eMedic.ro      


Fondat 2001     |                     Site dedicat informarii medicilor.                   |      English


   Acasă  |  Examene  |  Avizări  |  Jobs  |  Postuniversitar  |  Articole  |  Legislație  |  Aparatura medicala  |  Links  |  Forum  |  Librarie  |  Contact

Articole medicale :

 

Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis, lansează medicamentul Trombex ź (clopidogrel), primul generic de clopidogrel de pe piața românească (exclusiv eliberat în baza recomandării medicului și a prescripției medicale). ( continuare )

Novo Nordisk, liderul mondial și national în terapia diabetului, lansează în România NovoPenź 4 – un dispozitiv modern și durabil de administrare a insulinei pentru persoanele cu diabet  zaharat. ( continuare )

Conform celor mai recente studii, alliź impreuna cu o dieta adecvata reduce semnificativ grasimea abdominal visceral periculos pentru organism. Informare prezentata astazi in cadrul Primului Congres International de Obezitate Abdominala care are loc la Hong Kong. ( continuare )

Cardiologii vor putea dispune în curând de imagini 3D ale arterelor coronare, grație unui nou soft, care va permite îmbunătățirea semnificativă a detectării și tratamentului aterosclerozei, potrivit unui studiu publicat în SUA. ( continuare )

Mutațiile a două gene scad eficiența unei clase de medicamente folosite în mod frecvent în timpul chimioterapiei împotriva cancerului mamar, această descoperire putând fi folosită de medici pentru a pune la punct noi tratamente mai bune, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Medicine. ( continuare )

O nouă armă împotriva HIV a fost creată de cercetătorii americani. ( continuare )

Comunicare Directă către Profesioniștii din domeniul sănătății privind suspendarea autorizației de punere pe piață pentru sibutramină ca urmare a creșterii riscului cardiovascular observat în cadrul studiului SCOUT. ( continuare )

Un nivel crescut de vitamina D în organism este asociat cu o reducere a riscului de apariție a cancerului de colon, potrivit unui studiu comparativ efectuat pe un eșantion de peste 500.000 de europeni, publicat, vineri, în British Medical Journal (BMJ). ( continuare )

Pacienții suferind de cancer pulmonar, descoperit într-un stadiu incipient, își dublează șansele de supraviețuire dacă renunță la fumat imediat după diagnosticare, în comparație cu pacienții care continuă să fumeze, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal (BMJ). ( continuare )

Un nou test sangvin este capabil să indice cu acuratețe de 100% sexul viitorului bebeluș, încă din fazele incipiente ale sarcinii, potrivit unui studiu realizat de medicii olandezi de la Sanquin Research Amsterdam, publicat în revista Obstetrics & Gynecology. ( continuare )

Un nou tratament realizat și testat de cercetătorii de la Universitatea din Oklahoma nu doar a ucis tumori mari, dar a și redus nevoia de mastectomii cu până la 90%. ( continuare )

O soluție dezinfectantă care acționează rapid a fost dezvoltată de o echipă de cercetători germani și ar putea fi folosită pentru a împiedica răspândirea infecțiilor mortale în spitale, potrivit specialiștilor. ( continuare )

Stresul ar putea să stimuleze creșterea celulelor canceroase, potrivit unui studiu recent desfășurat în Statele Unite ale Americii și în China, ale cărui concluzii au fost publicate în revista Nature, informează express.co.uk. ( continuare )

Legătura între stres și atacul de cord a fost demonstrată pe cale științifică de cercetătorii britanici de la University College din Londra, al căror studiu a fost publicat recent în European Heart Journal, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

Maladia Alzheimer poate fi diagnosticată cu circa 20 de ani înainte de apariția primelor simptome, cu ajutorul unui test oftalmologic ieftin și eficient, dezvoltat de cercetătorii britanici, potrivit dailymail.co.uk. ( continuare )

La Institutul de Urologie si Transplant Renal (IUTR) Cluj-Napoca au avut loc, sâmbătă, două intervenții chirurgicale de transplant de rinichi cu ajutorul unui robot medical. Operațiile sunt o premiera în Europa de Est. ( continuare )

Comunicat de presă al EMEA referitor la actualizarea evaluării continue a siguranței sibutraminei. Evaluarea medicamentelor utilizate pentru scăderea în greutate pentru riscurile cardiovasculare. ( continuare )

Mutațiile genetice care declanșează cancerul renal la adulți au fost descoperite de cercetătorii britanici de la Wellcome Trust Sanger Institute din orașul Hinxton, al căror studiu a fost publicat recent în revista științifică Nature. ( continuare )

