eMedic.ro      


Fondat 2001     |                     Site dedicat informarii medicilor.                   |      English


   Acasă  |  Examene  |  Avizări  |  Jobs  |  Postuniversitar  |  Articole  |  Legislație  |  Aparatura medicala  |  Links  |  Forum  |  Librarie  |  Contact

Articole medicale :

 

Persoanele care suferă de rezistență la insulină sau de diabet de tipul II, forma cea mai răspândită a acestei boli, prezintă un risc crescut de a dezvolta plăci amiloide pe creier, asociate maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu japonez. ( continuare )

O nouă terapie, care influențează o anumită genă a cărei mutație este asociată cu un număr mare de cazuri de melanom avansat, a determinat o reducere considerabilă a tumorilor pentru 80% din totalul pacienților, potrivit unui studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate recent în SUA. ( continuare )

Nicotina, substanța care îi face pe oameni să devină dependenți de fumat, poate provoca, totodată, apariția unor tumori canceroase, fiind pentru prima oară în istorie când aceasta a fost inclusă pe lista substanțelor chimice din țigări care pot cauza cancerul mamar, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

Vitamina D influențează peste 200 de gene, inclusiv cele asociate cu cancerul și cu bolile sistemului imunitar, precum scleroza în plăci, potrivit ultimelor descoperiri ale specialiștilor în domeniu, care demonstrează cât de gravă poate deveni carența de vitamina D în organism. ( continuare )

Uleiul de pește, în special cel obținut din sardine, somon și stavrizi, îi ajută pe adolescenții de sex masculin să se simtă mai puțin deprimați, potrivit unui studiu japonez, publicat în numărul din luna septembrie al revistei Pediatrics. ( continuare )

Un extract din floarea de bujor ar putea fi utilizat pe scară largă în tratamentul acordat pacienților suferind de cancer, deoarece atenuează efectele secundare neplăcute cauzate de chimioterapie - grețuri, vomă, diaree, crampe stomacale și scăderea în greutate, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

Speranță pentru insomniaci: acele impulsuri electrice din creier, considerate "cheia" pentru a avea un somn bun, nederanjat de zgomote, au fost identificate de cercetătorii de la Harvard Medical School, al căror studiu a fost publicat recent în revista Current Biology, relatează bbc.co.uk. ( continuare )

Cercetătorii britanici au realizat un studiu care aruncă o nouă lumină asupra bacteriilor care provoacă moartea a milioane de oameni în fiecare an. Bacteriile obișnuite au capacitatea de a răspunde la mirosuri, fapt ce le permite să detecteze prezența altor bacterii prin intermediul elementelor chimice emanate în mediul înconjurător, potrivit unui studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea Newcastle, informează luni ziarul Las Provincias. ( continuare )

Un test al respirației, la fel de ieftin ca etilotestul, ar putea permite depistarea cancerelor de plămâni, sân, intestine sau prostată, arată un studiu publicat miercuri în revista britanică The British Journal of Cancer și preluat de AFP. ( continuare )

O bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele a fost descoperită în spitalele britanice, fiind adusă de persoane care au călătorit în Asia de Sud pentru îngrijiri medicale, relevă un studiu care sugerează că există un risc de răspândire la nivel mondial. ( continuare )

Viitoarele cazuri de Alzheimer vor putea fi identificate cu câțiva ani în avans, cu o acuratețe de aproape 100%, grație unui marker biologic prezent în lichidul cefalorahidian, potrivit unui studiu publicat în American Medical Association's Archives of Neurology. ( continuare )

Regenerarea nervilor spinali, care controlează mișcările voluntare, a căror funcționare este stopată, de regulă, în urma unor accidente suferite în zona coloanei vertebrale, este posibilă, afirmă medicii americani într-un studiu publicat în revista Nature Neuroscience, informează bbc.co.uk. ( continuare )

Până la 40% din cazurile de demență ar putea fi evitate printr-un nivel ridicat de educație, dar și prin combaterea diabetului și depresiei și prin consumul de fructe și legume, potrivit unui studiu citat de dailymail.co.uk. ( continuare )

Medicii britanici au folosit un virus al herpesului modificat genetic pentru a trata cu succes câțiva pacienți care sufereau de cancer cerebral și cancer al gâtului, informează bbc.co.uk. ( continuare )

O proteină care elimină fierul din celulele organismului ar putea fi utilizată pentru încetinirea dezvoltării cancerului mamar, pentru pronosticarea șanselor de supraviețuire a pacientelor și pentru tratarea acestei maladii, potrivit unui studiu publicat în SUA. ( continuare )

Tatuajele temporare realizate cu “henna neagr㔠pot provoca probleme de sănătate publică. Medicii specialiști în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății atenționează asupra riscurilor  la care se expun persoanele care se tatuează cu acest produs. ( continuare )

