eMedic.ro      


Fondat 2001     |                     Site dedicat informarii medicilor.                   |      English


   Acasă  |  Examene  |  Avizări  |  Jobs  |  Postuniversitar  |  Articole  |  Legislație  |  Aparatura medicala  |  Links  |  Forum  |  Contact

         Articole medicale :

 

Părinții care au gemeni întâmpină un risc mai ridicat de a suferi de anumite afecțiuni psihice decât părinții care au un singur copil, conform unui studiu realizat de cercetători finlandezi, informează AFP . ( continuare )

Cercetători japonezi au identificat trei proteine celulare care îi permit virusului H5N1, responsabil de gripa aviară, să se reproducă, descoperire ce ar putea oferi o cale pentru blocarea proliferării acestui virus, informează joi AFP. ( continuare )

Cercetători britanici și francezi au identificat câteva mutații ale unei singure gene care pot provoca apariția obezității, conform unui studiu publicat duminică în revista britanică Nature, informează Associated Press. ( continuare )

După 90 de ani, femeile prezintă mai multe riscuri de demență decât bărbații, potrivit unui studiu american care lasă să se înțeleagă că ar putea fi necesare schimbări pentru a se furniza îngrijiri mai adaptate pentru persoanele în vârstă, relatează AFP. ( continuare )

O echipă științifică americano-elvețiană, compusă din cercetători de la Spitalul universitar al cantonului elvețian Vaud (CHUV, spitalul principal din Lausanne) și de la Școala politehnică federală din Lausanne (EPFL), a reușit să cartografieze prin metode neinvazive conexiunile structurale din creierul uman, la scară macroscopică, scrie ziarul elvețian Le Temps. ( continuare )

Un nou tratament pentru rinită alergică aprobat în Europa Avamys™ . Primul medicament din clasa corticosteroizilor intranazali care a dovedit ameliorarea semnificativă a simptomelor nazale, precum și a celor oculare asociate rinitei alergice. ( continuare )

Grefele de rinichi de la donatori bărbați la receptori femei întâmpină un risc mai mare de incompatibilitate sau respingere, comparativ cu grefele realizate de la donator femei la bărbați sau între pacienți de același sex, conform unui studiu publicat în ultimul număr la revistei britanice The Lancet, informează AFP. ( continuare )

Cafeina în doze mari împiedică îmbolnăvirea de scleroză în plăci, conform rezultatelor unui experiment realizat pe cobai în Statele Unite ale Americii și publicat în ultimul număr al Analelor Academiei americane de Științe, informează AFP. ( continuare )

În cazul bărbaților care fumează, consumul de cafea și de ceai poate reduce riscul de atacuri cerebrale, conform unui nou studiu, informează Reuters . ( continuare )

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMEA) a finalizat o reevaluare a raportului beneficiu/risc pentru medicamentele care conțin etoricoxib. Comitetul pentru Medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use = CHMP) al EMEAa concluzionat că beneficiile medicamentelor care conțin etoricoxib depășesc riscurile în condițiile utilizării pentru tratamentul artritei reumatoide (o afecțiune a sistemului imun care determină inflamația articulațiilor) sau al spondilitei anchilopoetice (o afecțiune care determină inflamație și durere în articulațiile de la nivelul coloanei vertebrale). Cu toate acestea, mai multe atenționări trebuie introduse în informațiile de prescriere ale acestor medicamente, menite să reducă riscul asociat cu utilizarea lor. ( continuare )

Creierul oamenilor care suferă de demență este acoperit cu o placă de beta-amiloid, însă medicii s-au întrebat dacă această placă este o cauză a îmbolnăvirii sau un efect al acesteia. Un nou studiu publicat de Dr. Ganesh M. Shankar și Dr. Dennis J. Selkoe de la Harvard Medical School prezintă pentru prima oară efectul pe care un anumit tip de proteină beta-amiloidică îl are asupra creierului, informează cotidianul Time.  ( continuare )

Un grup de cercetători italieni de la Institutul Superior al Sănătății (ISS) a descoperit existența unui întrerupător unic în măsură să blocheze atât metastazele tumorale cât și activitatea virusului HIV, notează cotidianul Il Messaggero. ( continuare )

O echipă internațională de cercetători a descoperit faptul că o mutație a unei gene a cărei funcție a fost până curând neidentificată, este asociată unui risc crescut de îmbolnăvire de maladia Alzheimer, conform unui studiu prezentat în ultimul număr al revistei Cell, informează AFP . ( continuare )

Comitetul pentru Medicamente de uz uman (Comittee for Medicinal Products for Human Use=CHMP) al EMEA a concluzionat că este necesar ca în informațiile de prescriere pentru toate medicamentele care conțin epoetine, să includă o atenționare conform careia  transfuzia de sânge trebuie să fie metoda de preferat pentru corectarea anemiei la pacienți cu cancer cu o speranță de viață rezonabil de lungă. ( continuare )

