Terapia Ranbaxy a lansat ieri în România Olanzapină Terapia, genericul olanzapinei, una dintre cele mai importante molecule antipsihotice de a doua generație cunoscută la nivel mondial. Olanzapina este indicată în tratamentul schizofreniei - pentru pacienții care au răspuns inițial la olanzapină tratamentul de întreținere este eficace în menținerea ameliorării clinice; a episoadelor maniacale moderate până la severe; pentru prevenirea recurențelor la pacienții cu tulburări bipolare, al căror episod maniacal a răspuns la tratamentul cu olanzapină.

27.09.2011 / Qubic PR

 

Olanzapina face parte din grupa farmacoterapeutică: antipsihotice, diazepine, oxazepine și tiazepine având codul ATC: N05AH03. Olanzapina este un antipsihotic, antimaniacal și stabilizator al dispoziției cu profil farmacologic larg, care include mai multe sisteme de receptori.

Olanzapina este un antipsihotic cu eficacitate dovedită*, produs de primă linie atât în tratamentul acut cât și în cel cronic al schizofreniei, maniei din boala bipolară și episoadelor maniacale. Se dovedește a fi printre cele mai eficiente molecule în controlul simptomelor. Se recomandă utilizarea antipsihoticelor din a doua generație datorită eficienței pe simptome pozitive, negative și cognitive, în condiții de toleranță și siguranță semnificativ superioare antipsihoticelor convenționale.

Prin expirarea patentului, olanzapina dobândește un atu în plus: prețul competitiv. Genericizarea Olanzapinei permite realizarea de importante economii pe o piață de peste 27 de milioane de euro. Costul Olanzapinei Terapia este compensat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Aplicat în mod corect, tratamentul cu olanzapină reduce riscul de sinucidere sau de violență, ceea ce împiedică consecințele sociale devastatoare ale schizofreniei în termenii rejecției de către comunitate și reintegrarea ulterioară dificilă în societate.

Medicamentul și-a dovedit deja eficiența pe o serie de piețe europene importante cum ar fi Polonia, Spania, Lituania, Cehia, Slovacia, datorită faptului că în țările respective a expirat patentul medicamentului original mai devreme.

“Bazându-ne pe experiența pozitivă înregistrată pe celelalte piețe, și pe beneficiile intrinseci pe care le aduce utilizarea olanzapinei, Terapia Ranbaxy mizează pe pozitia de lider piață in urmatorii trei ani”, anticipează divizia SNC (Sistemul Nervos Central) a companiei Terapia Ranbaxy.

Olanzapina Terapia este un produs bioechivalent cu produsul original, ce beneficiază de avantajele ce decurg din cea mai modernă formă de prezentare. Comprimatele orodispersabile au drept avantaj principal o reacție rapidă de absorbție - în mai puțin de 60 de secunde. Prin introducerea în gură se dizolvă rapid în salivă urmând a fi inghițite cu ușurință. Este dificil ca un comprimat orodispersabil dizolvat în gură să fie îndepărtat în stare intactă, beneficiu însemnat în cazul situatiilor acute sau al pacienților care mimeaza administrarea tratamentului, caz frecvent întâlnit la persoanele cu afecțiuni psihice. Comprimatele orodispersabile pot fi dizolvate într-un pahar plin cu apă sau alte băuturi potrivite. Comprimatele orodispersabile de olanzapină sunt bioechivalente cu comprimatele de olanzapină, cu viteză și grad de absorbție similare și au aceeași frecvență de administrare a dozei ca și comprimatele de olanzapină originală.

“Olanzapina Terapia face parte dintr-un portofoliu mai larg de produse farmaceutice pe care Terapia Ranbaxy le oferă pacienților cu afecțiuni ale sistemului nervos central. Dintre cele mai cunoscute amintim Gabaran, Davia, Serlift, Topran, Essens, Midora, Pramipexol Ranbaxy”, afirmă Directorul de Marketing al Terapia Rabaxy - doamna Caludia Firez.

* - În două studii controlate cu placebo, precum și în două dintre cele trei studii controlate cu un comparator activ, incluzând peste 2900 de pacienți cu schizofrenie, care au prezentat atât simptome negative, cât și pozitive, olanzapina s-a asociat cu ameliorări superioare semnificative statistic, atât pentru simptomele negative, cât și pentru cele pozitive.

Într-un studiu de prevenire a recurențelor episoadelor maniacale cu durata de 12 luni, la pacienții aflați în remisiune după tratament cu olanzapină și care au fost apoi randomizați cu olanzapină sau placebo, olanzapina a demonstrat superioritate semnificativă statistic comparativ cu placebo din punct de vedere al criteriului principal final de evaluare, recurența tulburării bipolare. Olanzapina a demonstrat, de asemenea, avantaj semnificativ statistic comparativ cu placebo în ceea ce privește prevenirea recurențelor episoadelor maniacale sau depresive.