eMedic.ro      


Fondat 2001     |                     Site dedicat informarii medicilor.                   |      English


   Acasă  |  Examene  |  Avizări  |  Jobs  |  Postuniversitar  |  Articole  |  Legislație  |  Aparatura medicala  |  Links  |  Forum  |  Librarie  |  Contact

Articole medicale :

 

Spitalizările și decesele provocate de gripa H1N1 se pot produce la orice vârstă, potrivit unui studiu efectuat în California, publicat marți de Journal of the American Medical Association (JAMA), relatează AFP. ( continuare )

Un medicament revoluționar care distruge celulele canceroase ale pacienților adulți suferind de leucemie limfoidă cronică (CLL) și care nu afectează celulele sănătoase, a fost conceput de cercetătorii britanici și italieni, informează dailymail.co.uk. ( continuare )

Benlysta, primul medicament care s-a dovedit eficient împotriva maladiei lupus, a obținut rezultate încurajatoare în timpul celul de-al doilea test clinic, aflându-se foarte aproape de prima aprobare oficială a unui tratament eficace din ultimii 50 de ani împotriva acestei maladii. ( continuare )

Compania GlaxoSmithKline (GSK) a primit un raport cu privire la decesul unui pacient cu gripă căruia i s-a administrat RELENZA (zanamivir) pulbere unidoză de inhalat, pulbere care a fost dizolvată și administrată prin ventilație mecanică. GSK a fost informată că medicamentul RELENZA pulbere unidoză de inhalat este scos din ambalajul aprobat și dizolvat în diferite soluții, în scopul administrării zanamivir prin inhalare prin nebulizare la pacienți cu gripă care nu au posibilitatea să utilizeze medicamente cu administrare orală sau să inhaleze RELENZA pulbere unidoză de inhalat  utilizând dispozitivul Diskhaler. ( continuare )

O echipa de chirurgi de la Spitalul Judetean din Timisoara a realizat cu succes, in premiera nationala, o operatie laparoscopica, prin care un bolnav de arterita a fost salvat de la amputarea membrelor printr-un bypass iliofemural asistat laparoscopic. ( continuare )

O intervenție chirurgicală specială, efectuată asupra unor mușchi din zona capului, ar putea fi soluția salvatoare pentru o treime dintre persoanele care suferă de migrene, informează express.co.uk. ( continuare )

Un anticorp specific ar putea să limiteze sau să stopeze hemoragiile interne masive provocate de traume severe, precum plăgile prin împușcare sau cele apărute în urma accidentelor de mașină, potrivit unui studiu american publicat în revista Nature Medicine, informează bbc.co.uk. ( continuare )

Utilizarea telefoanelor mobile poate determina apariția tumorilor cerebrale. Aceasta este concluzia unui studiu întocmit de organizația Mondială a Sănătății. ( continuare )

Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (Committee for Human Medicinal Products = CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (European Medicines Agency = EMEA) a evaluat primele date din studii clinice efectuate cu trei vaccinuri autorizate pentru pandemia de gripă. Concluzia Comitetului a vizat necesitatea de a menține recomandările adoptate în luna septembrie, conform cărora utilizarea celor trei vaccinuri este de preferat să se realizeze într-o schemă de vaccinare de două doze la interval de cel puțin trei săptămâni. Cu toate acestea, pentru Pandemrix și Focetria, datele limitate avute în prezent la dispoziție arată că la adulți poate fi suficientă o singură doză. ( continuare )

Oamenii de știință britanici susțin că ar putea realiza cu succes transplantul de uter în următorii doi ani. Aceștia au pus la punct o procedură prin care transplantul de uter se va putea face în condiții sigure pentru paciente, astfel încât să poată duce o sarcină la termen.  ( continuare )

Un sistem de imagistică cu ultrasunete portabil, de dimensiunile unui smartphone, a fost prezentat la târgul Web 2.0 de la San Francisco (SUA), rolul său declarat fiind acela de a le facilita munca medicilor, informează AFP. ( continuare )

Germanii au inventat un bisturiu de înaltă tehnologie care poate detecta prezența celulelor maligne în timpul unei operații. ( continuare )

O nouă tehnologie de scanare a embrionilor, în vederea depistării malformațiilor genetice, poate dubla șansele de succes ale unei fertilizări in vitro, potrivit cercetătorilor britanici, relatează BBC News Online. Această tehnologie a fost prezentată la o conferință pe tema fertilității, în SUA, iar cercetătorii britanici o susțin cu încredere. ( continuare )

Administrarea de paracetamol la bebeluși înainte sau după vaccinuri, pentru a preveni apariția febrei, nu este recomandabilă deoarece scade puterea de imunizare a tratamentului, au constatat cercetătorii cehi într-un studiu citat de BBC. ( continuare )

Mamele suferind de cancer pot transmite această maladie bebelușilor lor nenăscuți, deoarece celulele canceroase din fluxul sangvin matern sunt capabile să treacă în cel al bebelușilor lor, potrivit unui studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informează bbc.co.uk. ( continuare )