Întrebări și răspunsuri referitoare la evaluarea medicamentelor opioide orale cu eliberare modificată, de nivel III conform scalei OMS, utilizate pentru managementul durerii. ( continuare )

Întrebări și răspunsuri privind reevaluarea vaccinului Rotarix (vaccin viu împotriva rotavirusului). ( continuare )

Oamenii de știință americani au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește inventarea unui vaccin anti-stres, scrie The Sunday Times. Astfel, în curând, se așteaptă să apară o nouă generație de medicamente destinată să salveze omenirea de suprasolicitarea psihologică și consecințele distructive ale acesteia asupra sănătății. ( continuare )

Suplimentele de calciu pe care le iau în general persoanele în vârstă pentru a combate osteoporoza și preveni fracturile ar putea mări riscul de atac cardiac, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal (BMJ), relevă AFP. ( continuare )

Întrebări și răspunsuri referitoare la evaluarea autorizațiilor de punere pe piață pentru formele farmaceutice cu aplicare locală ale ketoprofenului. ( continuare )

O echipă de cercetători americani a reușit să obțină, în cadrul unui studiu realizat pe iepuri, regenerarea pe cale naturală a articulațiilor și a cartilajelor, pornind de la câteva celule sușă cultivate in vivo. ( continuare )

Obținerea unui gel care poate regenera celulele din smalțul dentar și are ca efect astuparea cariilor, ar putea însemna sfârșitul vizitelor la stomatolog pentru plombe, conform publicației britanice The Telegraph. ( continuare )

Jevtanaź (cabazitaxel) injectabil este de acum disponibil în SUA. Jevtana în asociere cu  prednison este primul și singurul tratament aprobat pentru pacienții cu cancer de prostată metastazat hormono-rezistent tratați anterior cu docetaxel. ( continuare )

Întrebări și răspunsuri referitoare la reevaluarea medicamentelor care conțin modafinil. Restricționarea indicațiilor ca urmare a unei proceduri de reevaluare desfășurate în conformitate cu prevederile Articolului 31 al Directivei 2001/83/CE modificate. ( continuare )

Oamenii de știință au pus în evidență faptul că bebelușii autiști gânguresc altfel decât ceilalți copii. Cercetători americani au pus la punct o metodă de depistare a autismului pe baza unui test vocal, arată site-ul maxisciences.com. ( continuare )

Comunicat de presă al EMA referitor la actualizarea informațiilor privind evaluarea, în curs de desfasurare, a raportului beneficiu-risc pentru medicamentele Avandia, Avandamet și Avaglim. Agenția Europeană a Medicamentului reamintește medicilor să respecte restricțiile actuale pentru medicamentele antidiabetice care conțin rosiglitazonă, până la formularea unor recomandări ulterioare. ( continuare )

Un nou tratament testat pe pacienții bolnavi de cancer al sângelui, care nu mai aveau alte opțiuni terapeutice, a dat rezultate încurajatoare, potrivit unei echipe de medici și cercetători francezi, citate de AFP. ( continuare )

Zentiva lansează Rosucardź, primul generic de rosuvastatină de pe piața românească. Rosuvastatina este considerată cea mai eficientă statină, asigurând  atingerea țintelor terapeutice ale colesterolului după doar 6 săptămâni de tratament, la pacienții cu dislipidemie. O reducere cu 25% a nivelului colesterolului total poate scădea mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare cu 42% și probabilitatea unui eveniment cardiac cu 34%. ( continuare )

Un gel vaginal microbicid care conține un medicament antiretroviral, ce poate antrena, în cazul femeilor, o scădere considerabilă a riscului de infecție cu virusul HIV, a stârnit reacții entuziaste, marți, în rândul cercetătorilor adunați la un congres care are loc la Viena. ( continuare )

Comunicare directa catre profesionistii din domeniul sanatatii referitoare la asocierea administrarii medicamentului Invirase (saquinavir) cu riscul aritmogen datorita prelungirii intervalurilor QT si PR. ( continuare )

Roche a depus la FDA (SUA) cererea de autorizare pentru inregistrarea trastuzumab-DM1 in tratamentul pacientelor cu cancer de san HER2 pozitiv tratat anterior. ( continuare )

Cercetători francezi au identificat o genă datorită căreia nou-născutul trece brusc din mediul lichid din pântecul mamei la aer, permițându-i să respire pentru a supraviețui, informează AFP.  ( continuare )

Ceaiul, cafeaua, nucile, exercițiile fizice și petrecerea timpului în aer liber alcătuiesc "rețeta" ideală împotriva maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institute for Basic Research in Developmental Disabilities din New York, relatează dailymail.co.uk. ( continuare )

Un vaccin care oprește răspândirea în organism a tumorilor provocate de cele mai periculoase tipuri de cancer - mamar, intestinal și cervical - a fost creat de oamenii de știință din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

