eMedic.ro      


Fondat 2001     |                     Site dedicat informarii medicilor.                   |      English


   Acasă  |  Examene  |  Avizări  |  Jobs  |  Postuniversitar  |  Articole  |  Legislație  |  Aparatura medicala  |  Links  |  Forum  |  Librarie  |  Contact

Articole medicale :

 

Oameni de știință din Spania, Marea Britanie și Elveția s-au reunit la Universitatea Politehnică din Madrid pentru a susține în fața presei europene rezultatele studiilor pe care le-au aplicat în domeniul nutriției și aportului de micronutrienți și pentru a dezbate concluzia îngrijorătoare la care au ajuns: Europenii duc lipsă de vitamine și minerale! ( continuare )

Certurile frecvente între părinți pot crește în mod drastic riscul copiilor de a dezvolta o problemă psihică mai târziu în viață, conform unui nou studiu, preluat de agenția de presă ANI. ( continuare )

Asociația Română de Urologie a organizat ieri, 9 aprilie, masa rotundă cu tema ,,Incontinența Urinară în România”. La dezbatere au participat urologi, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ai Organizațiilor Ne-Guvernamentale.  S-au discutat principalele probleme legate de incontinența urinară (pierderea de urină): statistici și informații medicale, impactul incontinenței urinare, atât din punct de vedere social, cât și individual, măsurile de îmbunătățire a vieții celor care suferă de incontinență urinară. ( continuare )

Mii de femei se pot naște cu o predispoziție de a suferi de anorexie, conform unui nou studiu care revoluționează felul în care este înțeleasă această afecțiune, studiu ce ajunge la concluzia că anorexia își are cauzele manifeste încă din perioada intrauterină, având legătură cu felul în care se dezvoltă creierul acestor femei, informează cotidianul britanic Daily Mail. ( continuare )

GlaxoSmithKline (GSK) a primit pe 30 martie aprobarea Comisiei Europene pentru Synflorix™, un vaccin pneumococic pediatric ce oferă protecție împotriva unor afecțiuni amenințătoare de viață precum meningita și pneumonia bacteriemică, dar și infecțiile urechii medii. ( continuare )

Oamenii de știință au descoperit zece mutații genetice care măresc riscul de moarte subită în urma unor crize cardiace și care modifică subtil ritmul cardiac, conform unui studiu publicat duminică în revista Nature Genetics, informează AFP. ( continuare )

Un studiu internațional indică existența unor diferențe între părerile medicilor și cele ale părinților cu privire la impactul pe care îl are ADHD. Totodată, tratamentele pentru ADHD nu corespund întotdeauna cu îngrijorările medicilor și ale părinților cu privire la dezvoltarea socială și emoțională a copiilor. ( continuare )

Femeile fumătoare care renunță la acest viciu înainte de cea de-a 15-a săptămână de sarcină, întâmpină același risc de a naște prematur sau de a avea un copil cu o greutate mai mică decât cea normală ca și femeile nefumătoare, conform unui studiu publicat pe site-ul British Medical Journal (BMJ), informează AFP. ( continuare )

Persoanele cărora le place să-și bea ceaiul sau cafeaua foarte fierbinte se expun unui risc crescut de cancer la esofag, conform unui nou studiu preluat de The Times. ( continuare )

Oamenii de știință din Marea Britanie doresc să fie primii din lume care vor produce o cantitate nelimitată de sânge uman sintetic din celule stem embrionice, răspunzând necesităților urgente de transfuzie cu sânge neinfectat, scrie cotidianul britanic The Independent. ( continuare )

Este posibil de acum înainte să se stabilească o relație statistică fiabilă și precisă între gradul de corpolență și reducerea speranței de viață, potrivit Le Monde. Aceasta este concluzia principală a unui amplu studiu publicat pe site-ul revistei medicale britanice The Lancet. ( continuare )

Capacitățile mentale ajung la apogeu în jurul vârstei de 22 de ani, iar după vârsta de 27 de ani intră în declin, perioadă în care începe și procesul de îmbătrânire, conform unui studiu realizat la Universitatea din Virginia și publicat în revista Neurobiology Of Ageing, informează cotidianul britanic The Telegraph. ( continuare )

Un mic stimulator electric pentru măduva spinării a dat rezultate foarte promițătoare pentru tratarea simptomelor bolii Parkinson, potrivit unor experimente efectuate pe animale de laborator, relatează AFP. ( continuare )

 

Comisia Europeana a aprobat utilizarea rituximab – medicament produs de concernul farmaceutic elvetian Roche - in combinatie cu chimioterapia, pentru tratamentul pacientilor cu leucemie limfatica cronica, netratati anterior. ( continuare )

Testele de detectare precoce a cancerului ovarian, o analiză de sânge și o ecografie, pot fi realizate la scară largă și pot identifica în practic jumătate din cazuri prezența unor tumori ovariene în stadiu incipient, conform unui studiu publicat miercuri în revista de specialitate Lancet Oncology, informează AFP. ( continuare )