Agenția Europeană a Medicamentului a finalizat o verificare privitoare la riscul de apariție a osteonecrozei (moartea țesutului osos) de maxilar, asociat cu utilizarea de bifosfonați. Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (Committee for Human Medicinal Products = CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (European Medicines Agency = EMEA) a concluzionat că există un risc crescut de osteonecroză a mandibulei la pacienții ce utilizează aceste medicamente. ( continuare )

Tulburările de memorie nu constituie prima problemă de natură mintală ce semnalează apariția maladiei Alzheimer, acestea fiind precedate de alte simptome, precum degradarea capacității de orientare în spațiu, potrivit unui studiu american publicat în The Archives of Neurology, informează bbc.co.uk. ( continuare )

În situația gemenilor identici, dacă unul dintre frați a fost deja diagnostic cu cancer, cresc și șansele celulilalt de a se îmbolnăvi, potrivit unui studiu. De asemenea, în cazul în care unul dintre părinți sau o altă rudă suferă de această boală, crește riscul ca și alți membri al familiei să dezvolte această suferință, arată un alt studiu. ( continuare )

Prima "carte de identitate" a unui cancer, cel mamar, a fost realizată de oamenii de știință canadieni, care au declarat, miercuri, că această descoperire deschide calea pentru punerea la punct a unor noi tratamente personalizate împotriva acestei maladii. ( continuare )

Cercetătorii americani Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider și Jack W. Szostak au fost recompensați cu premiul Nobel pentru medicină pe 2009, pentru descoperirile lor în domeniul cromozomilor, informează nobelprize.org. ( continuare )

Cercetătorii britanici au obținut o prelungire cu 20% a vieții femelelor de șoareci cu ajutorul unei manipulări genetice, prin blocarea procesului de sintetizare a unei proteine, potrivit unui studiu publicat în revista Science. ( continuare )

Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (Committee for Human Medicinal Products = CHMP) al Agenției Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMEA) a emis recent o opinie pozitivă, recomandând autorizarea pentru punere pe piață a două vaccinuri pentru gripa pandemică. Aceasta însemnă că, imediat după emiterea acestei autorizații de punere pe piață este emisă de către Comisia Europeană, aceste vaccinuri vor deveni disponibile pentru utilizare la nivelul întregii Uniuni Europene în vederea protecției împotriva infecției cu virusul pandemiei curente și a sprijinirii ținerii sub control a răspândirii pandemiei. ( continuare )

O echipa de medici de la Institutul Oncologic din Cluj, condusa de doctorul Tudor Ciuleanu, a pus la punct un nou tratament impotriva cancerului de plamani. Tratamentul a fost aprobat de Agentia Medicala Europeana, pentru intreg teritoriul Uniunii Europene, dar si de U.S. Food and Drug Administration, agentia care aproba folosirea unor noi metode de tratament pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. ( continuare )

România apare pe harta europeană, în cel mai recent raport privind rezistența bacteriilor la antibiotice, cu cod roșu, maro și portocaliu, însemnând că.între 25 și 50 dintre germenii analizați din probele de sânge ale pacienților nu mai răspund la tratamentul obișnuit, potrivit unui studiu european. ( continuare )

Peste 35 de milioane de persoane vor suferi, la nivel global, în 2010, de maladia Alzheimer sau alte forme de demență, iar o parte dintre bolnavi nu va primi niciun tratament, potrivit unui raport publicat luni de Alzheimer's Disease International. ( continuare )

Cancerele la colon și stomac vor putea fi diagnosticate mai rapid cu ajutorul a două noi teste de sânge, mai ieftine și mai ușor de realizat decât procedurile invazive sau examenele neplăcute. ( continuare )

Noi tratamente promițătoare împotriva stafilococului auriu, o bacterie rezistentă la mai multe tipuri de antibiotice, care, anual, face mai multe victime decât SIDA în SUA, au fost prezentate la Congresul mondial asupra maladiilor infecțioase (ICAAC), marți, la San Francisco, relatează AFP. ( continuare )

Medicamentele antidiabetic Metformin și anticancer Doxorubicin prescrise împreună pot distruge celulele sușe canceroase mult mai eficient decât o ședință obișnuită de chimioterapie, potrivit unor teste efectuate pe șoareci de o echipă de cercetători din SUA. ( continuare )

Bolnavii de cancer care suferă de depresie se confruntă cu un risc crescut de deces față de pacienții cu o bună sănătate mintală, potrivit unui studiu publicat în revista Cancer. ( continuare )

Cancerul de prostată ar putea fi provocat de un virus, același care poate provoca leucemia la animale. ( continuare )

 

Un tratament experimental dezvoltat de firma americană Genetech, obținut datorită modificărilor genetice ale unei substanțe vegetale, permite reducerea notabilă a tumorilor canceroase avansate ale pielii, potrivit rezultatelor unui studiu clinic. ( continuare )

Un senzor alcătuit din nanoparticule de aur poate să detecteze cancerul pulmonar prin testarea aerului expirat de pacienți, oferind un diagnostic valid înainte ca tumorile să poată fi detectate prin radiografie, au declarat oamenii de știință israelieni. ( continuare )

