Uniunea Europeana, dar Medicina Dentara?
Un raspuns partial la cele doua intrebari: Cate cereri (dosare) s-au depus in 2011 si cate certificate s-au eliberat? Cate cereri (dosare) s-au depus in in 2012 si cate certificate s-au eliberat? poate fi extras din raspunsul la intrebarea numarul 4.

Desi MS a avut pana acum 27.000 solicitari pentru certificate de conformitate, nu are inca toate raspunsurile la diverse probleme ale medicilor.