EMEA (European Medicines Agency = EMEA) a recomandat actualizarea informațiilor despre medicamentele care contin agoniști dopaminergici derivați de ergot, cu noi atenționări și contraindicații în legătură cu riscul de apariție a fibrozei. ( continuare )

Cuba a anunțat marți lansarea unui prim vaccin terapeutic împotriva cancerului pulmonar, echipa de medici care a lucrat la acest produs susținând că speră în comercializarea sa cât mai curând în SUA, Europa și Asia, informează AFP. ( continuare )

 

Genomul fiecărui individ se schimbă pe parcursul vieții sub efectul unor factori de mediu sau care țin de alimentație, fapt care explică apariția unor maladii grave, precum cancerul, odată cu îmbătrânirea organismului, conform unui studiu publicat marți, transmite AFP. ( continuare )

Un nivel redus al vitaminei D în organism duce la o creștere a riscului de mortalitate, în special în cazul persoanelor care suferă de maladii cardio-vasculare, conform unui studiu publicat luni, transmite AFP. ( continuare )

Marți a avut loc conferința de presă în cadrul căreia au fost comunicate rezultatele celui mai mare studiu de diabet (ADVANCE), care revoluționează ghidurile terapeutice existente. ( continuare )

O nouă moleculă experimentală, obținută de cercetători francezi, are un dublu efect împotriva cancerului, blocând atât multiplicarea celulelor canceroase dar și împiedicând formarea de vase de sânge care să hrănească țesutul tumoral, informează AFP. ( continuare )

Un pacient suferind de cancer de piele în formă avansată și-a revenit complet după ce a fost injectat cu miliarde de celule imunitare obținute din celule recoltate din propriul său organism, informează publicația The Telegraph. ( continuare )

Efectele psihotrope ale marijuanei s-au dublat în ultimii 25 de ani ajungând la un nivel record, fapt ce-i contrazice pe cei ce susțin caracterul inofensiv al acestui drog, conform unui raport publicat joi de autoritățile americane, transmite AFP.( continuare )

20 de oameni de știință din diferite țări au lansat un apel comun în publicația franceză Journal du Dimanche împotriva riscurilor pe care și le asumă utilizatorii telefonului portabil, în special copiii sub 12 ani, informează AFP. ( continuare )

Agenția Națională a Medicamentului prezintă în cele ce urmează traducerea în limba română a comunicatului de presă al EMEA referitor la recomandarea de introducere a informațiilor despre cazurile de cancer pulmonar în informațiile despre medicamentul Exubera. ( continuare )

Alzheimer: descoperirea modalității de funcționare a unor molecule ce pot trata această boală. ( continuare )

Cercetători americani au confirmat cu instrumente științifice moderne ceva ce era cunoscut încă din prima jumătate a secolului trecut, și anume că o scădere a nivelului pH-ului țesutului cerebral, adică o creștere a acidității acestui țesut, duce la calmarea crizelor de epilepsie, informează AFP. ( continuare )

Un studiu efectuat în SUA asupra a peste 2.000 de persoane care au fost traumatizate de atacurile de la 11 septembrie 2001, extins ulterior la studenții care au asistat la măcelul de la Virginia Tech University, și publicat în numărul din iunie al revistei ''Journal of consulting and clinical psychology'' a demonstrat că a suferi în tăcere aduce adesea mai multe beneficii decât a-ți afișa ostentativ propria durere. ( continuare )

"Ești prea gras”. ”Ar trebui să slăbești”. ”Ar trebui să faci ceva să mai pierzi din greutate”. Observații de genul acesta, mai ales venite din partea figurii paterne, sporesc șansele ca băieții să sufere de tulburări de alimentare. La fete totuși, are mai mare influență presiunea mediatică și promovarea unui ideal de frumusețe nu prea sănătos. Acestea sunt concluziile unui studiu care demonstrează că factorii de risc pentru a dezvolta o problemă psihică, precum anorexia sau bulimia, variază în funcție de sex, notează ziarul El Mundo. ( continuare )

Avastin (bevacizumab) creste semnificativ sansa de supravietuire fara progresie a bolii la pacientii cu cancer de san metastazat In cadrul Congresului Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO), desfasurat recent la Chicago, au fost prezentate in premiera date ce aduc noi sperante pentru pacientele cu cancer de san metastazat. ( continuare )

Serotonina, unul dintre principalii neuromodulatori ai sistemului nervos central, îndeplinește un rol cheie în controlul emoțiilor, printre care și al agresivității în interacțiunile sociale, conform unui studiu britanic publicat joi în Statele Unite ale Americii, informează AFP. ( continuare )

Alăturat vă oferim informații actualizate cu privire la utilizarea medicamentului Tracleer în tratamentul hipertensiunii arteriale pulmonare (HTAP) și indicat recent pentru „reducerea numărului de ulcere digitale nou apărute la pacienții cu scleroză sistemică și ulcere digitale evolutive”. ( continuare )  