Boehringer Ingelheim a anunțat rezultatele studiului RE-LYź – cel mai amplu studiu clinic în fibrilația atrială (FA) (18.113 pacienți din 44 de țări), prezentat în premieră în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie și publicat online în The New England Journal of Medicine. ( continuare )

Administrarea de codeină, un analgezic puternic, după îndepărtarea amigdalelor poate să conducă la deces în cazul unora dintre copiii care au suferit această intervenție chirurgicală, potrivit unui studiu apărut în revista medicală New England Journal of Medicine. ( continuare )  

Cauza cancerului la colon a fost identificată de cercetători în bacteria care provoacă apariția diareii la copii și adulți și care poate duce la inflamarea colonului și apariția unor tumori maligne, potrivit unui studiu publicat în Nature Medicine și citat de sciencedaily.com. ( continuare )

Dozele mici de estrogen sunt eficiente împotriva cancerului mamar metastatic, în cazul pacientelor care nu mai răspund la tratamentele clasice cu anti-estrogen, potrivit unui studiu american, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA). ( continuare )  

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicine Agency=EMEA) a reevaluat recomandările de tratament formulate în luna iunie 2009 cu privire la pacienții care trebuie să utilizeze cu prioritate medicamentele Cerezyme și Fabrazyme pe perioada deficitului de aprovizionare cu aceste medicamente în cursul următoarelor câteva luni. ( continuare )  

Radioterapia folosită pentru tratarea tumorilor cerebrale riscă să producă un declin al funcțiilor mintale chiar și la mulți ani după încetarea tratamentului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi, publicat în revista The Lancet Neurology, relatează bbc.co.uk. ( continuare )  

Mai multe mărci de pilule contraceptive sunt cauza unor afecțiuni sanguine la femei, cum ar fi tromboza venoasă, arată un studiu olandez, publicat în British Medical Journal. ( continuare )  

Aspirina este folositoare în prevenirea reapariției cancerului la colon, micșorând, totodată, riscul de deces din cauza acestei maladii, potrivit unui studiu american, publicat în Journal of the American Medical Association. ( continuare )

Comisia Europeana a extins indicatia Avastin – produs de Roche - in combinatie cu docetaxel pentru tratamentul de prima linie al pacientilor cu cancer de san metastatic. ( continuare )  

Comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății referitoare la posibila interacțiune dintre inhibitorii pompei de protoni și medicamente care conțin clopidogrel (Plavixź / Iscoverź). ( continuare )  

Un test sangvin care identifică nouă compuși din sânge ar putea să ofere o modalitate sigură și eficientă în diagnosticarea cancerului pulmonar, au anunțat, marți, reprezentanții companiei Celera Corporation. ( continuare )  

Sistemul imunitar detectează celulele canceroase încă din primele zile de formare a unei tumori, însă nu pentru a le ataca, ci pentru a le proteja, potrivit unui studiu al cercetătorilor francezi de la Universitatea "Pierre și Marie Curie". ( continuare )  

O proteină care declanșează nașterea prematură când detectează bacterii în organism a fost identificată de cercetătorii britanici de la Imperial College din Londra, care au descoperit și o cale de a bloca acest proces, responsabil de cele mai multe cazuri de moarte infantilă, potrivit bbc.co.uk. ( continuare )

Mai bine de jumatate dintre copiii din Marea Britanie care au fost tratati impotriva gripei porcine cu Tamiflu au prezentat efecte secundare, acestia suferind de greata, insomnii si cosmaruri, se arata in doua studii efectuate de cercetatorii britanici, informeaza CNN. ( continuare )

Sanofi-aventis (EURONEXT: SAN și NYSE: SNY) a anunțat că Multaqź (dronedaronă) 400 mg tablete este acum disponibil în farmaciile din Statele Unite. Multaqź este un medicament anti-aritmic indicat pentru reducerea riscului de spitalizare de cauză cardiovasculară la pacienții cu fibrilație atrială paroxistică sau persistentă (FA) sau flutter atrial (FlA), cu un episod recent de FA/FlA și factori de risc cardiovascular asociați (vârstă >70 ani, hipertensiune arterială, diabet, accident vascular cerebral în antecedente, diametrul atriului stâng ≥50 mm sau fracția de ejecție a ventriculului stâng [FEVS] <40%), care se află în ritm sinusal sau care vor fi supuși cardioversiei. ( continuare )

Razele ultraviolete din cabinele de bronzat, considerate până în prezent ca fiind "probabil" cancerigene, au fost incluse în categoria factorilor "cancerigeni" de către Agenția Internațională de Cercetări asupra Cancerului (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). ( continuare )

Comunicat de presă al EMEA referitor la evaluarea de către Agenția Europeană a Medicamentului cu privire la vaccinurile gripale pandemice aflate în curs de dezvoltare. ( continuare )

Comunicat de presă EMEA referitor la actualizarea informațiilor de siguranță privind insulina glargine. ( continuare )

Alte articole medicale 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

 


LaMedic.ro : Site dedicat informarii medicale. la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor. laZiar.ro : Ziare si reviste. la-Televizor.ro : Televiziuni

©2010