Articole medicale :

 

Înmulțirea cazurilor de autism din Statele Unite sugerează că diverși factori de risc din mediul în care trăim ar fi responsabili pentru declanșarea frecventă a cazurilor de boală, iar studiile realizate recent ne confirmă că fătul poate prezenta simptome chiar din burta mamei, informează ABC News. ( continuare )

Un test de sânge va permite să se știe dinainte dacă un pacient va răspunde pozitiv la tratamentul aplicat în bolile de hepatită C, foarte lung și greu de suportat, care nu funcționează decât într-un caz din două, scrie ziarul Le Figaro în ediția de joi. ( continuare )

Compania americană Johnson & Johnson a anunțat că a încheiat un acord cu General Hospital din Massachusetts (SUA) pentru a comercializa un test sangvin capabil să detecteze chiar și cele mai mici celule canceroase, deschizând astfel calea către o eficientizare a tratamentelor. ( continuare )

O echipă de cercetători americani a pus la punct o nouă tehnologie prin care s-ar putea depista boala Alzheimer cu un test sanguin, dar și alte afecțiuni, arată un studiu publicat joi și preluat de AFP. ( continuare )

Un studiu datând din 1998 - care stârnise panică în Marea Britanie prin afirmația că vaccinul ROR /împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului/ provoacă autism copiilor - a fost un "trucaj elaborat", acuză - joi - publicația British Medical Journal /BMJ/. ( continuare )

Folosirea excesivă a antibioticelor în China este cauza unor probleme de surditate de care suferă peste un milion de copii chinezi. ( continuare )

Un test atât de precis încât va putea detecta chiar și o singură celulă canceroasă dintre altele un miliard sănătoase va fi disponibilă curând în spitale, informează Daily Mail. ( continuare )

Disputele cu rudele cresc riscul de apariție a anginei pectorale, susțin cercetători de la Universitatea din Copenhaga, care avertizează de asemenea că situația se agravează atunci când există probleme în relații cu copiii sau cei dragi, relatează sâmbătă Reuters, citând un articol apărut în ediția de vineri a publicației The Daily Mail. ( continuare )

Echinaceea nu ajută prea mult la combaterea răcelii, așa cum se credea, a conchis un studiu realizat de Colegiul american al medicilor, citat de cotidianul britanic Daily Mail. ( continuare )

O concentrație mai mare în organism de colesterol bun (lipoproteine cu densitate mare/ HDL) este benefică nu doar pentru sistemul cardiovascular, ci și pentru creier, pe care îl protejează contra maladiei Alzheimer, informează cercetătorii americani, citați de Reuters.com. ( continuare )

Un dispozitiv cu ultrasunete, capabil să detecteze cancerul uterin cu câteva luni sau chiar cu câțiva ani înainte de apariția primelor simptome, a fost construit de cercetătorii britanici de la University College din Londra, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

La clinica CMU Băneasa, parte din Campusul Medical CMU, s-a efectuat prima puncție biopsie cu vacuum ghidată ecografic din mediul privat. Procedura a durat aproximativ 1 oră, pacienta a suportat foarte bine actul intervențional și a plecat din clinică la aproximativ 30 minute de la terminarea procedurii complete, cu o stare generală foarte bună. ( continuare )

Țesutul adipos în exces și pielea lăsată după naștere - tratate prin radiofrecvență. Radiofrecvența este un procedeu noninvaziv cu rezultate în combaterea celulitei, cicatricilor post-acneice sau reziduurilor post liposucție. ( continuare )

"Pacientul din Berlin", așa cum este supranumit Timothy Ray Brown, este, potrivit medicilor, primul om din lume vindecat de HIV, informează Huffington Post. ( continuare )

O terapie bazată pe combinarea medicamentelor biologice împotriva cancerului de sân, aplicată înainte de intervenția chirurgicală, duce la eliminarea tumorii în jumătate dintre cazuri, potrivit unei cercetări desfășurate la nivel internațional și la care au participat oameni de știință spanioli, transmite marți EFE. ( continuare )

Sucul de rodii are componente ce opresc migrarea celulelor canceroase în organism și le slăbesc reacția la stimulii chimici care duc la răspândirea lor, potrivit unui studiu american citat de dailymail.co.uk. ( continuare )

Datele a două studii clinice de fază III cu anticoagulantul oral rivaroxaban, EINSTEIN-DVT și EINSTEIN-Extension, au fost publicate în New England Journal of Medicine. ( continuare )

Stimularea rinichilor cu impulsuri electrice ar putea duce la normalizarea tensiunii arteriale, susțin oameni de știință australieni care au dezvoltat și testat în practică noua modalitate de combatere a hipertensiunii arteriale, relatează joi portalul theheart.org. ( continuare )