Arsenicul, o substanță utilizată în medicină de peste 3.000 de ani, s-a dovedit a fi deosebit de eficace contra unei forme grave de leucemie, însă misterul acestei eficiențe a fost descifrat abia recent de o echipă de cercetători francezi. ( continuare )

După aproape 20 de ani de încercări și eșecuri, obiectivul obținerii unui vaccin eficient împotriva virusului HIV este din ce în ce mai aproape, în urma unor noi descoperiri în domeniu, susține virusologul Anthony Fauci, conducătorul Institului american pentru alergii și maladii infecțioase, informează AFP. ( continuare )

Roche a anuntat recent ca datele obtinute in urma studiului ATHENA (Addressing THE Need for Advanced HPV Diagnostics), derulat in Statele Unite, si in care au fost incluse peste 47.000 de femei, demonstreaza ca 2 genotipuri ale virusului Papilloma uman, HPV 16 si HPV 18, pot identifica pacientele cu modificari precanceroase de col uterin, nedetectate prin examenul citologic cu testul Papanicolau (Pap).  ( continuare )

Broccoli ajută la combaterea cancerului de prostată, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători britanici și publicat în buletinul online Molecular Cancer. ( continuare )

Persoanele care au un nivel ridicat de vitamina D în sânge prezintă un nivel de risc mai scăzut de îmbolnăvire de Parkinson, conform unui studiu finlandez publicat în Statele Unite ale Americii. ( continuare )

Al doilea studiu clinic de faza III a aratat ca schemele terapeutice care contin Avastin au ajutat femeile diagnosticate cu cancer ovarian sa traiasca mai mult fara ca boala sa se agraveze. ( continuare )

Agenția europeană a medicamentului /EMEA/ va cerceta periculozitatea antidiabeticului Avandia după publicarea a două studii care tind să probeze că produsul crește riscul unui accident cardiovascular pentru pacienți, a indicat - vineri - laboratorul britanic GlaxoSmithKline /GSK/ care îl fabrică, potrivit AFP. ( continuare )

Terapia cu ultrasunete s-a dovedit a fi eficientă, rapid și nedureroasă în cazul impotenței, potrivit unui studiu recent publicat în revista European Urology, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

O echipă de cercetători americani a anunțat descoperirea a doi anticorpi puternici care neutralizează 90% din totalul tulpinilor virusului HIV, care provoacă SIDA, conform unui studiu publicat joi. ( continuare )

Inflamarea țesutului din creier, prezentă în cazul stărilor de anxietate, grăbește și favorizează apariția bolii degenerative a creierului, susțin cercetătorii. ( continuare )

Oamenii de stiinta britanici cred ca au descoperit tipare specifice activitatii cerebrale a copiilor si adolescentilor ce pot fi considerate semne sau “markeri” ai unor boli psihice care se vor dezvolta mai tarziu, arata Reuters. Cercetatorii de la Universitatea Nottingham sugereaza ca, in viitor, va fi posibila identificarea persoanelor vulnerabile, inainte de aparitia simptomelor specifice bolii. ( continuare )

Știința evoluează în fiecare zi și fiecare descoperire este umitoare. Exemplul cel mai recent vine din Statele Unite, unde cercetătorii americani spun că pot obține din sânge înghețat celule asemănătoare celulelor stem. ( continuare )

Identificarea prezenței unei proteine în concentrație ridicată în organism constituie semnul unei îmbolnăviri de Alzheimer chiar și cu 10 ani înainte de declanșarea propriu-zisă a maladiei, conform unui material prezentat de cotidianul britanic The Telegraph. ( continuare )

Cercetătorii americani au descoperit o nouă metodă de tratament împotriva SIDA: introducerea de celule stem modificate în organisme duce la creșterea imunității față de HIV, potrivit unui studiu publicat în numărul de vineri al revistei Nature Biotechnology. ( continuare )

Sanofi-aventis a anunțat în data de 25 iunie că rezultatele studiului RABBIT-2 Surgery (RAndomized Study of Basal Bolus Insulin Therapy in the Inpatient Management of Patients with Type 2 Diabetes Undergoing General Surgery) demonstrează că insulinoterapia în regim bazal-bolus cu Lantusź (insulină glargină [origine ADNr] soluție injectabilă) administrat o dată pe zi și Apidraź (insulină glulizină [origine ADNr] soluție injectabilă) administrată înainte de mese, îmbunătățește controlul glicemic și reduce complicațiile intra-spital comparativ cu tratamentul cu doze variabile de insulină, la pacienții care au suferit intervenții de chirurgie generală și care suferă de diabet de tip 2. ( continuare )

Alte articole medicale 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

 


LaMedic.ro               la-Bucuresti.ro               laZiar.ro               la-Televizor.ro               la-Facultate.ro               laHotel.ro               la-Masa.ro               laExecutareSilita.ro

©2010