Vaccinarea impotriva infectiei cu rotavirus este recomandata pentru toti sugarii sanatosi din Europa. Aceasta recomandare, venind din partea unor experti ce fac parte din Societatea Europeana de Boli Infectioase Pediatrice (European Society for Paediatric Infectious Diseases - ESPID) si din Societatea Europeana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition - ESPGHAN) a fost publicata in Journal of Paediatric Gastroenterology and Nutrition (JPGN)1 in luna mai, 2008. ( continuare )

Continuarea tratamentului cu Herceptin previne progresia bolii la pacientele cu cancer de san metastatic. Pacientele cu cancer de san HER2 pozitiv pot beneficia astfel de inca 3 luni de supravietuire fara progresia bolii. ( continuare )

Legătura strânsă dintre copil și mamă în timpul sarcinii are loc atât la nivel celular cât și la cel afectiv, al cărui centru neuronal este în creier. Mama și copilul aflat în pântec dezvoltă astfel o relație care are o puternică bază biologică încă din primele luni de sarcină. O lucrare publicată de Universitatea din Navarra reușește să explice ultimele progrese științifice asupra acestui fenomen natural care face ca embrionul, care este o entitate străină organismului matern să nu fie respins de corpul mamei ca un pericol și să nu fie activate mecanismele de apărare corespunzătoare, notează ziarul El Mundo. ( continuare )

Comunicat de presă al EMEA referitor la recomandarea de măsuri privind gestionarea contaminării medicamentelor care conțin heparină. ( continuare )  

 

În urma unor teste clinice desfășurate în spitale din Statele Unite ale Americii cercetătorii oncologi au ajuns la concluzia că un nou vaccin experimental realizat din proteine extrase de la suprafața țesutului tumoral poate dubla speranța de viață a bolnavilor de cancer cerebral, informează în ultimul său număr cotidianul The Guardian. ( continuare )

Comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății privind asocierea Modafilin (Provigil) cu apariția de erupții cutanate grave și de tulburări psihice. ( continuare )

Cele mai recente cercetari in domeniul oncologiei si inovatiile terapeutice prezentate de Roche la cea de-a 44 editie a congresului Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO), desfasurat recent la Chicago, aduc noi sperante pentru pacientii care sufera de cancer colorectal si cancer de san – cele mai des intalnite forme de cancer. Peste 30,000 de medici si experti in domeniul oncologiei au participat la acest eveniment deosebit pentru comunitatea medicala ce lupta impotriva cancerului. ( continuare )

Comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății privind asocierea InductOsTM (dibotermină alfa) cu apariția unor cazuri de infecție raportate la pacienți la care s-a folosit InductOsTM pentru tratamentul fracturilor acute deschise de tibie, în care s-a utilizat stabilizarea intramedulară cu tijă, cu alezarea canalului medular. ( continuare )

Comunicare directă către specialiștii din domeniul sănătății privind moxifloxacina (Avelox) și reacțiile adverse grave hepatice și cutanate buloase . ( continuare )

O echipă de cercetători de la Universitatea din Nagoya (Japonia) a descoperit că există o legătură directă între dentiția precară și afecțiunile oncologice, relatează publicația online RBK daily. ( continuare )

Companiile GlaxoSmithKline și Bristol-Myers Squibb în acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMEA) și Agenția Națională a Medicamentului doresc să vă furnizeze date noi de siguranță referitoare la: medicamentele conținând sulfat de abacavir (ZIAGEN, comprimate și soluție orală,  KIVEXA comprimate; TRIZIVIR comprimate) , medicamentele conținând  didanozină2-(VIDEX EC, capsule gastro-rezistente). ( continuare )

Un studiu revoluționar stabilește legătura între flavanolii din cacao și efectul lor pozitiv asupra disfuncțiilor vasculare provocate de diabet . Oamenii de știință au descoperit că flavanolii din cacao - compuși naturali ai acesteia – ar putea aduce beneficii persoanelor afectate de diabet de tipul 2. ( continuare )

Experimentarea pancreasului artificial pe om, un dispozitiv care va face inutilă obligația măsurării zilnice a glicemiei pentru administrarea de insulină, va demara până în vară, la Padova /regiunea Veneto, nordul Italiei/. Anunțul a fost făcut la cel de-al XXII-lea congres național al Societății italiene de diabetologie /SID/, care se desfășoară în intervalul 26-29 mai, la Torino, informează La Stampa. ( continuare )

Biletul de trimitere pentru investigatii paraclinice : Nomenclatorul investigatiilor paraclinice ( continuare )

Modul de completare a formularelor de prescripții medicale cu regim special pentru medicamente cu și fără contribuție personală ( continuare )

Reguli prescriere medicamente ( continuare )

Clasificația internațională a maladiilor – Revizia a 10-a OMS- varianta 999 coduri de boală ( continuare )

Lista primelor 100 de coduri de boală cel mai frecvent utilizate de medicul de familie - extrasă din CIM Revizia a 10-a OMS- varianta 999 coduri de boală ( continuare )

Alte articole medicale   6 5 4 3 2 1

 


www.LaMedic.ro : Site dedicat informarii medicale . www.la-Bucuresti.ro : Site dedicat informarii bucurestenilor.

©2008 SARO Media SRL