O mutație genetică asociată cu o formă agresivă de cancer de prostată, mai puțin întâlnită, a fost descoperită de cercetătorii americani de la Universitatea Wake Forest din statul Carolina de Nord, al căror studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. ( continuare )

Comunicat EMEA privind reevaluarea siguranței și eficacității valproatului în tratamentul episoadelor maniacale din cadrul tulburării afective bipolare. ( continuare )

Expunerea prelungită la cocaină poate provoca schimbări permanente în modul de funcționare al genelor, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, informează Reuters. ( continuare )

Medicamentele antidepresive par să aibă efecte foarte limitate împotriva depresiilor ușoare și moderate, fiind eficiente doar în cazul stărilor depresive grave, potrivit unui studiu recent, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA). ( continuare )

O intervenție chirurgicală în premieră în România a avut loc la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta” din București. Dr. Cristian Paleru, medic chirurg în cadrul institutului, a realizat întreruperea legăturii dintre plămân și căile respiratorii la un tânăr de numai 19 ani, folosind o metodă inovatoare, evitând astfel o infecție generalizată în organism. ( continuare )

Un vaccin contra leucemiei va fi testat pe pacienți umani pentru prima dată în istoria medicinei. Cercetătorii au creat un medicament care este menit a preveni revenirea cancerului după chimioterapie sau a unui transplant de măduvă osoasă. ( continuare )

A fost creat sângele artificial. Celulele sintetice imită principalele funcții ale globulelor roșii din sânge și, în același timp, au dimensiuni și forme similare cu cele  existente deja în organismul uman. ( continuare )

Băieții ar trebui să fie vaccinați împotriva virusului HPV pentru a fi protejați de eventuale infecții genitale și toții copiii cu vârste de peste 6 luni ar trebui să fie vaccinați împotriva virusului H1N1. ( continuare )

Extractul de Ginkgo biloba, medicament homeopatic utilizat în special pentru a combate consecințele maladiei Alzheimer, nu are niciun efect asupra declinului facultăților cognitive sau a memoriei, potrivit rezultatelor unui studiu publicat marți. ( continuare )

Cercetătorii americani au descoperit un anticorp care distruge celulele cancerului de prostată. ( continuare )

Persoanele suferind de maladia Alzheimer ar putea fi mai puțin predispuse să se îmbolnăvească de cancer, reciproca fiind și ea adevărată, potrivit unui studiu. "Descoperirea legăturilor dintre aceste două maladii ar putea să ne ajute să înțelegem mai bine ambele boli și să deschidem drumul către posibile tratamente", a explicat Catherine M. Roe de la Washington University School of Medicine, din orașul american St. Louis, într-o declarație semnată de asociația American Academy of Neurology. ( continuare )

Un nou tratament pe bază de celule sușă, pus la punct de cercetătorii britanici de la Universitatea din Newcastle, a redat vederea unui număr de opt pacienți, potrivit unui studiu publicat în ediția electronică a Financial Times. ( continuare )

Comitetul pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use = CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMEA) a evaluat datele referitoare la utilizarea unei a doua doze de vaccin gripal pandemic Pandemrix la copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani. Comitetul a observat că această a doua doză produce un răspuns imun suplimentar, dar și existența unui risc crescut de febră. CHMP a recomandat introducerea de modificări în informațiile de prescriere, pentru a atrage atenția medicilor asupra acestor constatări, astfel încât să fie luate în considerare în decizia de utilizare a unei a doua doze de Pandemrix la copiii mici. ( continuare )

O nouă metodă pentru detectarea precoce a cancerului. Cercetătorii au folosit cu succes nanosenzori pentru detectarea precoce a cancerului, printr-o analiză rapidă a probelor de sânge, și nanomateriale poroase, pentru eliberarea mai eficientă a medicamentelor în interiorul corpului, potrivit unor studii publicate duminică în revista Nanotechnology. ( continuare )

Nu există dovezi absolute că Tamiflu, antiviralul cel mai folosit împotriva gripei, este cu adevărat eficient pentru a preveni complicații, cum ar fi pneumonia, la persoane care nu mai au alte boli, potrivit unei analize realizate de experți, publicată marți și citată de AFP. ( continuare )

O anomalie cromozomială, numită aneuploidie, s-ar putea afla la originea anumitor tipuri de cancer, potrivit unui studiu publicat în SUA, care confirmă o ipoteză formulată de mult timp de oamenii de știință. ( continuare )

