Articole medicale :

 

Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' din Capitală a organizat, duminică, pentru prima dată un curs internațional de ecografie în intenția de a aduce noutăți pentru medicii ecografiști. ( continuare )

Vârsta medie a persoanelor care au murit din cauza complicațiilor provocate de contactarea virusului gripei A (H1N1) a fost de 27 de ani, a declarat Keiji Fukuda, consilierul special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru gripa de tip A. ( continuare )

Oamenii de știință chinezi au evidențiat felul în care arsenicul, o substanță utilizată în multe crime săvârșite în Evul Mediu, poate să vindece leucemia, prin identificarea și distrugerea unor proteine specifice responsabile cu declanșarea și răspândirea acestei forme de cancer. ( continuare )

Colgate-Palmolive lansează în România Colgate Sensitive Pro-Relief™, pasta de dinți revoluționară ce calmează instantaneu durerea provocată de sensibilitatea dentară. Pasta de dinți Colgate Sensitive Pro Relief,  care are la bază tehnologia unică Pro-Argin™, sigilează canalele ce conțina terminațiile nervoase ale dinților sensibili, calmând durerea instantaneu, cu efect de lungă durată. ( continuare )

Informații actualizate de siguranță privind raportările de afecțiuni renale și insuficiența renală la administrarea medicamentului Aclasta (acid zoledronic, 5 mg soluție perfuzabilă). ( continuare )

Bărbații care consumă minimum un litru de cola în fiecare zi prezintă riscuri mai  mari să devină infertili, această băutură afectând calitatea spermei, susține un studiu danez citat de dailymail.co.uk. ( continuare )

Premiera nationala la Spitalul Euroclinic! Prima nastere dupa operatie de cancer de col uterin cu pastrarea fertilitatii”. ( continuare )

Compania farmaceutica elvetiana Roche a anuntat recent aprobarea europeana pentru Xeloda (capecitabina) in combinatie cu oxaliplatin  - combinatie terapeutica cunoscuta sub denumirea de XELOX – ca tratament adjuvant (post-operator) pentru pacientii cu cancer de colon in faza incipinta.  Ca urmare a acestei aprobari europene, medicamentul devine disponibil in aceasta indicatie si in Romania. ( continuare )

Hadronoterapia este un tip de tratament experimental al cancerului care distruge într-o mare măsură celulele tumorale. Acest tip de terapie presupune utilizarea protonilor și ionilor de carbon pentru eliminarea rapidă a țesuturilor maligne fără afectarea considerabilă a celor sănătoase. ( continuare )

Administrarea preventivă a unui antibiotic utilizat în mod curent și care nu este costisitor reduce semnificativ mortalitatea în rândul pacienților africani ale căror sisteme imunitare au fost slăbite de virusul HIV, potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet. ( continuare )

Ouăle din ciocolată, atât de populare de Paști, au efecte benefice asupra sănătății, sugerează un studiu german care a demonstrat că o mică porție zilnică de ciocolată, de preferat neagră, contribuie la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de declanșare a unor maladii cardiace. ( continuare )

Peste 150 de diabetologi din toata tara au participat sambata, 27 martie, la un eveniment sanofi-aventis dedicat problematicii diabetului zaharat. Scopul intalnirii a fost evidentierea importantei abordarii persoanelor cu afectiuni cronice, in general, si a celor cu diabet zaharat, in particular, nu doar din perspectiva medicala, ci si psihologica. ( continuare )

Această invenție, descrisă pe larg într-un articol publicat recent în revista Nature, prezintă primele dovezi de care aveau nevoie oamenii de știință pentru a demonstra că o nouă terapie, numită "Interferența ARN-ului" (RNA interference/ RNAi), ar putea fi eficientă în cazul pacienților umani. ( continuare )

Sanofi-aventis (EURONEXT: SAN, și NYSE: SNY) și Bristol-Myers Squibb (NYSE: BMY) au anunțat aprobarea în Europa de către Comisia Europeană a DuoPlavinź/ DuoCoverź (clopidogrel 75 mg și acid acetilsalicilic 100 mg sau 75 mg), un comprimat care asociază două antiagregante plachetare. ( continuare )

Femeile care au luat pilule contraceptive la sfârșitul anilor '60 sunt expuse unui risc mai mic de a muri din cauza unui cancer, se afirmă într-un studiu britanic, ale cărui concluzii par să fie liniștitoare pentru femeile care au luat pilule din această primă generație de anticoncepționale. ( continuare )

Creșterea numărului de cazuri de tuberculoză cu bacili rezistenți la medicamente reprezintă un pericol epidemiologic important, a declarat dr. Elmira Ibraim, coordonatorul Programului Național de Control al Tuberculozei (PNCT). ( continuare )