Recoltarea celulelor stem din celule ale pielii pune capăt problemei etice a recoltării din embrioni umani. ( continuare )

Cercetători americani au pus la punct o nouă metodă de vaccinare ce permite obținerea unei imunizări instantanee, conform unor experimente desfășurate pe cobai și ale căror rezultate au fost făcute publice, informează AFP. ( continuare )

Plasturii transdermici cu testosteron, comercializați în Europa pentru creșterea libidoului la femeile aflate la menopauză indusă în urma unei intervenții chirurgicale, se pare că au efecte modeste pe termen scurt, iar pe termen lung efectele lor nu au fost încă demonstrate, conform revistei britanice Drug and Therapeutics Bulletin (DTB), informează AFP. ( continuare )

Telefoanele mobile ale medicilor și infirmierelor din spitale sunt purtătoare de bacterii, inclusiv de germeni redutabili, rezistenți la antibiotice, și ar putea constitui o sursă de infecții nozocomiale la pacienți, potrivit unui studiu, transmite din Paris AFP. ( continuare )

Copiii care stau zilnic mai mult de două ore în fața televizorului întâmpină un risc crescut de a se îmbolnăvi de astm, conform unui studiu publicat marți în revista de specialitate Thorax, informează AFP. ( continuare )

Compania GlaxoSmithKline Consumer Healthcare lansează în România benzile nazale RespirUșor împotriva sforăitului. ( continuare )

Scleroza laterală amiotrofică /SLA/, sau morbul lui Lou Gehrig /după numele jucătorului de baseball care a murit răpus de această boală la numai 37 de ani, n.red/ rămâne pentru moment o maladie incurabilă de origine misterioasă( continuare )

Un gel microbicid destinat prevenirii transmiterii pe cale sexuală a virusului SIV - echivalentul HIV specific maimuțelor, organism viral asemănător cu cel care declanșează îmbolnăvirile de SIDA la oameni, a fost testat cu succes de virusologi americani pe maimuțe, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei britanice Nature, transmite AFP. ( continuare )

Crizele de furie dar și alte emoții puternice pot declanșa aritmii cardiace grave cu potențial mortal la persoanele cu probleme de sănătate legate de inimă, conform unui studiu publicat luni de cercetători americani, informează AFP. ( continuare )

Bărbații infertili întâmpină un risc de până la trei ori mai mare decât ceilalți de a se îmbolnăvi de cancer testicular, conform unui studiu publicat luni în revista medicală americană Archives of Internal Medicine, informează AFP. ( continuare )

Amintirile neplăcute, traumatizante, ce provoacă atacuri de panică sau anxietate, pot fi îndepărtate cu ajutorul medicamentului propranolol, prescris pentru reglarea tensiunii arteriale, conform unui nou studiu, informează cotidianul The Telegraph. ( continuare )

Somnul insuficient sau de proastă calitate poate cauza nu numai apariția unor disfuncții fizice, ci și boli mentale, avertizează un nou studiu, preluat de agenția de presă ANI. ( continuare )

Liniile aeriene au aproape 2 miliarde de pasageri pe an, iar unele zboruri pot depăși 18 ore, interval de timp în care unii pasageri pot acuza diferite probleme de sănătate, de la cele mai simple până la cele mai grave, conform unui studiu publicat de revista britanică The Lancet, informează AFP. ( continuare )

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMEA) a evaluat informațiile avute la dispoziție în legătură cu cele două cazuri de status epilepticus cu mioclonii (convulsii repetate și prelungite și pierderea conștienței) raportate la două fete vaccinate cu Gardasil, vaccinul împotriva cancerului de col uterin. ( continuare )

Fumătorii de marijuana se expun la un risc cu 70% mai mare de îmbolnăvire de cancer testicular într-o formă foarte agresivă, conform unui studiu publicat luni în SUA, informează AFP. ( continuare )

Uniunea Internațională Împotriva Cancerului a lansat, la începutul acestei luni, o campanie de creștere a conștientizării despre legătura dintre excesul de greutate și cancer. ( continuare )

Femeile însărcinate care suferă de obezitate întâmpină un risc crescut de a avea copii cu malformații congenitale, conform concluziilor mai multor studii în acest domeniu, publicate în ultimul număr al revistei Journal of the American Medical Association (JAMA), informează AFP. ( continuare )

Domeniul protezelor medicale pentru persoanele care au suferit amputări este din ce în ce mai avansat, cercetătorii anunțând apariția unei noi categorii de proteze de braț capabile să se miște automat, mult mai ușor decât până acum, folosind un sistem de reconectare a terminațiilor nervoase ale brațului amputat la creier, informează publicația International Herald Tribune. ( continuare )

Sănătatea mentală are impact direct asupra vieții noastre de zi cu zi, asupra activității școlare, profesionale și asupra felului în care ne petrecem timpul liber, ne-a spus deputata europeană Evangelia Tzampazi, care a redactat un raport privind sănătatea mentală. ( continuare )

Comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății asupra unor informații importante de siguranță privind medicamentul Avastin (bevacizumab) . ( continuare )

 

Fumatul pasiv sporește riscul de a dezvolta probleme ale funcțiilor cognitive, precum memoria, potrivit unui studiu apărut în British Medical Journal (BMJ), relatează AFP. ( continuare )

Cercetători din cadrul Institutului pentru Cercetarea și Tratarea Tumorilor Candioli /IRCC/, din Italia, au descoperit un test care arată cine se va vindeca de cancer colorectal cu mestastaze. Rezultatul este util în selecționarea terapiilor pentru tumorile la colon. ( continuare )

O plantă folosită de secole drept medicament natural de către minoritățile etnice din nordul Vietnamului, ar putea marca o cotitură decisivă în cercetarea privind imunosupresoarele. ( continuare )

Insulina, hormonul care reglează nivelul zahărului din sânge, ar putea încetini sau chiar preveni pierderile de memorie provocate de maladia Alzheimer, conform unui nou studiu,.informează cotidianul britanic The Times. ( continuare )

Expunerea îndelungată la lumină artificială duce la o creștere a riscului de îmbolnăvire de cancer la prostată, unul dintre principalii factori ai mortalității la bărbați, conform unui studiu realizat de cercetători israelieni și americani și publicat miercuri în revista Chronobiology International, informează AFP. ( continuare )

Ridurile care apar pe figura fiecăruia nu sunt doar rezultatul moștenirii genetice, fiind provocate și de evenimente din viață, așa cum ar fi stresul asociat unui divorț, supraponderabilitate sau consumul unor medicamente, conform unui nou studiu american, informează AFP. ( continuare )

Femeile aflate la menopauză și care au urmat o terapie hormonală bazată pe combinarea de hormoni estrogeni cu progestative (substanțe naturale sau sintetice ce produc asupra organismului efecte comparabile cu cele ale progesteronului) timp de 5 ani, întâmpină un risc dublu de îmbolnivire de cancer mamar, transmite AFP. ( continuare )

Învățarea organismului să atace tumora este o tehnică pusă la punct de o echipă de oncologi italieni condusă de Ermanno Leo, directorul secției de chirurgie colorectală de pe lângă Fundația IRCCS, ''Institutul Național al Tumorilor'' din Milano, unde a fost creat primul vaccin terapeutic din lume împotriva cancerului colorectal. ( continuare )

Aspirina luată cu regularitate are efectul de a proteja ficatul împotriva abuzului de alcool sau a supradozelor de medicamente, dar și împotriva unor maladii asociate obezității, conform unui studiu publicat luni în Statele Unite ale Americii, informează AFP. ( continuare )

În cadrul activității sale permanente de monitorizare a medicamentelor, Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMEA) a evaluat informațiile disponibile despre siguranța medicamentului Fareston (toremifene), în special efectele acestuia asupra inimii. ( continuare )

Cercetători elvețieni au pus la punct un microscop de forță atomică experimental care poate detecta semne ale artrozei mult mai timpuriu decât prin metodele clasice de diagnosticare, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei britanice Nature Technology, relatează AFP. ( continuare )

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency=EMEA) a finalizat evaluarea siguranței în utilizare a medicamentelor care conțin metilfenidat. Comitetul pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use = CHMP) al EMEA a concluzionat că beneficiile acestor medicamente depășesc în continuare riscurile în situația utilizării în tratamentul copiilor în vârstă de 6 ani și mai mari și al adolescenților cu deficit de atenție/hiperactivitate (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder=ADHD). ( continuare )

Cauzele diabetului sunt multiple și va mai trece timp până se vor găsi și tratamente inovatoare, a declarat, dr. Mario Vallejo, profesor cercetător la Institutul de Cercetări în Biomedicină "Alberto Sols" din Madrid. ( continuare )

Puse în fața felurilor de mâncare favorite, femeile sunt mai puțin capabile decât bărbații să reziste tentației, conform unui nou studiu care încearcă să explice de ce în rândul femeilor se înregistrează o rată mai mare a obezității decât în rândul bărbaților, informează cotidianul The Boston Globes. ( continuare )

Oamenii de știință australieni au creat un nanorobot cu diametrul de doar 250 de nanometri, de grosimea a doar 2-3 fire de păr, care poate fi injectat pentru a realiza complicate operații pe creier, concept desprins parcă dintr-un film SF, informează AFP. ( continuare )

Îmbunătățirea calității aerului din 51 de orașe americane a dus la o creștere cu 5 luni a speranței de viață a locuitorilor din aceste orașe, în 20 de ani, conform unui studiu publicat joi în revista New England Journal of Medicine, informează AFP. ( continuare )

Alte articole medicale 8 7 6 5 4 3 2 1

 


LaMedic.ro : Site dedicat informarii medicale. la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor. laZiar.ro : Ziare si reviste. la-Televizor.ro : Televiziuni

©2009