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMEA) a finalizat evaluarea riscului de apariție a fibrozei sistemice nefrogene (nephrogenic systemic fibrosis = NSF) la pacienții cărora li se administrează medii de contrast care conțin gadolinium. Comitetul pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use = CHMP) al EMEA a concluzionat că, în vederea reducerii la minimum a riscului de apariție a NSF asociat utilizării mediilor de contrast care conțin gadolinium, este necesară introducerea unui număr de măsuri în informațiile de prescriere a acestor medicamente. ( continuare )

Monitorizarea tumorilor prin imagistică medicală ar putea ajuta la o diagnosticare mai rapidă a cancerului pulmonar, deoarece nodulii de mici dimensiuni și cu un ritm lent de creștere descoperiți în plămâni nu se transformă în tumori în primii doi ani de la descoperirea lor. ( continuare )

Agenția Europeană a Medicamentului reafirmă eficacitatea și siguranța vaccinurilor pandemice H1N1. ( continuare )

Programele standard de vaccinare care folosesc vaccinul anti-pneumococcic al GlaxoSmithKline (GSK) Synflorix™ pot reduce numărul deceselor, incidența bolii și impactul asupra bugetelor sistemelor de sănătate asociate meningitei, pneumoniei și infecțiilor urechii medii, așa cum reiese din noi rezultate prezentate pe 18 noiembrie la Al 6-lea Congres Mondial al WSPID (World Society for Pediatric Infectious Diseases). ( continuare )

Românii beneficiază de joi de un nou tratament pentru artroză, boală care poate afecta peste 200.000 de tineri și 80 la sută din populația peste 50 de ani, produsul fiind un ser obținut din sângele pacientului, potrivit conducerii companiei producătoare. ( continuare )

Un disc de plastic implantat sub piele "instruiește" sistemul imunitar al organismului, făcându-l capabil să atace și să distrugă celulele canceroase, informează bbc.co.uk. ( continuare )

Un număr neobișnuit de reacții alergice "grave" la vaccinul împotriva virusului gripal A/H1N1 a fost înregistrat recent în Canada unde un lot produs de grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) a fost retras, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS). ( continuare )

Morfina, un medicament folosit de obicei pentru a alina durerea la pacienții diagnosticați cu cancer, ar putea favoriza extinderea bolii în organism, potrivit rezultatelor unor teste efectuate în laborator, în SUA, relatează bbc.co.uk. ( continuare )

Majoritatea femeilor ar trebui sa inceapa sa faca mamografii la 50 de ani, nu la 40 de ani. ( continuare )

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare anunță că ActiProtectź, prima mască antivirală tratată cu tehnologia VirucoatTM care omoară 99,99% din virusurile gripale care intră în contact cu ea, inclusiv virusul A/H1N1, va fi disponibilă în farmaciile din România începând cu luna decembrie a acestui an. ( continuare )

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a declarat, marți seara, că produsele Nazomer au fost oprite de la comercializare întrucât ele sunt notificate în trei forme - dispozitiv medical, produs cosmetic și supliment alimentar -, mai multe persoane reclamând că acestea produc arsuri după folosire. ( continuare )

Cancerul cervical ar putea fi tratat cu ajutorul unor medicamente folosite împotriva osteoporozei și a cancerului mamar, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informează dailymail.co.uk. ( continuare )

O nouă modalitate de a dezactiva proteina responsabilă cu declanșarea leucemiei și a altor tipuri de cancer a fost descoperită de o echipă de cercetători americani, al căror studiu a fost publicat în revista Nature, informează bbc.co.uk. ( continuare )

Tratamentul cu statine, medicamente care sunt utilizate pentru reglarea nivelului de colesterol din sânge, provoacă apariția a numeroase efecte secundare neplăcute, precum depresie, pierderi de memorie și disfuncții sexuale, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

O substanță dintr-un medicament folosit în cazul pacienților care au suferit atacuri cerebrale s-a dovedit benefică și împotriva celulelor canceroase mamare, lăsând intacte celulele sănătoase din organism, informează Haaretz.com. ( continuare )

Lupta oamenilor de știință împotriva cancerului continuă. Începând de anul viitor, un nou tratament ce are la bază nanotehnologia va fi testat clinic pe pacienți. Dacă rezultatele vor fi pozitive, un nou medicament ar putea să apară pe piață în următorii cinci ani. ( continuare )

Alte articole medicale 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

 


LaMedic.ro : Site dedicat informarii medicale la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor laZiar.ro : Ziare si reviste la-Televizor.ro : Televiziuni la-Facultate.ro : Universitati si Facultati

©2010