Sperante pentru pacientii cu limfom non – Hodgkin refractar care nu au raspuns anterior la tratament. Roche a prezentat noi date din studiile clinice cu o noua molecula destinata tratamentului limfomului non - Hodgkin. ( continuare )

Un nou test simplu și rapid ce detectează tuberculoza, o maladie infecțioasă ce atinge aproximativ o treime din populația globului, a fost lansat miercuri de Ogranizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite AFP. ( continuare )

Aspirina, administrată zilnic în doze mici, reduce considerabil riscul de mortalitate cauzat de anumite tipuri de cancer comune, precum cel de colon și cel la prostată, potrivit unui studiu publicat, marți, în revista medicală britanică The Lancet. ( continuare )

Bărbații al căror index este mai lung decât inelarul prezintă mai puține riscuri de a dezvolta cancer la prostată, potrivit unui nou studiu, care ar putea contribui la diagnosticarea precoce a acestei boli, publicat în British Journal of Cancer. ( continuare )

Femeile care au suferit avorturi spontane repetate prezintă de cinci ori mai multe riscuri de a suferi ulterior un infarct, potrivit unui studiu publicat în revista Heart. ( continuare )

Otita medie reprezintă una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei, care afectează trei din patru micuți în primii trei ani de viață, iar dacă este tratată necorespunzător poate provoca scăderea auzului, motiv pentru care medicii recomandă vaccinarea. ( continuare )

O tehnică originală de reconstrucție de trahee, folosind propriile țesuturi ale unor pacienți suferind de cancer, a fost concepută și utilizată cu succes de o echipă de chirurgi din Franța, informează linternaute.com. ( continuare )

Fumatul pasiv ucide, anual, peste 600.000 de persoane pe plan mondial, dintre care 165.000 sunt copii, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicală britanică The Lancet. ( continuare )

Țările Uniunii Europene (UE) au hotărât joi să interzică, din primăvara lui 2011, producția, iar ulterior comercializarea, în Europa, a biberoanelor din plastic care conțin bisfenol A (BPA), un compus chimic controversat, utilizat în fabricarea plasticului de uz alimentar. ( continuare )

Sanofi-aventis lansează Modafenź Hot Drink, analgezic, antipiretic și decongestionant eficient împotriva simptomelor de răceală, gripă și sinuzită. Medicamentul nou lansat are o acțiune complexă: calmează durerile (de cap, gât, sinusale, musculare și articulare), scade febra și reduce congestia nazală (eliberează căile respiratorii, facilitând respirația). Se absoarbe rapid și are un gust plăcut de lămâie. ( continuare )

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în 2008, prof. dr. Harald zur Hausen, a declarat marți într-un interviu acordat MEDIAFAX că aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer înregistrate în prezent sunt legate de anumite infecții, iar viitorul în maladia oncologică este vaccinarea. ( continuare )

Studiu clinic ROCKET AF Landmark dublu-orb : Rivaroxaban reduce în mod semnificativ riscul de accident vascular cerebral la pacienții cu fibrilație atrială cu siguranță comparabilă warfarinei în studiul clinic pivot de fază III. ( continuare )

Un subiect important de discuție în sesiunile de lucru din cadrul simpozionului pe teme antibacteriene și al prezentărilor studiilor care au avut loc în timpul celei de-a 48-a Reuniuni Anuale a Societății Americane pentru Boli Infecțioase (Infectious Diseases Society of America - IDSA) a fost provocarea tot  mai mare pe care o reprezintă patogenii gram-negativi rezistenți la medicații multiple. ( continuare )

Premieră mondială: celule stem embrionare implantate în ochi. ( continuare )

Noile studii privind infecțiile cu Candida și noutăți privind managementul rezistenței la echinocandin s-au aflat printre temele principale ale sesiunilor de lucru privind medicamentele antifungice ale celei de-a 48-a reuniuni anuale a Societății Americane pentru Boli Infecțioase (Infectious Diseases Society of America (IDSA). ( continuare )

Aproape un american din cinci, adică 45 de milioane de persoane adulte, a suferit de o tulburare mentală - ca bulimia sau insomnia - în cursul anului trecut, relevă un vast studiu efectuat la comanda guvernului american și publicat vineri, potrivit AFP. ( continuare )

Roche a anuntat recent rezultatele unui studiu clinic cu o noua molecula experimentala, cu administrare orala, destinata tratamentului formelor avansate de melanom malign. Aceasta noua molecula este conceputa pentru a inhiba selectiv forma mutanta a proteinei BRAF, care este prezenta in aproximativ jumatate dintre cazurile de melanom metastatic. ( continuare )

Mediator /benfluorex/, un medicament pentru diabetici supraponderali interzis în Franța de un an, este suspectat că ar fi provocat în 33 de ani moartea a 500 de persoane, afirmă Agenția franceză a produselor pentru sănătate. ( continuare )