Riscul cardiovascular poate fi redus cu încă 31% la pacienții cu diabet de tip 2 cu dislipidemie aterogenă, potrivit unui studiu publicat de Revista de medicină din New England. Această reducere se realizează prin adăugarea de fenofibrat la simvastatină. Potrivit studiului, tratamentul a 20 de pacienți cu dislipidemie aterogenă pe cinci ani reușește să evite un eveniment cardiovascular major. ( continuare )

Comunicat de presă EMA referitor la opinia Agenției Europene a Medicamentului cu privire la noile informații despre vaccinul cu administrare orală Rotarix. ( continuare )

46% dintre români acuză dureri de cap, migrene sau cefalee cel puțin o dată pe lună. Dintre aceștia, mai mult de jumătate se plâng de astfel de simptome săptămânal. Pe de altă parte, 4 din 10 români nu au experimentat aproape niciodată astfel de stări. ( continuare )

Medicamente românești de nouă generație pentru terapia hepatitelor B și C ar putea fi administrate în următorii cinci ani, grație unui program lansat la Institutul de Biochimie al Academiei Române, a declarat directorul general al Institutului de bio-chimie al Academiei Române, Ștefana Petrescu. ( continuare )

Comunicat de presă EMA referitor la interacțiunea dintre clopidogrel și inhibitorii pompei de protoni și la actualizarea de către CHMP a atenționării pentru medicamentele care conțin clopidogrel. ( continuare )

Mutațiile genetice pot contribui la creșterea semnificativă a riscului de declanșare a cancerului pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată, potrivit unui studiu publicat, luni, de ediția online a revistei The Lancet Oncology. ( continuare )

Comprimatele Omega-3, care conțin un tip de grăsimi "bune", ce se găsesc în natură în carnea de pește, contribuie la scăderea numărului de polipi canceroși identificați la persoanele predispuse la cancer colorectal, conform unui studiu citat de AFP. ( continuare )

Guvernul federal american și cinci mari firme farmaceutice au anunțat miercuri așteptata lansare a unui test clinic pentru stabilirea mai rapidă a celor mai promițătoare tratamente împotriva cancerelor agresive la sân. ( continuare )

Un simpu test genetic le permite medicilor să determine cu exactitate doza ideală de medicamente anticoagulante pentru fiecare pacient, evitând astfel eventualele hemoragii sau formarea de cheaguri sangvine în perioada de reglare a tratamentului. ( continuare )

Amalgamul dentar nu este toxic, susțin specialiștii stomatologi, iar prof. univ. dr. Rodica Luca de la Facultatea de Stomatologie din București a explicat miercuri într-o conferință de presă că acesta se folosește în special la dinții aflați mai în spate, respectiv molari, măsele, fiind mai rezistent la solicitările actului masticator. ( continuare )

O nouă tehnică nechirurgicală ce evită o operație pe cord deschis permite repararea eficientă cu ajutorul unei cleme a unei deficiențe a valvei mitrale, potrivit rezultatelor unui test clinic prezentat duminică. ( continuare )

Persoanele care prezintă oscilații de tensiune arterială sunt expuși unui risc mai mare de atac cardiac decât cei cu tensiunea regulată, relevă o serie de studii medicale publicate în reviste de specialitate, afiliate Asociației Americane a Inimii (American Heart Association). ( continuare )

O noua optiune terapeutica in tratamentul diabetului de tip 2. Rezultatele a cinci studii de Faza III confirma ca tratamentul saptamanal cu taspoglutid – o noua molecula in dezvoltare la Roche - are efecte pozitive in reducerea glucozei din sange, comparativ cu alte optiuni terapeutice. ( continuare )

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSK) a lansat în farmacii siropul Coldrex Nite, un produs multisimptom cu o formulă specială pentru ameliorarea disconfortului cauzat de răceală și gripă pe timp de noapte. ( continuare )

Un simplu test genetic de salivă este capabil să identifice cu maximă acuratețe riscul de degenerescență maculară, maladia care reprezintă principalul factor de orbire. ( continuare )

Sanofi-aventis a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute rezultatele unui studiu de fază III, care arată că medicamentul aflat în etapă investigațională, cabazitaxel, asociat cu prednison/prednisolon, a îmbunătățit semnificativ supraviețuirea globală și supraviețuirea fără progresia bolii la pacienți cu cancer de prostată în fază metastatică (avansată), hormono-rezistent, care progresase în ciuda chimioterapiei anterioare pe bază de docetaxel. ( continuare )

Informații actualizate de siguranță privind raportările de afecțiuni renale și insuficiența renală la administrarea medicamentului Aclasta (acid zoledronic, 5 mg soluție perfuzabilă). ( continuare )

În viitorul apropiat descoperirea vaccinului contra hepatitei C va diminua spectaculos morbiditatea și mortalitatea prin hepatita cronică și prin ciroză, afirmă, într-un interviu, Prof. Dr. Mircea Angelescu, de la Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș", membru al Academiei de Științe Medicale. ( continuare )

Comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății asupra unor informații importante de siguranță privind medicamentul Protopic unguent și recomandări pentru monitorizarea tratamentului de întreținere. ( continuare )

Medicamentele din clasa analgezicelor, precum paracetamolul, determină o creștere substanțială a riscului de surditate, potrivit unui studiu american, publicat în numărul din luna martie al revistei American Journal of Medicine, informează express.co.uk. ( continuare )

Un plasture ce eliberează treptat doze mici de nitroglicerină în organism poate încetini și chiar stopa evoluția cancerului la prostată, fără a produce acele efecte secundare severe ce apar în urma tratamentelor actuale, potrivit unui studiu publicat în revista Urology, preluat de sciencedaily.com. ( continuare )

Un dispozitiv revoluționar capabil să detecteze cancerul prin analizarea respirației pacientului a fost construit de cercetătorii britanici de la Universitatea Cranfield din Bedfordshire. ( continuare )

Comunicat de presă EMA Agenția Europeană a Medicamentului recomandă contraindicarea medicamentului Regranex (becaplermin) la pacienții cu orice formă preexistentă de cancer. ( continuare )

Medicamentul pentru diabet Avandia, disponibil și în România, în atenția Senatului american. Potrivit CNN, raportul, care a fost făcut public sâmbătă, susține că medicamentul în cauză este responsabil de zeci de mii de atacuri de cord și că GlaxoSmithKline, compania farmaceutică producătoare, a încercat să ascundă populației riscurile la care se supune. ( continuare )

Comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății asupra unor informații importante privind siguranța în administrarea medicamentului Piperacillin/Tazobactam Kabi. ( continuare )

Victor Velculescu, profesor la Universitatea John Hopkins din Maryland (SUA), a pus la punct primul test genetic din lume capabil să identifice, pornind de la o simplă analiză de sânge, biomarkerii specifici tumorilor, potrivit unui studiu publicat în revista Science Translational Medicine. ( continuare )

Un cocteil de cinci vitamine poate prelungi speranța de viață a bolnavilor de cancer în fază terminală, cu doi ani sau chiar mai mult, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici și danezi, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

Un studiu realizat in Canada releva faptul ca, in cazul femeilor bolnave de cancer la san, tratamentul de trei saptamani prin radioterapie este la fel de eficient ca cel de cinci saptamani. ( continuare )

Secția de Oncologie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Maria Sklodowska Curie", Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" și Clinica de Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni, în parteneriat cu Sănătatea Media Group și Asociația P.A.V.E.L., au organizat în data de 16 februarie 2010,  o conferință de presă extraordinară având ca temă particularitățile bolii canceroase la copii. ( continuare )

Cu cât o femeie este mai în vârstă atunci când rămâne însărcinată, cu atât riscul de a avea un copil care suferă de autism este mai mare, indiferent de vârsta tatălui, în majoritatea cazurilor, potrivit unui studiu publicat, luni, în Statele Unite. ( continuare )

Mutațiile genetice care sporesc riscul de declanșare a nașterilor premature au fost identificate de cercetătorii americani, în cadrul unui studiu coordonat de National Institutes of Health (NIH), informează BBC News Online. ( continuare )

Sindromul morții subite a sugarului (SMSS) - care afectează copiii cu vârste sub un an și este un fenomen pentru care medicii nu au găsit încă o explicație exactă - ar putea fi provocat de o anomalie a creierului - deficitul de serotonină, potrivit unui studiu publicat de The Independent. ( continuare )

O intervenție chirurgicală de implant cohlear a fost efectuată ieri la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Intervenția chirurgicală, prima de acest gen din istoria Spitalului „Grigore Alexandrescu”, a constat în inserarea unui implant cohlear pulsar și a unui procesor vocal unei fetițe în vârstă de doi ani și jumătate, născută cu surditate profundă. ( continuare )

O echipă de medici de la Clinica ORL a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș a realizat, marți, în premieră, un implant cohlear, la un copil de patru ani, medicii fiind sprijiniți de un specialist din Austria. ( continuare )

Oamenii de știință au pus la punct o metodă revoluționară care necesită doar 15 minute pentru a fi implementată, ce nu presupune o operație chirurgicală și care poate să conducă la o scădere considerabilă în greutate și la anularea efectelor cauzate de diabet, informează express.co.uk. ( continuare )

Agenția Medicamentului a "dictat" blocarea Sibutraminei din 22 ianuarie la toate depozitele și lanțuri de distribuție și a solicitat Deținătorilor Autorizațiilor de Punere pe Piață (DAPP) a pastilelor cu acest conținut să informeze agenția referitor la blocarea efectivă până la sfârșitul săptămânii. ( continuare )

Alte articole medicale 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1