Noile studii privind infecțiile cu Candida și noutățile privind managementul rezistenței la echinocandin s-au aflat printre temele principale ale sesiunilor de lucru privind medicamentele antifungice ale celei de-a 48-a reuniuni anuale a Societății Americane pentru Boli Infecțioase (Infectious Diseases Society of America - IDSA) desfășurate în Vancouver, Canada, la finalul lunii octombrie. ( continuare )

Osteoporoza, numită 'hoțul tăcut' sau 'boala oaselor de sticlă', este a treia cauză de mortalitate în țările civilizate, afectând în prezent peste 200 milioane de oameni la nivel mondial, 12% din populația Europei, iar în România se apreciază că procentul este între 10% și 12%, a declarat, vineri, conf. dr. Cătălina Poeană de la Institutul de Endocrinologie 'C.I.Parhon'. ( continuare )

Celulele sușă transplantate cu succes în mușchii unor șoareci au împiedicat reducerea masei musculare a acestor animale, un fenomen ce apare în mod obișnuit odată cu înaintarea în vârstă, potrivit unui studiu al cercetărilor americani. ( continuare )

Fie că ai o piele sensibilă care necesită îngrijire delicată, fie că te lupți cu acneea sau cu mătreața, acum ai noi aliați. Oilatum, Physiogel, Brevoxyl și Stieprox,  produse de Stiefel, companie a grupului GlaxoSmithKline (GSK), sunt disponibile în farmacii și vin în întâmpinarea nevoilor pielii sensibile. ( continuare )

Analgezicele luate în timpul sarcii pot duce la infertilitatea fătului, spun cercetătorii. Ei avertizează că paracetamolul, aspirina și ibuprofenul luate de mamă pe parcursul sarcinii pot duce la probleme de fertilitate în cazul băieților, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

Cercetătorii specializați în studiul celulelor sușă au descoperit o nouă metodă ce permite obținerea sângelui din celule provenind din piele umană, deschizând astfel drumul către punerea la punct a noi tratamente împotriva cancerului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature. ( continuare )

Femeile cu o structură densă a sânilor și care nu prezintă o involuție lobulară - o modificare a țesutului mamar cauzată de înaintarea în vârstă - se confruntă cu un risc ridicat de cancer mamar, potrivit unui studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute, relatează ivillage.com. ( continuare )

O echipă de medici germani a anunțat progrese în domeniul implanturilor electronice retiniene, care ajută la restabilirea percepției vizuale la pacienții ce au orbit ca urmare a unei boli ereditare a retinei, arată un studiu publicat miercuri într-o revistă de știință britanică. ( continuare )

Consumul de substanțe etnobotanice are efecte mai grave decât consumul de heroină sau cocaină, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Lucian Vasiliu, de la Centrul de Detoxifiere al Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia". ( continuare )

Uleiurile din gama Omega 3, care se găsesc în pește, nu încetinesc procesul de demență senilă asociat cu Alzheimerul, potrivit unui nou studiu care pune sub semnul întrebării efectele beneficiile raportate de cercetările anterioare, transmite marți Efe. ( continuare )

La cererea Comisiei Europene, Agenția Europeană a Medicamentului a finalizat o reevaluare a siguranței și eficienței medicamentelor care conțin fibrați. Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (Commitee for Medicinal Products for Human Use - CHMP) al EMA (European Medicines Agency - EMA) a concluzionat că beneficiile fibraților continuă să depășească riscurile, dar că nu ar trebui să fie folosiți ca tratament de linia întâi în tulburări ale metabolismului lipidic (grăsimi în sânge), ca de exemplu colesterolul crescut, decât în cazuri rare. ( continuare )

Cercetătorii americani au descoperit o metodă revoluționară pentru ștergerea permanentă a amintirilor traumatizante, deschizând astfel calea către obținerea unor medicamente eficiente împotriva sindromului posttraumatic, relatează dailymail.co.uk. ( continuare )

Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a aprobat recent un nou medicament, produs de concernul farmaceutic elvetian Roche, care, in combinatie cu chimioterapia, este indicat pentru tratamentul cancerului de stomac sau gastro-esofagian metastatic, HER2-pozitiv, la pacientii care nu au primit anterior tratament pentru boala metastatica. ( continuare )

O proteină ucigașă care distruge celulele bolnave din organism a fost descoperită de o echipă de cercetători australieni și britanici, aceasta putând fi folosită în lupta împotriva unor maladii grave precum cancerul, malaria și diabetul. ( continuare )

O pilulă eficientă împotriva cancerului, care speculează deficiențele din structura ADN-ului celulelor care cauzează această maladie, ar putea fi lansată pe piață peste câțiva ani, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Kings College London din Marea Britanie, relatează dailymail.co.uk. ( continuare )

Alte articole medicale 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1